Acasă Actualitate Branzan, fata in fata cu haosul din Sanatate

Branzan, fata in fata cu haosul din Sanatate

DISTRIBUIȚI

Noul ministru al sanatatii, Ovidiu Branzan, considera lichidarea in cursul acestui an a doua treimi din datoriile catre furnizorii de medicamente si produse medicale ca fiind o **treaba extraordinara**.

La sfarsitul anului 2002, spitalele au acumulat arierate in valoare totala de 9.195,7 miliarde de lei.

Dupa mai multe achitari succesive, au mai ramas 3207,2 miliarde de lei, bani acumulati de spitalele care nu si-au indeplinit indicatorii stabiliti prin contractul-cadru.

Potrivit ministrului, la ambele verificari s-au constatat arierate in valoare de 1407,4 miliarde de lei acumulate pe baza de documente emise prin respectarea procedurilor legale de achizitie.

Acesti bani reprezinta datoriile cu care Sanatatea va intra si in 2004.

O alta propunere a ministrului sanatatii vizeaza modificarea listei cu medicamente compensate. **Lista de medicamente trebuie sa constituie o sursa de economie. Am fost ambitiosi introducand multe medicamente noi. In cazul unor afectiuni, sunt prea multe medicamente**, sustine Branzan.

Declaratiile anterioare ale ministrului sanatatii referitoare la sustinerea medicinii de familie par a ramane doar simple afirmatii.

**Voi avea pretentia ca medicii de familie sa faca anumite lucruri, sa ia in evidenta femeia gravida sau bolnavii cronic. O sa-i platim pentru anumite servicii prestate, pentru aceasta fiind nevoie de dotarea cabinetelor medicale. Plata lor se va face in proportie de 75% pe servicii si 25% per capita**, a declarat Branzan.

In conditiile in care bugetul acordat medicinii de familie a fost deja fixat, medicii de familie nu pot primi mai multi bani.

In cazul rezultatelor controalelor succesive ale Ministerului Sanatatii si Casei Nationale a Asigurarilor de Sanatate in cele opt spitale din Capitala, care au contestat rezultatele anterioare, ministrul sanatatii a evitat sa comenteze, rezumandu-se a sustine ca respectivele controale sunt inca in desfasurare.

Presedintele CNAS, Cristian Celea, declarase ca a constatat o situatie surprinzatoare, diferente de zeci de miliarde de lei intre sumele declarate dupa prima inspectie si cele constatate dupa al doilea control.

Astfel, Institutul de Boli Infectioase Matei Bals avea 31,287 miliarde de lei nejustificabile inaintea contestatiei, pentru ca, ulterior, sa ramana la 24,481 miliarde de lei. Spitalul de Oftalmologie a avut, inainte de contestatie, arierate de 1,33 miliarde de lei, iar la reverificare a ramas cu 39 milioane de lei. Spitalul Coltea, de la 59,670 miliarde de lei a scazut la 50 milioane de lei, Spitalul de Copii -Marie Curie- nu are inca situatia incheiata, Spitalul Studentesc – de la 956 milioane de lei a ramas cu 58,5 milioane de lei. De asemenea, Spitalul -Elias- si Spitalul -Sfantul Ioan- au ajuns la zero lei nejustificati, ceea ce inseamna ca au fost facute cu respectarea legii.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi regulamentul.