Acasă Actualitate Bătălia politică USL – Băsescu, faza pe servicii

Bătălia politică USL – Băsescu, faza pe servicii

DISTRIBUIȚI

Aproape de limpezirea apelor, odată cu mult-așteptata decizie a CCR legată de validarea/invalidarea referendumul și revenirea/sau nu a președintelui Traian Băsescu la Cotroceni, tabăra USL dezlănțuie un fel de „jihad“ politic împotriva serviciilor speciale din România. Totul pentru a putea construi teme în eventualitatea unei înfrângeri prin revenirea lui Băsescu în fotoliul prezidențial. Aceleași teme care în trecut au folosit unor foști președinți precum Iliescu, obsedat de „agenturili străine“ sau  Emil Constantinescu, cel care a fost înfrânt de „servicii“. Practic o revenire la o obsesie cu mare priză la public, marotă vehiculată frecvent de politicienii impotenți care nu își pot duce proiectele spre finalitate. Altcineva este mereu de vină de insuccesul lor iar responsabilii nu pot fi decât cei „din servicii“. Pentru a vedea de ce USL și-a ales să se războiască cu serviciile speciale, trebuie mers la o declarație veche a lui Victor Ponta, înainte ca acesta să se instaleze la Palatul Victoria, atunci când mesajele politice transmise înspre șefii acestor instituții era încă pacifiste, dar cereau supunere politică. Pe 22 ianuarie 2012, liderul PSD, Victor Ponta răspândea din studiourile Antenei 3 un mesaj extrem de interesant pentru șefii principalelor servicii de informații din România pe care îi liniștea că nu vor fi schimbați din funcții, odată cu ajungerea la guvernare a USL-ului. „Exista trei instituții în România, fundamentale, care nu au fost controversate până în acest moment: Banca Naționala, SRI și SIE, trebuie să-și păstreze independența, trebuie să-și păstreze echidistanța, și există două instituții foarte controversate, ANI și DNA, care, din punctul meu de vedere și sper să îmi conving toți colegii din USL, ca structuri trebuie să rămână în continuare, dar faptul că unii șefi ai acestor instituții, precum Daniel Morar „au fost prea apropiați de un președinte sau altul e total greșit“, spunea atunci Ponta în încercarea de atragere a serviciilor în lupta politică pe care USL se pregătea să o dea cu PDL și Traian Băsescu.

Presiuni indirecte asupra SRI

Serviciile nu au acceptat această propunere mieroasă a USL de a se angaja politic în toată această tărășenie, motiv pentru care au început, odată cu instalarea USL la guvernare, să plătească pe rând prețul acestei nesupuneri politice.
După ce au regizat atacuri politice concertate în USL asupra SIE și STS, strategii de la Grivco au pus ochii și pe  Serviciul Român de Informații (SRI), condus de fostul pesedist George Maior. La fel ca și în cazul SIE, șeful SRI are rang de ministru și este numit de Camera Deputaților și Senat în ședință comună, la propunerea Președintelui României. Teoretic, Crin și USL ar putea să îi schimbe pe Meleșcanu și Maior, însă ar însemna să mazilească doi oameni proveniți din rândurile PNL și PSD. O mișcare care ar afecta și mai mult imaginea și credibilitatea șubredă a USL. În plus, încă de la venirea sa la Cotroceni, Băsescu a impus un obicei prin care șefii celor două servicii secrete să fie numiți din rândul opoziției pentru ca instituția prezidențială să nu poată fi acuzată că folosește aceste instituții în jocul politic. Urmând această cutumă, Crin ar fi nevoit să numească la cârma SRI și SIE reprezentanți din rândurile PDL-ului, fapt ce cu siguranță nu reprezintă în acest moment o prioritate pe agenda USL. Deși nu a făcut nicio declarație publică prin care își exprimă supărarea față de SRI, USL și cu precădere Crin Antonescu încearcă să facă o serie de presiuni indirect  pe conducerea acestei instituții. În urmă cu circa o săptămână, George Maior a avut o discuție cu Antonescu în care i s-a adus la cunoștință președintelui interimar că SRI nu deține informații despre eventuale presiuni care se fac asupra judecătorilor CCR. După această discuție însă, Claudiu Săftoiu, liberalul de conjunctură ajuns între timp șef al TVR pe filiera politică a USL, anunța desființarea postului TVR Cultural condus de Daniela Zeca-Buzura , cumnata directorului SRI, George Maior. Un semnal destul de evident, camuflat de scuza reducerilor bugetare și o nouă schemă financiară după care ar trebui să funcționeze televiziunea publică. Mesajul este clar de presiune asupra apropiaților și rudelor șefului SRI. Mai mult, portalul cotidianul.ro a publicat ieri o mare dezvăluire despre un așa-zis spion al SRI-ului în redacția Jurnalului Național, cotidian din trustul Intact al lui Dan Voiculescu. Evident, accentul a fost pus pe faptul că SRI, instituție aservită lui Băsescu, ar fi interesată de blocarea diverselor materiale jurnalistice care l-ar putea afecta pe liderul suspendat de la Cotroceni. De parcă ziarul Jurnalul Național mai este de ani buni de zile vreun produs jurnalistic veritabil, și nu doar o fițuică de perete pentru familia Voiculescu și pentru  interesele politice în jurul cărora gravitează micul Partid Conservator,  formațiune condusă de cel care a fost dovedit prin decizie definitivă că ar fi făcut poliție politică în slujba Securității lui Ceaușescu.
Acțiunea de decredibilizare a SRI este susținută mediatic de tonomatele lui Felix care cer aproape zilnic demisia lui George Maior, motivând o subordonare a acestei instituții intereselor președintelui suspendat.

