Home Special Adrian Nastase propune partidelor sa renunte la disputele politice de sarbatori

Adrian Nastase propune partidelor sa renunte la disputele politice de sarbatori

DISTRIBUIŢI

Presedintele PSD, Adrian Nastase, a adresat, luni, partidelor politice o scrisoare deschisa in care propune ca in luna decembrie sa fie -pusa intre paranteze disputa politica- si sa fie -un moment de reflectie- asupra a ceea ce este de facut anul urmator. Adrian Nastase a apreciat, in scrisoare, ca luna decembrie este luna traditionalelor Sarbatori ale Craciunului si Anului Nou si ar trebui sa constituie pentru fortele politice responsabile un prilej de a demonstra cetatenilor tarii ca sunt capabile de -concordie si intelegere-, nu numai de dispute politice. Va prezentam in continuare textul scrisorii presedintelui PSD.


Scrisoare deschisa adresata partidelor politice

Stimati colegi,

Luna decembrie, luna traditionalelor Sarbatori ale Craciunului si a Anului Nou, ar trebui sa constituie pentru noi, fortele politice responsabile, un prilej de a demonstra cetatenilor acestei tari ca suntem capabili nu numai de dispute politice, ci si de concordie si intelegere.

Pentru noi toti, anul acesta a fost unul foarte dificil, cu multe obstacole, incercari, dar si cu o serie de realizari.

Desi intre partidele noastre au existat puncte de vedere diferite si momente tensionate, am gasit, fiecare dintre noi, acele resurse interioare care sa ne permita un dialog civilizat, mai ales atunci cand interesul national a cerut-o.

De aceea cred ca in aceste zile de sarbatoare putem regasi impreuna aceasi dorinta si disponibilitate de dialog si colaborare. Va propun ca in aceasta luna sa punem intre paranteze disputa politica si sa ne permitem un moment de reflectie asupra ceea ce avem de facut in anul urmator.

Consideram ca si cetatenii ar privi favorabil un asemenea gest, care le-ar demonstra ca Romania are o clasa politica matura, care intelege cand este momentul confruntarilor si cand respectul pentru oameni si sarbatori o obliga sa nu perturbe aceste momente prin atacuri publice.

Avem nevoie, in acest moment de sarbatoare, sa ne impacam cu noi insine si sa uitam ca ideile noastre politice ne situeaza pe pozitii adverse.

Anul care va veni este nu doar un an in care Romania va face pasi importanti in directia integrarii europene, ci si unul al confruntarii electorale intre partidele noastre. Ne exprimam speranta ca aceasta se va desfasura in spiritul si cu armele democratiei moderne pe care, impreuna cu dumneavoastra, dorim sa o construim.

Va uram ca, in anul 2004, sa aveti parte de cat mai multe bucurii, de liniste sufleteasca, de implinirea tuturor intentiilor bune pe care vi le-ati propus si, mai ales, va dorim sa nu va paraseasca niciodata speranta si increderea ca ziua de maine va va aduce mai multa lumina si bucurie in suflete.

Sa incepem Noul An sub semnul impacarii si al respectului, al increderii in bine si in semeni.

Adrian Nastase,

Presedintele Partidului Social Democrat

Profilul strategic al Romaniei ca viitor membru al NATO si al Uniunii Europene

Alocutiunea domnului Adrian Nastase, primul-ministru al Romaniei, la Centrul European pentru Studii de Politica de Securitate -George C. Marshall- – Garmisch Partenkirchen

-As dori sa incep prin a va multumi dumneavoastra si prestigiosului Centru European de Studii de Securitate pentru amabila dumneavoastra invitatie.

Momentul absolvirii se numara printre pietrele de temelie ale vietii noastre. El marcheaza realizarile din trecut, anticipand, in acelasi timp, viitorul. Acest lucru este valabil pentru dumneavoastra, viitori absolventi ai cursurilor Centrului European <George C. Marshall>, o institutie prestigioasa, care poarta numele unui mare vizionar american. Centrul este expresia contemporana a spiritului Planului Marshall, al carui obiectiv a fost reinstaurarea <increderii natiunilor europene in viitorul tarilor lor si in viitorul intregii Europe>. Este, de asemenea, un simbol al cooperarii transatlantice.

