DISTRIBUIŢI

Echipe ale Comisariatului pentru Protecția Consumatorilor al Municipiului București (CPCMB) au verificat, marți, modul în care sunt respectate prevederile legale în 3 dintre spitalele administrate de Primăria Capitalei. Controlul a venit după ce ieri viceprimarul Capitalei, Horia Tomescu, politicianul Vlad Voiculescu și Oana Sivache, director general adjunct al ASSMB l-au lăudat pe managerul Bogdan Ștolică de la Spitalul Sf. Luca, un colaborator apropiat al lui Sivache, pentru „colaborarea de tradiție” în cadrul proiectului internațional „Îmbunătățirea calității îngrijirii pacienților cu patologii cronice”, derulat în parteneriat cu Hôpital Charles Foix, AP-HP din Paris.

Îmbunătățirea calității îngrijirii e doar praf aruncat în ochii credulului Voiculescu de Ștolică și Sivache, fostă șefă la organizația de tineret a PSD Dâmbovița, promovată săptămâna trecută în funcția de director general adjunct al ASSMB de viceprimarul USR-PLUS, pe criteriile împământenite de ex-directorul general al ASSMB, JR Vasile Apostol, Sivache și Voiculescu fiind amândoi de lângă Pucioasa.

Ieri, Voiculescu îl dădea exemplu pe Ștolică de bune practici, afirmând că exemplul acestuia trebuie urmat, azi ANPC a găsit în mâncarea pacienților rugină și insecte moarte, visul managerului de la Sf. Luca de a ajunge director general al ASSMB via USR fiind spulberat.

În urma controalelor întreprinse la blocurile alimentare ale Spitalului de Boli Cronice Sf. Luca, Spitalului Clinic de Chirurgie Oro-Maxilo-Facială Prof. Dr. Dan Theodorescu și Spitalului de Pneumoftiziologie Sf. Ștefan au fost constatate nereguli importante.

Comisarii au dat amenzi în valoare totală de 32.000 lei și au oprit temporar prestarea serviciului până la remedierea deficiențelor în cantinele a două dintre spitale.

Cel de-al treilea, respectiv cel de chirurgie opro-maxilo-facială, nedispunând de o bucătărie proprie, realizează servirea mesei către pacienți folosind serviciile unei firme de catering, la care a fost extins controlul și unde a fost, de asemenea, oprită temporar prestarea serviciului până la remedierea deficiențelor.

Dintre abaterile constatate, ANPC menționează:

– lipsa autorizației de funcționare sanitar-veterinare pentru bucătăria Spitalului de Pneumoftiziologie Sf Ștefan

– existența în spațiile de depozitare a unor produse alimentare cu data durabilității minimale depășită

– unul dintre blocurile alimentare – format din cameră de preparare, magazie, cameră frigorifică – prezenta pereții cu tencuială căzută, tavanul cu infiltrații și pavimetul deteriorate, cu plăci de gresie lipsă, frigidere cu rugină, rafturi și mobilier depreciate, cu un grad avansat de uzură

– utilizarea unor oale, tigăi, veselă depreciate, cu uzură avansată

– utilizarea unor ustensile cu rugină

– folosirea unui sistem de ventilație neigienizat cu prelingerea condensului pe masa de lucru a bucătăriei

– lipsa verificării metrologice a cântarului din dotarea bucătăriei

– coloanele de apă și calorifere din zona bucătăriei prezentau vopsea exfoliată ceea ce determină formarea de rugină

– utilizarea unor frigidere neigienizate cu prezența unor insecte moarte

– folosirea unei hote din inox neigienizată cu acumulări de grăsime și arsuri

– utilizarea unor camere frigorifice (spații depozitare) neigienizate.

„Acțiunile noastre de control sunt dictate de consumatori și atât! Până la multele teorii ale conspirației, hai să ne dăm în leagănele rupte și nefinanțate, cu toate că solicitări există de mult, hai să luăm tramvaiul către spital și, dacă nu ne îmbolnăvim așa, sigur o facem cum ajungem la destinație! Păi, moare și boala în cantinele verificate de noi astăzi! Păi, moare bacteria și orice virus în paturile desfundate și învelite în păturica stră-stră bunicii! Dacă scapă din pat în viață, moare boala mâncând din cantinele, ”cateringul” din service sau cum s-or numi sursele de mâncare cu destinația, culmea, bolnavi! Vizionare plăcută celor care ar trebui să aibă ca prioritate sănătatea și viața consumatorilor! P.S.: Păi, când trebuia să umblăm cu mască și mănuși, să stăm la distanță unii de ceilalți, care era teama? Că împărțim inegal infecția din tramvaie sau faptul că, odată ajunși în spitale, nu inspirăm bacteria și virusul potrivit?”, spune Horia Constantinescu, președintele Autorității Naționale pentru Protecția Consumatorilor (ANPC).

1 COMENTARIU

  1. Lupul isi schimba parul dar naravul ba. Cam asa. Alti oameni alte partide dar cu aceleasi obiceiuri „bune” ca si precedentii… Absolut nimic schimbat si nimic nou. Toate-s vechi si noua toate

POSTAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi regulamentul.