Acasă Actualitate Aurel Serafinceanu calca legea in picioare pentru a controla afacerile ICPM

Aurel Serafinceanu calca legea in picioare pentru a controla afacerile ICPM

DISTRIBUIȚI

Prefectul judetului Hunedoara este implicat, nu numai in afaceri, pe care le-a ascuns sefului sau de partid, Adrian Nastase, ci si in actiuni de inlaturare a afaceristilor incomozi pentru el. Impreuna cu Adrian Gardean, Serafinceanu a pus ochii si pe Institutul de Cercetari si Proiectari Miniere (ICPM) din Petrosani. Dupa ce acestia au cumparat jumatate din actiunile Institutului de la SC Com Trust Inc. SRL, au incercat prin manevre de culise sa-l inlature pe Mihai Prisacariu (cel care i-a primit in afacere) din functia de administrator al ICPM.

Demersul prefectului si al partenerului sau era justificat de intentia grevarii unor ipoteci pe imobilele ICPM in vederea obtinerii unor imprumuturi bancare cu scopul de a redresa financiar cooperativa de credit Eurocredit a lui Gardean. Pentru atingerea acestui obiectiv nu s-a facut economie de energie, bani si influenta pe langa organele statului. Initial, Serafinceanu & comp. au depus o plangere penala impotriva lui Prisacariu, inainte avand grija sa-l schimbe pe acesta din functie in mod cu totul ilegal. Dupa ce organele de cercetare l-au gasit nevinovat pe Prisacariu, iar judecatorii hunedoreni l-au repus in drepturi pe acesta, prefectul impreuna cu Gardean au reusit, prin intermediul magistratilor de la Curtea de Apel Alba, sa modifice actele ICPM astfel incat – desi nu detin majoritatea actiunilor – sa poata face singuri regulile jocului.

Desi considerata o zona saraca, Valea Jiului a dovedit in ultimii ani ca este un izvor nesecat care sta la baza imbogatirii multora. De aceea si intensele lupte intestine intre diversi oameni de afaceri ale caror profituri de pe urma ghisefturilor derulate in -patria huilei- cresc in progresie geometrica. Printre afaceristii a caror ascensiune financiara a evoluat fulminant in ultimii ani se numara si prefectul judetului Hunedoara, Aurel Serafinceanu – personaj care, la momentul bilantului referitor la afacerile politicienilor PSD, n-a inteles sa-i prezinte premierului datele reale referitoare la afacerile in care este implicat. Insa nu e cazul sa analizam acum din ce motive a -omis- PSD-istul sa-l informeze pe primul-ministru. Vom prezenta doar cum, secundat de un amic al sau, afaceristul Adrian Gardean, Serafinceanu uzeaza de influenta sa de -prim-ministru- in Hunedoara astfel incat afacerile derulate in -patria huilei- sa prospere.

Asociere cu bucluc

In 1999, Mihai Prisacariu (actual inspector-sef la ISCIR) a cumparat de la FPS, prin intermediul General Com Trust Inc. SRL, pachetul majoritar de actiuni la ICPM (93,39%). Ulterior, Prisacariu intra in contact cu Aurel Serafinceanu si Adrian Gardean, carora le cesioneaza, in august 1999, 50% din actiunile ICPM (Grup 95 SA, asociat majoritar Gardean – 30% si Gerom International Oxigaz SA, apartinand lui Serafinceanu – 20%). Conform intelegerii dintre cei trei, de administrarea ICPM urma sa se ocupe Prisacariu (a carui firma detinea 43,39% din actiunile institutului). In septembrie 2000, printr-un nou act constitutiv, care a stabilit noua structura a actionariatului (avand la baza contracul de cesiune), Prisacariu a fost numit administrator si a fost aleasa o noua comisie de cenzori, din care faceau parte si Serafinceanu si Gardean. Totul a mers bine pana cand a trecut perioada electorala. Pe 9 noiembrie 2000, Serafinceanu (la 9 ianuarie 2001 era numit prefectul judetului Hunedoara) si Gardean, care desi nu detineau in ICPM majoritatea prevazuta de lege, au decis schimbarea lui Prisacariu in mod discretionar si inlocuirea sa cu Iosif Bocan, omul de casa al lui Gardean. Motivul suspendarii, unul ilar: existenta unei plangeri penale impotriva lui Prisacariu facuta de… Serafinceanu&Gardean.