Centrul a furnizat Romaniei, incepand cu 1994, 173 de experti pe probleme de securitate. Inca 13 romani vor absolvi in decembrie 2003. Va felicit pentru performanta dumneavoastra. Va felicit, de asemenea, pentru aniversarea a 10 ani de la crearea centrului. Il citez pe George C. Marshall <Nu trebuie sa va spun, domnilor, ca situatia in lume este foarte grava. Acesta trebuie sa fie evident pentru toti oamenii inteligenti>. Situatia cu care ne confruntam astazi este diferita de cea cu care s-a confruntat generatia Marshall, dar problema securitatii apare inca o data ca fiind una foarte serioasa.

Noul cadru al securitatii

Un studiu istoric arata ca mediul de securitate, provocarile si raspunsurile sunt dinamice si sunt strans legate unele de altele, ca, in prezent, intervine o schimbare revolutionara in natura mediului de securitate, apar noi riscuri si amenintari la adresa securitatii si, in consecinta, este nevoie de noi raspunsuri pentru asigurarea securitatii tuturor natiunilor.

Astazi, <securitatea> inseamna mai mult decat putere militara. In timp ce <securitatea> si-a pastrat semnificatia militara, ea a devenit, de fapt, o chestiune mai complexa. Atat pentru America, cat si pentru Europa, securitatea este calculata mai ales in termeni nemilitari, iar amenintarile la adresa securitatii nu au o natura militara, in cele mai multe cazuri.

Recentele atacuri de la Istanbul au adus terorismul mai aproape de granitele Romaniei si, de asemenea, de granitele Europei. Ceea ce spunea lordul Robertson – <geografia nu va mai actiona ca un scut protector pentru noi> – este mai valabil ca oricand, dar daca geografia nu ne poate proteja, credem ca dezvoltarea democratica, integrarea si cooperarea internationala pot face acest lucru.

Evolutiile democratice si continuarea reformelor

Imediat dupa 1989, Romania a pornit pe drumul ireversibil catre democratie. Datorita realizarilor care ne-au adus inapoi in familia vestica a natiunilor democratice, de care am fost izolati in atat de multi ani, Romania este acum o democratie consolidata, bazata pe domnia legii, pe respectul drepturilor omului si al libertatii de expresie, pe o economie solida, functionand conform principiilor economiei de piata. Mai mult, Summitul NATO de la Praga si Consiliul European de la Copenhaga au adus Romania pe drumul sigur al aderarii la NATO in 2004 si al integrarii in Uniunea Europeana in 2007. Dupa ani de recesiune, economia a crescut constant in ultimii trei ani, pe fundalul unor indicatori macroeconomici sanatosi. S-a inregistrat o crestere economica de 4,3% in prima jumatate a anului 2003, estimandu-se atingerea nivelului de 4,8% pe tot anul. Rate de crestere anuala mai mari de 5% sunt estimate in 2004. Contributia sectorului privat la PIB a atins 67%. Ca o recunoastere a realizarilor sale economice, pe 15 octombrie 2003 Romania a incheiat pentru prima oara dupa 1989 un acord stand-by cu FMI-ul.

Integrare si contributie la securitatea regionala si internationala

Invitatia de a adera la NATO a fost o realizare istorica pentru Romania. A consacrat revenirea Romaniei la identitatea sa vestica si la continuarea unui progres accelerat. Decizia de la Praga si perspectiva aderarii la Uniunea Europeana in 2007 au contribuit la redobandirea increderii noastre si au consolidat contributia noastra la securitatea si stabilitatea internationala. In acelasi timp, noi vom avea onoarea sa prezidam, anul viitor, procesul de cooperare sud-est europeana si sa fim un membru al Consiliului de Securitate al Natiunilor Unite pentru urmatorii doi ani. Aceste misiuni provocatoare, dar semnificative vor consolida profilul nostru strategic si capacitatea de a juca un rol important in combaterea noilor amenintari.

Romania va sprijini extinderea viitoare a NATO si a Uniunii Europene in Balcanii de Vest, noi fiind pregatiti sa impartasim experienta noastra in domeniul integrarii euro-atlantice. Impreuna cu partenerii nostri din sud-estul Europei am sprijinit procesul de stabilitate in Balcani. Acum, obiectivul nostru comun ar fi sa trecem de la stabilitatea regiunii la integrarea ei.

