Acasă Actualitate BNS: Salariații vor suporta povara serviciilor medicale pentru pensionari, șomeri, asistați sociali;...

BNS: Salariații vor suporta povara serviciilor medicale pentru pensionari, șomeri, asistați sociali; MFP să explice public decizia

DISTRIBUIȚI

Prin proiectul OUG de modificarea a Codului Fiscal, lansat ieri în consultare publică, Ministerul Finanțelor Publice propune modificarea categoriilor de contribuabili la sistemul de asigurări de sănătate.
În prezent, conform art 153, alin (1), lit. h) – o), Codul Fiscal, o serie de instituții publice sunt contribuabili ai sistemului public de asigurări de sănătate, pentru persoanele ce beneficiază de diverse prestații sau indemnizații asigurate de instituțiile în cauză, respectiv:
⦁ pentru șomeri – plata contribuției pentru asigurări de sănătate este asigurată de către ANOFM, din fondul de șomaj;
⦁ pentru pensionari, dar și pentru cei aflați în concediu medical, ca urmare a unui accident de muncă sau boală profesională – plata contribuției pentru asigurări de sănătate este asigurată de către CNPP, din bugetul asigurărilor sociale;
⦁ pentru persoanele asistate social – plata contribuției pentru asigurări de sănătate este asigurată de către ANPIS, din bugetul de stat;
⦁ pentru personalul monahal – plata contribuției de asigurări de sănătate este asigurată de către Secretariatul de Stat pentru Culte, din bugetul de stat;
⦁ pentru persoanele aflate în penitenciare – plata contribuțiilor de asigurări de sănătate este asigurată de către Ministerul Justiției, din bugetul de stat.

În 2017, pentru 9 luni, suma contribuțiilor plătite de instituțiile publice mai sus menționate, pentru aceste categorii de persoane, a fost de 574 milioane lei. Majorarea pensiilor ar fi ridicat considerabil această sumă.

De la 1 ianuarie 2018 Ministerul Finanțelor Publice propune ca nici una din instituțiile mai sus menționate să nu mai asigure contribuțiile de sănătate pentru persoanele pe care le asistă.
Ca urmare, ÎNCEPÂND DE LA 1 IANUARIE 2018:
⦁ pensionarii,
⦁ șomerii,
⦁ persoanele asistate social,
⦁ persoanele aflate în concediu medical,
⦁ persoanele aflate în concediu de creștere copil,
⦁ personalul monahal,
⦁ străinii aflaţi în centrele de cazare în vederea returnării ori expulzării,
VOR BENEFICIA CU TITLU GRATUIT DE SERVICII MEDICALE, TOȚI FIIND ASIGURAȚI AI SISTEMULUI PUBLIC DE SĂNĂTATE, FĂRĂ OBLIGAȚIA DE PLATĂ A CONTRIBUȚIEI DE SĂNĂTATE. PENTRU EI, SERVICIILE MEDICALE VOR FI DECONTATE DE SALARIAȚI!

Având în vedere că de la 1 ianuarie 2018 salariații vor fi singurii contributori ai sistemului de asigurări de sănătate, ei vor fi cei ce vor trebui să suporte povara serviciilor medicale pentru pensionari, șomeri, asistați sociali, personal monahal, deținuți, etc.

Nu numai că Guvernul a eliberat angajatorul de toată responsabilitatea finanțării colective a sistemului de securitate socială, acum statul s-a eliberat pe el însuși de obligațiile sociale, a considerat că e prea mult. Și atunci, le-a transferat cuiva care are prea puțină forță pentru a reacționa față de astfel de decizii.
Probabil în perioada următoare vom primi de la Ministerul Sănătății Publice completarea acestui ”cadou”, LISTA PRESTAȚIILOR MEDICALE CE NU VOR MAI FI ACOPERITE DE ASIGURAREA MEDICALĂ.
În rest, nu ne rămân decât să le urăm tuturor salariaților din România un weekend plăcut!

DEPARTAMENTUL DE PRESĂ BNS

3 COMENTARII

  1. Contributiile astea merg la bugetul de stat, nu la fondul de sanatate, după cum si fondul de asigurări de sanatate merge la bugetul de stat … ministerul de finante stabileste apoi defalcarea – pe domenii/ ministere/ agentii naționale etc., iar ulterior se votează în parlament … bugetul anual (care poate fi rectificat, tot cu votul parlamentului)

  2. Paraschive, Paraschive, stii gramatica dar vad ca nu le ai cu timpii verbelor.
    Pai, mai baiatule,PENSIONARII, SOMERII SI CEI IN CONCEDIU MEDICAL, au contribuit la CASS , timpul trecut, atunci cand s-a intamplat contributia.Acum ei beneficiaza de acea plata, timpul prezent, nemaicontribuind, intrucat nu mai este nevoie.Ei si-au facut plata pentru EI PERSONAL.Caci traim intr-o lume a profitului, fiecare pentru el.Da, Paraschive?

    Despre emigranti, sau alte persoane care nu au muncit ci doar au parazitat sistemul, da.Acestia sunt tinuti din banii mei si ai tai.Si eu nu vreau.Dar nu am ce face.Ca se trezeste unul care a primit ordin sa bage zazanie intre romani, intre tineri si batrani, intre femei si barbati, intre tati si copii, intre mame si copii, intre pisici si caini. A, nu! Astia au drepturi, doar nu sunt oameni.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi regulamentul.