Acasă Actualitate ANI explică cum afectează integritatea modificările legislative recente din Parlament

ANI explică cum afectează integritatea modificările legislative recente din Parlament

DISTRIBUIȚI

Agenția Națională de Integritate aduce la cunoștința opiniei publice faptul că modificarea Legii nr. 161/2003 (http://www.cdep.ro/pls/proiecte/upl_pck2015.proiect?idp=15081), adoptată marți, 04 aprilie 2017, de către Camera Deputaților (cameră decizională) restrânge cadrul normativ al incompatibilităților, aplicabil categoriilor de persoane prevăzute la art. 1, alin. 1 din Legea nr. 176/2010 și poate avea un impact negativ în ceea ce privește exercitarea funcțiilor și a calităților publice în condiții de integritate.

În data de 10 martie 2015, Agenția Națională de Integritate a emis un punct de vedere negativ (https://goo.gl/pw7tHb) cu privire la propunerea legislativă pentru modificarea art. 82, alin. (1), lit. a) din Legea nr. 161/2003 (https://www.senat.ro/legis/lista.aspx?cod=18795).

În data de 25 iunie 2015, ca urmare a adoptării de către Comisia juridică, de numiri, disciplină, imunități și validări din cadrul Senatului României a modificărilor art. 82, alin. (1), lit. a) din Legea nr. 161/2003, Agenția Națională de Integritate a remis un comunicat de presă (https://www.integritate.eu/Comunicate.aspx?PID=20&NewsID=1967) prin care a atras atenția asupra implicațiilor pe care le poate avea această modificare legislativă.

Cu toate acestea, în data de 04 aprilie 2017, forma adoptată de către Camera Deputaților (http://www.cdep.ro/pls/proiecte/docs/2015/pr547_15.pdf) a adus o serie de modificări următoarelor articole din Legea nr. 161/2003:

ˇ partea introductivă și lit. a) ale alin. (1), art. 82 — Incompatibilități privind calitatea de parlamentar;

ˇ partea introductivă a alin. (1), art. 84 — Incompatibilități privind funcția de membru al Guvernului;

ˇ partea introductivă a alin. (1), art. 85 — Incompatibilități privind funcția de prefect și subprefect;

ˇ partea introductivă a alin. (1), art. 87 — Incompatibilități privind funcția de primar și viceprimar, primar general și viceprimar al municipiului București, președinte și vicepreședinte al Consiliului județean;

ˇ partea introductivă a alin. (1), art. 88 — Incompatibilități privind funcția de consilier local sau consilier județean;

ˇ alin. (1), art. 94 — Incompatibilități privind funcționarii publici.

Agenția consideră că, prin eliminarea situațiilor de incompatibilitate menționate, această propunere legislativă creează premise pentru generarea unor conflicte de interese și, evident presupune eludarea principiilor care guvernează prevenirea conflictului de interese în exercitarea funcțiilor și demnităților publice, principii instituite imperativ de lege.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi regulamentul.