Acasă Actualitate Asociația Română de Psihiatrie și Psihoterapie dezavuează comportamentul deviat al lui Vâlcov

Asociația Română de Psihiatrie și Psihoterapie dezavuează comportamentul deviat al lui Vâlcov

DISTRIBUIȚI

Referitor la publicarea de către domnul Darius Vâlcov – consilier de stat al premierului României – pe pagina sa Facebook, a unui document medical confidențial, precum și a postării aferente referitoare la statusul mintal, Asociația Română de Psihiatrie și Psihoterapie, în calitate de asociație profesională națională a medicilor psihiatri, protestează cu fermitate și face următoarele precizări publice:

Protecția datelor cu caracter personal este un drept fundamental, consacrat prin Tratatul de la Lisabona, Carta drepturilor fundamentale ale Uniunii Europene, în art. 8, care prevede că orice persoană are dreptul la protecția datelor cu caracter personal care o privesc.

Pacientul cu tulburări psihice are dreptul de a fi respectat ca persoană umană, fără nici o discriminare. Astfel, Legea sănătății mintale și a protecției persoanelor cu tulburări psihice nr. 487/2002 actualizată, art. 16. reiterează că, (1) ‘Persoana care este evaluată din punct de vedere al sănătății mintale are dreptul la confidențialitatea informațiilor’.

Prin publicarea documentației medicale confidențiale s-a produs o gravă abatere nu doar din punct de vedere legal ci și etic.

De asemenea, utilizarea disprețuitoare de către o persoană publică importantă (consilier al premierului României), cu responsabilități și vizibilitate internă și externă, a apelativului de ‘sandilău’ cu referire la persoana respectivă, reprezintă o încălcare flagrantă atât a legislației în vigoare dar și o afirmație profund stigmatizantă și care are repercusiuni multidimensionale, aruncând o anatemă asupra tuturor pacienților cu suferințe psihice, care au nevoie de protecția și respectul cuvenit din partea statului român.

În sinteză, Asociația Română de Psihiatrie și Psihoterapie protestează cu fermitate împotriva unui asemenea tip de atitudine din partea unui consilier al primului-ministru și solicită public autorităților competente, anchetarea conjuncturii în care documentația medicală a ajuns în posesia persoanelor neautorizate precum și tragerea la răspundere a tuturor celor implicați.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi regulamentul.