Decapitarea ratată a STS

SRI este practic ultimul serviciu asupra căruia s-a declanșat asediul USL. Cel dintâi a fost Serviciul de Teleco­municații Speciale (STS), condus de Marcel Opriș,  personaj considerat de USL unul dintre oamenii-cheie care au adus victoria președintelui Băsescu în lupta cu Mircea Geoană de la ultima campanie prezidențială. Pe 19 iulie, Marcel Opriș a fost chemat la audieri în Comisia de Apărare din Senat pentru a da explicații cu privire la instalarea unei linii telefonice secretizate instalate la sediul de campanie al lui Traian Băsescu. Acesta s-a apărat și a spus atunci că a respectat „întocmai legile“ și a acționat „potrivit procedurilor“ atunci când STS a instalat la sediul de campanie a lui Băsescu o linie specială. Atunci, Crin Antonescu din poziție de șef al CSAT a încercat mazilirea pe loc a lui Opriș. Numai că propunerea sa s-a lovit atunci de refuzul consilierului prezidențial pe probleme de securitate, Iulian Fota. Cel puțin așa a spus Crin. În realitate, nici șeful SIE Teodor Meleșcanu Meleșcanu, dar nici șeful SRI George Maior nu au dorit să fie părtași la această decapitare care deschiderea o cutie a Pandorei. Numai procedura l-a împiedicat atunci pe Crin să -l mazilească pe Opriș printr-o decizie politică în cadrul CSAT. „Eu am făcut astăzi în CSAT propunerea eliberării din funcție, revocării din funcție a domnului Opriș. Deciziile CSAT se iau prin consens, deci cu toate voturile, toți membrii CSAT au votat această propunere. Domnul consilier prezidențial al domnului Băsescu, Iulian Fota, care altfel e în concediu, s-a prezentat la această ședință și s-a opus. În felul acesta, nu am putut lua încă o decizie“, s-a lamentat atunci Antonescu.

DGIA, la mâna lui Dobrițoiu

Nu la fel de greu a fost și cu Direcția de Informații Generală a Apărării (DGIA), acolo unde ministrul penelist al Apărării, Corneliu Dobrițoiu, nu a stat prea mult pe gânduri și l-a tras pe linie moartea pe generalul Gheorghe Savu. În locul său a fost numit adjunctul lui Savu, un personaj foarte controversat, evidențiat doar în urma unor scandaluri de proporții, dar cu instinct extraordinar de a cădea în picioare în orice situație – Ilie Botoș. Procedura a fost una destul de simplă în cazul decapitării DGIA de către USL și instalării în schimb a unui personaj servil, deoarece DGIA este condusa de un director general, cadru militar în activitate, care poate fi numit de către ministrul Apărării, cu aprobarea CSAT. Mai mult, funcția de director general este asimilat funcției de secretar de stat, în general o sinecură politică împletită cu una tehnică. Ziarul „Curentul“ a scris recent despre calitatea lui Botoș de membru fondator al Centrului Academic Internațional pentru Securitate și Justiție“ (CAISJ), acolo unde a derulat mai multe programe de milioane de euro împreună cu  „analistul de serviciu“ al lui Felix, Bogdan Chireac, cel care nu mai are nevoie de nici o prezentare din punct de vedere al parti pris-urilor politice. Totodată, Ilie Botoș este cel care și-a dat demisia din funcția de procuror general al României în 21 iulie 2006, după fuga lui Omar Hayssam. ?ê?£ase ani mai târziu avea să conducă, cu sprijin politic, una dintre cele mai importante structuri de informații ale României.

