Acasă Actualitate Băsescu, despre cartea lui Gaetan: Geoană să nu-și mai folosească prietenii pentru...

Băsescu, despre cartea lui Gaetan: Geoană să nu-și mai folosească prietenii pentru a mă ataca

DISTRIBUIȚI

Președintele Traian Băsescu a declarat, ieri, referindu-se la lansarea cărții „Prădarea Romåniei“ a lui Victor Gaetan, că îi sugerează lui Mircea Geoană să nu-și mai folosească prietenii de familie pentru a-l ataca indirect pe actualul șef al statului. El a vorbit despre „disperarea unora“, care, în campania electorală, „a ajuns departe“. Băsescu a ținut să menționeze că a fost președintele care a condus celula de criză și care a reușit să îi recupereze pe cei trei ziariști romåni răpiți, în 2005, în Irak. Președintele a mai spus că structurile statului romån au fost capabile să ajute alte state să-și recupereze cetățenii răpiți. El a apreciat că volumul lansat de Victor Gaetan este „SF“.

Nastasiu, rejectat de Justiție și recuperat de politicieni

Președintele Traian Băsescu a declarat că Ciprian Nastasiu este un procuror rejectat de Justiție, prin hotărârea CSM, și a fost recuperat de politicieni, calificând drept diversiune afirmația acestuia potrivit căreia Omar Hayssam ar fi plecat din România cu avionul.
Șeful statului a opinat că Nastasiu este un om care, după ce a înregistrat un mare eșec profesional, reușește să devină penibil încercând să devină autor de cărți alături de Victor Gaetan.
Băsescu a menționat că Nastasiu este procurorul care a cerut punerea în libertate a lui Omar Hayssam, „după care a uitat să ia măsurile de supraveghere“.
El a opinat că Ciprian Nastasiu este un procuror care a fost rejectat de sistemul de justiție, prin hotărâre a CSM, și pe care „l-au recuperat politicienii în plină campanie“.
Băsescu a apreciat că este momentul să facă un apel la oamenii politici „să revină la decența campaniei“, spunând că nu cu dosare sau documente sustrase de la DGIPI sau cu procurori „recuperați“ de partide politice se câștigă alegeri.
Șeful statului a mai spus că, din câte a înțeles, Nastasiu a reușit să lanseze o diversiune majoră, aceea că Omar Hayssam ar fi plecat cu avionul.

Nastasiu, informat de DGIPI despre intenția de fugă a lui Hayssam

Băsescu a declarat că fostul procuror Ciprian Nastasiu a fost informat de Direcția Generală Internă și de Protecție a Informațiilor (DGIPI) despre intenția de fugă a lui Omar Hayssam și că nu a luat măsurile de supraveghere obligatorii și legale.
Traian Băsescu a relatat că a fost informat de DGIPI despre intențiile sirianului de a părăsi țara, după ce s-a întors de la Viena, unde fusese operat.
„Vreau să vă asigur că acest semnal l-a primit și procurorul Nastasiu, el a fost informat de DGIPI despre intențiile lui Omar Hayssam de a părăsi țara și, totuși, nu a instituit măsurile legale de supraveghere“, a spus șeful statului.
Președintele a adăugat că fostul șef al DGIPI, Virgil Ardelean, a trimis o avertizare către toate instituțiile statului, la momentul respectiv, descriind planurile sirianului.
Șeful statului a răspuns, astfel, lui Mugur Ciuvică, care a susținut, luni, că deține un document care avertiza că Omar Hayssam urma să fugă din România.
Băsescu a confirmat faptul că informarea de la generalul Virgil Ardelean a fost primită de Președinție, respectiv de către Sergiu Meda, consilier pe probleme de securitate, în data de 5 mai 2006.
„5 mai era într-o zi de vineri. Plecasem, mă simțeam rău, iar luni m-am internat la Viena“, a spus Băsescu, adăugând că a fost informat după ce s-a întors în țară.
Traian Băsescu a subliniat că toate instituțiile statului au fost informate despre cazul Hayssam către DGIPI, sub semnătura generalului Ardelean.
Acesta a amintit faptul că Nastasiu este cel care a cerut eliberarea din motive medicale din închisoare a lui Hayssam, că la momentul respectiv exista un certificat medical, iar sirianul se afla în stare de arest preventiv, nefiind condamnat pentru răpirea jurnaliștilor români la Bagdad.
Potrivit legii, un condamnat acuzat de terorism, dacă este eliberat din arest, trebuie supravegheat de serviciile secrete, la solicitarea Parchetului competent, iar Nastasiu nu a cerut punerea sub executare a unui mandat de supraveghere a lui Hayssam, după ce acesta a părăsit arestul.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi regulamentul.