Acasă Actualitate Austria ne-a trimis imunoglobulina dar habarnista Pintea a uitat să emită un...

Austria ne-a trimis imunoglobulina dar habarnista Pintea a uitat să emită un ordin de ministru și dozele zac în depozit

DISTRIBUIȚI

Dozele de imunoglobulină trimise de Crucea Roșie din Austria, pentru obţinerea cărora Ministerul Sănătăţii a declanşat Mecanismul internaţional de protecţie civilă, astfel încât statele Uniunii Europene să ne poată ajută cu aceste medicamente nu au ajuns la pacienți.
Întrebată despre asta dimineață la Digi 24, ministrul Sănătaţii a răspuns senină: „Există un departament în cadrul Ministerului Sănătăţii care se ocupă cu acest aspect. Nu mi s-a adus la cunoştinţă faptul că nu ar fi fost distribuite, dar am primit şi eu informaţia azi de dimineaţă şi am trimis pe cineva să vedem exact care este situaţia, pentru că ar mai trebui să intre şi alte doze, avem un grafic de livrări. Dacă există în depozit doze se vor distribui imediat, pentru că le-am adus pentru pacienţi”.
Câteva ore mai târziu, Pintea a emis un ordin de ministru care a și fost publicat în Monitorul Oficial, fără de care cele 3850 de doze de imunoglobulină nu puteau fi distribuite. Desigur că dacă cineva din minister ar fi uitat s-o informeze pe demnitară că trebuie să emită ordinul, am fi văzut și vreo demitere, două. Dar, nici pomeneală!

Ministerul a emis un comunicat indiferent, fără vreo scuză față de bolnavi sau față de Austria:

„În urma declanșării mecanismului de protecție civilă, în data de 31 martie 2018, Compania Națională “Unifarm” S.A. a achiziționat o primă tranșă de 3.850 doze de imunoglobulină de la Crucea Roșie din Austria.

Până în acest moment, o parte din cantitate a fost distribuită deja în spitale, pentru tratamentul cazurilor grave, în baza unor avize de însoțire a mărfii.

Deoarece calculul prețurilor pentru medicamentele achiziționate astfel nu se încadrează în prevederile legale în vigoare, a fost necesară elaborarea unei noi metodologii de preț. Astfel, pentru medicamentele achiziționate de Compania UNIFARM în temeiul Ordonanței nr 19/2018, pentru îndeplinirea serviciului public de interes economic general, a fost elaborat un Ordin de ministru, care va fi publicat în Monitorul Oficial astăzi, 16 aprilie 2018.

Ca urmare a aprobarii Ordinului de prețuri, unitățile sanitare au declanșat procedurile de achiziție directă, urmând ca în termen de 24 de ore de la finalizarea procedurii Compania UNIFARM să le transmită cantitățile de imunoglobulină solicitate.

Conform graficului de livrări, alte 3.000 de doze de imunoglobulină achiziționate de la Crucea Roșie din Austria vor fi aduse în țară de către Compania UNIFARM în cursul zilei de marți, 17 aprilie 2018. Mai mult, un alt lot de 9.000 de doze de imunoglobulină vor ajunge în țară în jurul datei de 30 aprilie 2018.

De asemenea, unul dintre producătorii de imunoglobulină prezenți pe piața din România a confirmat astăzi că va livra 2.500 de flacoane, care vor ajunge în țară în maxim 10 zile.”

Cum să rezolve „amărâta” asta, după cum a catalogat-o fostul președinte Băsescu, problema sporurilor din sănătate?

Bine că au trezit-o jurnaliștii din autoadmirația în care se scufundase și dozele de imunoglobulină vor ajunge totuși la pacienți.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi regulamentul.