Acasă Actualitate Beizadeaua Dan Dumitrescu, fost secretar de stat la Sănătate, prins de DNA...

Beizadeaua Dan Dumitrescu, fost secretar de stat la Sănătate, prins de DNA cu 100.000 de EURO șpagă

DISTRIBUIȚI

Dan Dumitrescu, actual secretar de stat în cadrul Ministerului Investiţiilor şi Proiectelor Europene, este urmărit penal de procurorii anticorupţie într-un dosar în care este acuzat de trafic de influenţă pe vremea când ocupa funcţia de consilier la Ministerul Sănătăţii, a informat, marţi, DNA.
Dan Dumitrescu este fiul lui Mircea Dumitrescu, om de încredere al lui Liviu Dragnea și fost administrator al județului Teleorman.
Dan Dumitrescu a intrat în sistemul bugetar în februarie 2009 ca asistent al unui secretar de stat al PSD de la Ministerul Tineretului, ocupând apoi diverse posturi în ministere sau la Parlament prin numire politică de către PSD.
Procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție – Secția de combatere a infracțiunilor asimilate celor de corupție au anunțat astăzi că au dispus efectuarea urmăririi penale față de suspecții:
– DUMITRESCU DAN, la data faptelor consilier la cabinetul unui Secretar de stat în cadrul Ministerului Sănătății, în prezent Secretar de stat în cadrul Ministerului Investițiilor și Proiectelor Europene, în sarcina căruia s-a reținut comiterea unei infracțiunii de trafic de influență în formă continuată,
– doi oameni de afaceri, în sarcina cărora s-a reținut săvârșirea unor infracțiuni de trafic de influență, comise sub forma autoratului și a complicității.

În ordonanța procurorilor se arată că, în cauză există aspecte din care rezultă suspiciunea rezonabilă ce conturează următoarea stare de fapt:
1. În perioada februarie – august 2016, suspectul Dumitrescu Dan, în calitate de consilier în cadrul Ministerului Sănătății ce avea ca atribuție principală „Coordonare Unitatea de Implementare Proiecte Europene, Relația cu Parlamentul”, ar fi pretins de la un om de afaceri (martor în cauză) foloase necuvenite (sume de bani și alte servicii, printre care și încadrarea soției pe un post de psiholog într-un proiect finanțat din fonduri nerambursabile) și ar fi primit de la acesta, direct sau prin intermediul unuia dintre ceilalți doi suspecți, suma totală de 67.000 lei.
Suspectul ar fi pretins și primit foloasele respective în contextul în care i-ar fi promis martorului că-și va exercita presupusa influență pe care a afirmat că o are asupra unor factori decizionali, din cadrul mai multor ministere, în vederea atât a accesării, aprobării și derulării în condiții avantajoase a unor proiecte finanțate din fonduri europene pentru o asociație deținută de martor, cât și a deblocării unor sume de bani pentru proiecte aflate în derulare.

2. În perioada august 2015 – ianuarie 2016, unul dintre oamenii de afaceri, suspect în prezenta cauză, în contextul în care a lăsat să se înțeleagă că ar avea influență asupra unor funcționari publici din cadrul mai multor ministere, i-ar fi propus aceluiași martor să participe la mai multe licitații, pe care l-ar fi asigurat că le va și câștiga, organizate de societatea sa în vederea obținerii unor fonduri europene.
În schimbul câștigării licitațiilor, suspectul i-ar fi pretins martorului remiterea unor sume de bani cuprinse între 34.000 euro și 300.000 lei.
De precizat este faptul că, două dintre licitații au fost anulate, iar în cazul celei de-a treia, câștigată de firma martorului, după executarea contractului și încasarea fondurilor europene, martorul a refuzat să-i remită suspectului suma de 300.000 lei pretinsă anterior.

Conform definiției din Codul Penal, infracțiunea este comisă și prin simpla pretindere sau acceptare a unei sume de bani.

Suspecților li s-a adus la cunoștință calitatea procesuală în conformitate cu prevederile art. 307 Cod de procedură penală.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi regulamentul.