Acasă Actualitate Așteptat la DNA, Tătaru a făcut repede la MS o comisie de...

Așteptat la DNA, Tătaru a făcut repede la MS o comisie de anchetă în paralel cu dosarul penal, să știe cum stă. Componența comisiei e surprinzătoare

DISTRIBUIȚI

Procurorii DNA suspectează fapte de corupție în legătură cu contractul încheiat de Ministerul Sănătății cu firma Naguma deținută de omul de afaceri canadian Michael Topolinski, pentru livrarea a 115 milioane de măști, și deja săptămâna trecută au fost chemați la audieri mai mulți angajați ai ministerului după cum dezvăluia vineri ziaristul Alexandru Pop de la Newsweek.
Asta înseamnă că miercuri, când ministrul Nelu Tătaru a făcut anunțul înființării unei „comisii de anchetă în interiorul Ministerului pentru a evalua acest contract şi Comisia de achiziţii şi în acelaşi timp – avem şi evaluarea pe care o facem pe contractul în sine cu firma câştigătoare”, acesta știa că DNA a deschis deja un dosar penal.
Cum televiziunile rulau încă din weekend informația că ministrul va fi audiat la DNA pe acest subiect, foarte probabil că Nelu primise și citația.

Comisia lui Nelu anchetează în paralel cu procurorii

Manevra înființării unei comisii de anchetă în paralel cu dosarul penal îi e utilă lui Tătaru pentru a afla ce vor declara oamenii la DNA. Până nu e cineva pus sub acuzare, și încă nu e, la declarațiile luate de anchetatori au acces doar procurorii, nu și avocații. Desigur că angajații audiați vor repeta comisiei de anchetă din minister exact aceleași lucruri spuse în fața procurorilor și atunci Tătaru va ști exact la ce să aștepte de la procurori.

Comisia de anchetă înființată de Tătaru este condusă chiar de pupila ministrului, Nicoleta Rusu, pe care acesta a găsit-o în minister și a avansat-o numind-o Secretar General al Ministerului și delegându-i din atribuțiile sale.
Nicoleta este acuzată de oameni din minster că inițial a încercat să-l favorizeze pe Topolinski trimițând o notificare greșită în 18 august firmei Naguma pentru a-i mai câștiga timp să livreze măștile. Astfel Rusu în loc să notifice firma că nu a respectat termenul de livrare, a notificat-o că nu a depus garanția, care fusese depusă.

Tătaru s-a făcut de râs (a câta oară?) la Digi 24 când a anunțat că peste două zile, pe 3 septembrie va rezilia contractul cu Naguma, respectiva reziliere trebuind notificată pe 18 august. Numai că Nicoleta Rusu a notificat altceva și uite-așa zilele au trecut și rezilierea nu s-a mai făcut, nefiind notificată.

Secretarul General al Ministerului se anchetează pe sine

Așadar acum, Nicoleta Rusu, ca președintă a comisiei de anchetă se anchetează pe sine să afle de ce a trimis greșit notificarea? Din comisie mai fac parte: un apropiat al Nicoletei Rusu, Daniel Capotă proaspăt numit director în Minister, Daniela Mihăilescu de la avizare ministerială, prietena și fosta colegă de birou a Nicoletei și Manuela Preoteasa de la Corpul de control al ministrului, majoritatea votului în comisie fiind asigurată de partea Nicoletei Rusu.

La trei zile de la trimiterea greșită a notificării, Nicoleta Rusu se sucește și nu mai vrea cu Naguma, vrea cu Best Achiziții. Așa că îi cheamă la minister pe reprezentanții firmei de pe locul al doilea, Best Achiziții SRL pentru a semna contractul pentru măști deși cel cu Naguma nu fusese reziliat. Șase angajați ai departamentului juridic au semnat o adresă către Tătaru în care îi spuneau că ce vrea Nicoleta Rusu este ilegal atât timp cât contractul cu Naguma este în vigoare.

Drept urmare, șefa departamentului juridic, Laura Stanislav este demisă de Nicoleta Rusu.

Și repetăm. Pe cine pune Tătaru să ancheteze Comisia de Achiziții și să evalueze desfășurarea acestui contract? Pe Nicoleta Rusu, pupila sa.
Dacă Nicoleta Rusu ar fi luat singură decizia de a semna contract cu firma de pe locul al doilea, Best Achiziții, fără ca cel cu Naguma să fie reziliat, atunci Nelu trebuia să plece la Huși fiind depășit. Însă oamenii din minister spun că totul s-a făcut cu acordul lui Tătaru care oricum va răspunde în solidar cu ea.

Surse din minister ne-au dezvăluit că Tătaru e convins că dacă și-a delegat atribuțiile Nicoletei scapă fiindcă de la cazul Udrea care e cu un picior în pușcărie, delegarea atribuțiilor s-a schimbat prin Codul Administrativ pentru a fi protejat demnitarul. Însă, ne-au spus sursele noastre, delegarea semnată de Tătaru nu respectă două cerințe din Codul Administrativ și Nelu Apendicită va răspunde în solidar cu Nicoleta Rusu.
Așa e când ești ministru și-ți iei consilieri neamuri și cumetri și nu juriști isteți.

Aceleași surse ne-au declarat că Nicoleta și Nelu au crezut că în contractul cu Naguma este trecut un pact comisoriu de grad 4, adică la neîndeplinirea obligațiilor, contractul este desființat de drept. Ei bine, contractul nu conținea așa ceva, așa că Nicoleta Rusu s-a apucat acum să întocmească un act adițional în acest sens, cu numărul 1, la contractul încheiat cu Naguma și visează că Michael Topolinski o să vină să-l semneze, ca să poată apoi ministerul să semneze un nou contract cu Best Achiziții.
Tare mi-e că nervos, Michael Topolinski, s-a dus și a semnat la DNA nu un act adițional, ci un denunț pentru fapte de corupție.
Ne așteptăm ca procurorii să constate cu ocazia audierilor angajaților din ministerul Sănătății că proaspăt înființata comisie de anchetă a lui Tătaru împiedică de fapt înfăptuirea justiției că nimeni nu se poate auto-ancheta.

1 COMENTARIU

  1. Ghici unde a fost in „vizită de lucru”, în luna ianuarie, Adrian Ionel de la Unifarm (cel anchetat penal de către DNA pentru o mică șpagă de 700.000 Euro)?
    Ați ghicit , în Canada. Începeți să vedeți toate legăturile?

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi regulamentul.