SIE, atacat la baionetă

Inițial, USL a încercat să acrediteze ideea că PDL ar acționa prin intermediul Serviciului Român de Informații (SIE) pentru a discredita Uniunea și pentru acțiuni de intoxicare în afara granițelor României despre ce se întâmplă la București. Totul a pornit când tocmai ziariștii au intrat în colimatorul USL. Europarlamentarul PNL Norica Nicolai și senatorul PSD Dan ?ê?£ova au acuzat o ziaristă de la Radio România Actualități(RRA) că ar fi dezinformat Bruxelles-ul, fapt ce ulterior a fost infirmat chiar de Viviane Reding, comisar european pe justiție. Într-o emisiune la Realitatea TV, de la începutului lunii iulie, senatorul PSD Dan ?ê?£ova a reluat acuzațiile împotriva jurnalistei lansate de Norica Nicolai, susținând că ar exista chiar și o înregistrare a discuției dintre ziarista RRA Carmen Valică și purtătorul de cuvânt al lui Reding, Mina Andreeva. Aceasta din urmă a dezamorsat „bomba“ fabricată de ?ê?£ova și Norica Nicolai. Andreeva a declarat atunci că nu s-a întâlnit niciodată într-un cadru privat cu Carmen Valică și, deci, nici nu poate fi vorba ca aceasta să fi menționat „iminenta arestare a judecătorilor de la Curtea Constituțională a României“. Pe aceeași rețetă plecată prin intermediul site-ului cotidianul.ro, a fost acuzatî și Liliana Ciobanu, jurnalist freelancer și corespondent la CNN. În această  mare „conspirație“ destructurată chipurile de USL au mai intrat și un jurnalist spaniol de la El Pais sau chiar ziare întregi precum „The Economist“ sau „New York Times“. Evident, o conjurație transatlantică băsisto-securistică menită să îi distrugă pe „salvatorii României“ de la USL. După ce a încercat indirect atacul la SIE, Crin Antonescu a avut recent o răbufnire cu adresă în direct la Antena3. Liderul PNL a spus atunci, referindu-se la Serviciul de Informații Externe (SIE), că trebuie să înțelegem mecanismul prin care imaginea României a fost distrusă în doar două săptămâni într-o acțiune organizată, coordonată și finanțată. „Pe mine mă interesează ca aceste instituții să lucreze la Cotroceni nu ca să lucreze pentru mine, să-mi spună mie cu cine se întâlnește domnul Băsescu. Să vedem ce se poate face pentru relațiile și imaginea afectate ale acestei țări, pentru că ele au un rol sau îl pot avea. Să vedem ce se întâmplă – că mă întrebați de un anumit serviciu (SIE, n.r.) – trebuie să înțelegem totuși mecanismul prin care imaginea unei țări a fost distrusă în două săptămâni într-o acțiune evident organizată, coordonată, finanțată. Trebuie să vedem totuși cine a făcut asta, pentru că este ceva ce afectează țara, toată țara“, a spus Antonescu, la Antena3. Ținta predilectă a acestor atacuri a fost atunci fostul liberal, Teodor Meleșcanu, cel care l-a înlocuit recent pe Mihai Răzvan Ungureanu la conducerea SIE. Acesta este văzut de Crin drept „dizident“ după ce Meleșcanu declarase la începutul acestui an că PNL nu trebuie să se îndepărteze foarte tare de PDL și să își mențină opțiunile deschide, chiar dacă se află momentan într-o alianță cu PSD. Declarațiile sale au fost interpretare atunci de Crin ca o încercare a lui Meleșcanu de a închega un grup cu altă orientare politică decât cea pe care vrea el să o imprime PNL-ului. De aceea, atacul recent asupra SIE se datorează în special prezenței acolo a lui Meleșcanu, care deja a devenit după auto-suspendarea din PNL un „dușman“ și un „băsist“. Pe principiul „cine nu este cu noi, este împotriva noastră“. O logică politică rudimentară vecină cu autodistrugerea.
Toate aceste atacuri asupra acestor instituții conturează un peisaj clar despre atitudinea USL vizavi de instituțiile de forță ale României pe care nu au reușit să le aducă sub control politic nici până acum. ?ê?£i nici șanse prea mari nu sunt ca actualii șefi să dorească să se ajungă din nou la situația din trecut în care Radu Timofte se plimba cu o limuzină pusă la dispoziție de Sorin Ovidiu Vântu iar Gheorghe Fulga era consilier la Banca de Scont a aceluiași mogul, înainte de a ajunge la cârma SIE în 2001. Astfel,  strategia USL devine una perdantă prin direcționarea greșită a energiile sale, fapt ce va conduce inevitabil la o epuizare politică și o perimare a mesajului său către credibilitate zero.

Mădălin Necșuțu

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi regulamentul.