Acasă Actualitate Aproape 3% dintre medici și între 5 și 10% dintre asistentele din...

Aproape 3% dintre medici și între 5 și 10% dintre asistentele din România emigrează în fiecare an

DISTRIBUIȚI

Aproximativ 3% dintre medici și între 5 și 10% dintre asistentele din România emigrează în fiecare an, cele mai frecvente destinații fiind Italia, Franța, Spania, Marea Britanie și țările scandinave, arată un studiu realizat de Federația Europeană a Serviciilor Publice .
Studiu, parte a unui proiect european extins, și efectele pe care le au aceste realități asupra sistemului de sănătate din România, au fost analizate de MediHelp International, furnizor de asigurări private de sănătate din Europa Centrală și de Est.
Conform datelor statistice, din 2007, de când România a intrat în Uniunea Europeană, și până în februarie 2013, un număr de 28.000 de doctori și 17.000 de asistente au aplicat pentru un post în străinătate, 80% dintre cadrele medico-sanitare fiind acceptate, după ce le-au fost analizate diplomele și cunoștințele de limbi străine.
În 2010, peste 7.000 de specialiști în domeniul medical au părăsit țara, iar peste 4.000 au fost dispuși să lucreze în străinătate. Un an mai târziu, 16.500 de doctori și asistente au semnat contracte de muncă în afara granițelor țării, dublu față de 2010, când 8.100 au semnat astfel de contracte. Printre toți profesioniștii care își caută un loc de muncă în străinătate, angajații din sistemul medical se situează pe locul doi din punct de vedere numeric, conform statisticilor de emigrare.

"Studiile arată că 80 la sută dintre tinerii absolvenți sunt pregătiți să plece peste hotare. Deoarece salariile din România sunt în jurul sumei de 250-300 euro, iar în Europa de Vest sunt de 10 ori mai mari, majoritatea specialiștilor români pleacă în alte tări. În aceste condiții, clinicile și spitalele din România au tot mai puțini profesioniști care care pot oferi servicii medicale specializate, iar pacienții sunt nevoiți să caute ajutor în afara granițelor țării", spune președintele MediHelp International, Zahal Levy, citat într-un comunicat de presă remis MEDIAFAX.
Cercetările mai arată că fenomenul emigrării personalului medical din România a fost declanșat odată cu aderarea la Uniunea Europeană și pe fondul crizei economice.
Potrivit realizatorilor studiului, o strategie eficientă pentru această problemă lipsește, iar măsurile de angajare a forței de muncă din zonele rurale s-au dovedit neeficiente.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi regulamentul.