Contributia la noul rol si misiunile NATO

Alianta a jucat un rol decisiv in rezolvarea problemelor internationale majore, cum a facut in timpul si dupa razboiul rece, in Balcani si, acum, in Afganistan si Irak. NATO isi adapteaza cu succes rolul sau pentru a aborda noile provocari de securitate din afara Europei prin consolidarea capacitatilor sale, promovarea securitatii prin cooperare si parteneriate, acceptarea noilor misiuni si mentinerea in actualitate a perspectivei viitoarei extinderi. Nu am depus atat de multe eforturi pentru a ne alatura, dintr-un simplu interes, unei aliante. Romania se angajeaza a fi un membru activ al NATO care sa fie capabil sa faca fata noilor provocari, alaturi de noii sai membri si cu noile sale capacitati, in Balcani si Afganistan, in Marea Neagra, in Mediterana si dincolo de acestea.

Anul viitor, Romania va participa la Summitul din Istanbul ca membru cu drepturi depline ale celei mai de succes aliante din istorie. Am inceput deja sa ne asumam aceasta responsabilitate intr-un mod complex. Participam la noile misiuni ale NATO. Ne indeplinim misiunea ce ne revine, contribuind la asigurarea succesului Aliantei in Afganistan, bazandu-ne pe propriile noastre capacitati militare si strategice de transport aerian. De asemenea, contribuim alaturi de aliatii NATO la stabilizarea si reconstructia Irakului, succesul acestui proces fiind esential nu numai pentru Orientul Mijlociu, ci si pentru securitatea euro-atlantica. Vom continua sa ne implicam in razboiul impotriva terorismului, contribuind nu numai cu mijloace militare, ci si luptand impotriva infractionalitatii transfrontaliere, a spalarii de bani si a proliferarii armelor de distrugere in masa, precum si impartasind informatii cu aliatii nostri.-

Politica pe scurt

Viorel Hrebenciuc: PNL-PD are aliante judetene cu PRM

-Partidul Social Democrat respinge categoric diversiunea Aliantei PNL-PD, conform careia intre PSD si PRM ar exista o intelegere politica. Asa cum am mai declarat, incercarea de a asocia Partidul Social Democrat cu PRM nu este decat o campanie de denigrare pregatita de PNL si PD de cateva saptamani, pentru a fi lansata in mass-media.

In realitate, partidele care au nevoie de sprijinul PRM sunt PNL si PD, care in tara au si facut fie aliante declarate oficial, cum este cazul in judetele Constanta si Gorj, fie aliante informale, cum se intampla in celelalte judete. Speriati de un esec in alegeri, prefigurat de sondajele de opinie pe care le-au comandat, PNL si PD incearca acum sa isi convinga macar propriii militanti ca pot forma un guvern minoritar, cu sprijinul parlamentar al PRM. In acest fel se explica si motivul pentru care Corneliu Vadim Tudor si-a schimbat brusc discursul si a devenit european, democrat, filosemit si aparator al minoritatilor etnice, aceasta fiind singura formula care ii creeaza posibilitatea sprijinului reciproc cu PNL-PD, atat la alegerile prezidentiale, cat si la cele parlamentare. Partidul Social Democrat respinge orice fel de asociere in perspectiva anului electoral, cu orice fomatiune, in afara celor cu care semnam acorduri si intelegeri la lumina zilei.- (Vicepresedinte PSD, Viorel Hrebenciuc)

PNL se adanceste in minciuna fata de pensionari

In ultima vreme, PNL inunda spatiul public cu un numar impresionant de mesaje electorale ipocrite. Ultima declaratie de presa, apartinand liberalului care se pricepe la tot si la toate, domnul Eugen Nicolaescu, referitoare la pensionari, reuseste sa contrarieze orice persoana cu bun-simt.

Strategiile economice ale PNL ar putea fi credibile numai in masura in care experienta concreta poate sa le confirme. Iar experienta PNL la guvernare ne demonstreaza ca:

1. Pensia medie neta de asigurari sociale de stat, exprimata in dolari, a scazut in timpul guvernarii liberale (1997-2000) de la 46 USD la 39 USD. Cea mai numeroasa categorie de pensionari, cei pentru limita de varsta si stagiu complet de cotizare, si-au vazut pensiile medii nete erodate in perioada guvernarii liberale de la 59 USD in 1996 la 52 USD in 2000. Pensia medie reala, exprimand puterea de cumparare, a scazut in perioada guvernarii liberale cu 31%.

