Acasă Actualitate Cabinetul Nastase trimite pe strazi 9.000 de puscariasi

Cabinetul Nastase trimite pe strazi 9.000 de puscariasi

DISTRIBUIȚI


Daca parlamentarii vor fi de acord, incepand din toamna, 9.000 de puscariasi se vor plimba liberi pe strazile Romaniei.

Cabinetul Nastase a decis in ultima sa sedinta sa trimita Parlamentului un proiect de lege care prevede gratierea unor pedepse si inlaturarea unor masuri si sanctiuni contraventionale.

Convins de necesitatea adoptarii acestui proiect, premierul Adrian Nastase i-a informat ,ieri, pe reprezentantii Guvernului in teritoriu ca o astfel de masura se impunea intrucat, in acest moment, inchisorile sunt atat de intesate cu infractori, incat capacitatea acestora este depasita cu peste 44%. – In prezent, se afla in penitenciare 50.730 de detinuti. Sigur, e de discutat de ce a crescut nivelul infractionalitatii, insa noi nu avem decat doua posibilitati: fie sa mai construim inca 50% din inchisori, fie sa vedem daca intre cei care se afla in inchisori exista si persoane care pot fi gratiate-, a spus premierul Nastase.

Conform proiectului de act normativ, vor fi gratiate in intregime pdepsele de pana la cinci ani, daca cei condamnati nu sunt recidivisti si daca au savarsit infractiuni care nu fac parte dintre cele care nu sunt exceptate expres prin acelasi document.

De dispozitiile gratierii ar urma sa mai beneficieze si cei care executa pedeapsa la locul de munca, cei sanctionati, precum si minorii impotriva carora s-a luat masura internarii intr-un centru de reeducare.

Actul normativ are anexata o lista cu exceptarile de la reglementarile propuse parlamentarilor.

Astfel, nu se vor putea bucura de -milostenia- guvernantilor cei care au comis infractiuni impotriva sigurantei statului, cei care au comis crime sau violuri, au vatamat corporal sau au lipsit pe cineva de libertate.

Tot aici sunt incluse perversiunile sexuale, coruperea de minori, incestul, furtul de autovehicule sau in timpul unei calamitati, talharia, pirateria, ultrajul, abuzul in serviciu, luarea de mita etc.

Prevederile priectului nu se vor aplica celor care nu au inceput executarea pedepsei si nici celor asupra carora s-a inceput executarea, dar ulterior s-au sustras.

Persoanele gratiate care in curs de trei ani savarsesc o infractiune intentionata vor executa, pe langa pedeapsa stabilita pentru acea infractiune, si restul de pedeapsa, ramas neexecutat in urma gratierii.

In proiect se pecizeaza totodata ca dispozitiile amintite se vor aplica numai cu privire la faptele care au fost savarsite pana la 26 iulie a.c.

Premierul Adrian Nastase a dat asigurari ca, in masura in care documentul va fi adoptat de Parlament, Guvernul va lua si masuri de reintegrare si supraveghere a celor pusi in libertate.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi regulamentul.