ICPM – -comoara- dorita de Serafinceanu si Gardean

In realitate, actiunea celor doi avea un alt substrat: preluarea controlului ICPM, institut unde Grup 95 SA isi mutase sediul. Mai mult, actualul director al ICPM, Alexandru Solschi, spune ca inlocuirea lui Prisacariu cu Bocan (n.r. – era administrator si la Eurocredit-ul lui Gardean) a coincis cu -nevoia acuta de bani a lui Gardean pentru creditarea cooperativei de credit Eurocredit, care putea fi satisfacuta printr-o linie de credit ce urma sa fie garantata prin ipoteci grevate asupra cladirilor ICPM-. Dar sa revenim la plangerea penala impotriva lui Prisacariu. Actul a fost inregistrat la Politia Hunedoara pe 15.11.2000, la sase zile dupa suspendarea lui Prisacariu. Fapt ce demonstreaza ca prefectul a pacalit notarul public cand a intocmit actele necesare numirii lui Bocan ca administrator al ICPM. Capac la toate a fost insa faptul ca sesizarea penala impotriva lui Prisacariu s-a finalizat cu scoaterea de sub urmarire penala a paratului, desi politia a dovedit un exces de zel extrem de dubios. Contrariat de decizia ilegala a asociatilor sai, Prisacariu a depus la Registrul Comertului o opozitie fata de hotararea prin care a fost suspendat din functia de administrator. Efectul demersului: suspendarea hotararii tandemului Serafinceanu – Gardean, act abuziv care a si fost anulat de instanta.

Curtea de Apel Alba calca legea-n picioare

Constatand ca demersul lor a fost sortit esecului, Serafinceanu&Gardean au schimbat strategia, dorind eliminarea lui Prisacariu din procesul decizional. Astfel, ei au solicitat instantei, in februarie 2001, modificarea actului constitutiv, dizolvarea si lichidarea ICPM. Trecand peste inconsecventa capetelor de cerere (ce rost mai avea modificarea actului constitutiv de vreme ce se urmarea dizolvarea si lichidarea?), trebuie observat ca scopul actiunii celor doi a fost de micsorare a cvorumului, astfel incat ei sa poata lua decizii si sa adopte hotarari in sedintele AGA fara sa-i deranjeze cineva. Numai ca Tribunalul Hunedoara a respins actiunea respectiva ca fiind inadmisibila, pe considerentul ca -o instanta nu poate modifica vointa partilor legal exprimata-. Nemultumiti, cei doi au declarat recurs la Curtea de Apel Alba. Curios, aceasta instanta le-a admis recursul si a dispus modificarea actului constitutiv prin obligarea administratorului (sic!) de a face acest lucru. Astfel, au fost incluse dispozitiile legale referitoare la cvorumul minim de adoptare a hotararilor in AGA. Fara a comenta decizia magistratilor din Alba, este interesant de observat cum acestia au calcat in picioare legea, modificand actul constitutiv al ICPM, legal incheiat prin acordul de vointa al partilor. Sa nu fi auzit oare magistratii respectivi de principiul conform caruia -Acolo unde exista aceleasi ratiuni, trebuie sa existe aceleasi solutii-? Greu de crezut!

Razboiul continua

Razboiul declansat de Serafinceanu&Gardean impotriva lui Prisacariu continua, desi cel din urma a reusit sa cumpere in nume personal cladirea ICPM si a renuntat la calitatea de administrator. In incercarea de a prelua ICPM, in noiembrie 2002 Serafinceanu&Gardean au sesizat iarasi Politia Petrosani ca Prisacariu si Solschi au derulat afacerile comerciale ale ICPM prin General Com Trust Inc. SRL. Desi razboiul e departe de a fi incheiat, precizam ca in urma unei sentinte civile a Tribunalului Hunedoara, birourile firmelor lui Gardean din incinta ICPM au fost sigilate pe motiv ca acestea nu si-au achitat chiria.

Cine este Adrian Gardean?

Fost ofiter MApN, intrat in afaceri dupa *89 cu firma Romoil (detinea statii de benzina in Valea Jiului), transformata in Grup 95 SA. Un rol insemnat in ascensiunea sa l-au avut ex-sefii Regiei Huilei (multi deveniti directori la firmele sale) si Miron Cozma. A fost implicat in dosarul -Dragoman – Petrotel-. Atunci, in urma unui autodenunt al fratilor Gardean, directorul Petrotel, Vladimir Dragoman (livra unor firme combustibili cu plata ulteriora, dupa care in schimbul unor comisioane nu incasa banii), a fost arestat. Gardean este si fondatorul cooperativei de credit Eurocredit Petrosani (n-a primit de la BNR avizul prealabil de constituire/reorganizare), prin care a derulat afacerile firmelor sale si ale amicilor sai, dar si platile cuvenite minerilor disponibilizati. Este considerat ca fiind una dintre cele mai influente persoane din Vale.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi regulamentul.