2. Capacitatea domnului Theodor Stolojan de a asigura pensii decente s-a demonstrat cu prisosinta in scurta perioada in care a condus Guvernul Romaniei (1991-1992). Daca in 1991 pensia medie neta de asigurari sociale de stat a fost echivalentul a 47 USD, in 1992 aceasta pensie medie neta era de 39 de dolari. In aceeasi perioada, pensia medie neta de asigurari sociale de stat pentru limita si stagiu complet de cotizare a scazut de la 56 USD la 38 USD. Ca putere de cumparare, fostul prim-ministru Stolojan a reusit performanta ca in scurt timp sa scada pensia medie reala cu 18%.

Prin procesul de recolerare a pensiilor, Guvernul PSD a reusit sa compenseze in mare masura daunele produse pensionarilor in perioada 1997-2000 de o guvernare iresponsabila si mincinoasa. Prin cele patru etape de recorelare si prin indexarea pensiilor, noi am reusit sa crestem pensia medie neta de asigurari sociale de stat de la echivalentul a 39 USD, cat era in 2000, la 59 USD in septembrie 2003. Pensia medie de asigurari sociale de stat pentru limita de varsta si stagiu complet de cotizare a crescut in aceeasi perioada de la 52 USD la 81 USD. Ca putere de cumparare, pensia medie reala a crescut in perioada 2000 – septembrie 2003 cu 20,5%.

In anul 2004 se vor aplica ultimele doua etape de recorelare a pensiilor, reprezentand 40% din efectul global al recorelarii. Peste 16.200 mld. lei vor fi platite pensionarilor in anul 2004 numai datorita procesului de recorelare. Eforturile guvernului PSD au drept obiectiv eliminarea marilor discrepante si inechitati produse in sistemul de pensii de catre guvernarea anterioara si realizarea unor pensii cat mai bune si sustenabile din punct de vedere financiar. S-a dovedit ca este nevoie de multa determinare si de imense sume de bani pentru a elimina efectele catastrofale ale unei guvernari iresponsabile din punct de vedere social. Totodata, pentru a veni in sprijinul pensionarilor, premierul Adrian Nastase a propus demnitarilor si alesilor din Romania participarea personala la un fond de recapitalizare a caselor de ajutor reciproc. Cum participarea se face din bani personali, cei care nu sunt dispusi sa dea pensionarilor decat vorbe goale au refuzat sa participe la acest fond, fie si cu o suma modesta.

Jurnalistul agresat la Timisoara, amenintat de liderul local PNL

Partidul Social Democrat protesteaza energic fata de modul in care PNL a incercat asocierea sa cu agresarea condamnabila a jurnalistului Ino Ardelean si atrage atentia asupra duplicitarismului liderilor acestui partid. Pe de-o parte, PNL condamna actul reprobabil prin care a trecut jurnalistul, iar pe de alta parte, chiar presedintele Organizatiei PNL Timisoara, deputatul Ovidiu Draganescu l-a amenintat in mod public pe Ino Ardelean.

In urma cu cateva saptamani, deputatul PNL a fost nemultumit de modul in care Ino Ardelean a reflectat intr-un articol o conferinta de presa pe care acesta a sustinut-o in fata presei locale, imbracat intr-o uniforma militara. In articolul respectiv a fost redat dialogul lui Ovidiu Draganescu cu ziaristii, din care a reiesit ca acesta nu isi cunoaste gradul cu care a finalizat stagiul militar, in conditiile in care deputatul PNL este vicepresedinte al Comisiei de Aparare, Ordine Publica si Siguranta Nationala.

Deranjat de articol, Ovidiu Draganescu i-a trimis lui Ino Ardelean un drept la replica dur si l-a amenintat cu intentarea unui proces. Mai mult, Draganescu a anuntat telefonic redactia locala in care lucreaza Ino Ardelean ca doreste sa-i ridice acreditarea acestuia, pentru a nu mai putea participa la conferintele de presa ale PNL Timis.

In aceste conditii, Partidul Social Democrat nu poate sa nu remarce dezgustatoarea ipocrizie a presedintelui PNL Timis, care a participat cu nonsalanta la marsul de solidaritate al jurnalistilor din Timisoara. Este clar ca Ovidiu Draganescu a dorit in fapt sa isi faca publicitate electorala, folosindu-se de agresarea lui Ino Ardelean.

Pagina realizata de PSD

POSTAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi regulamentul.