Acasă Actualitate Canicula, inamicul public numarul unu

Canicula, inamicul public numarul unu

DISTRIBUIȚI

40 de grade la soare si 35 de grade la umbra, aceste sunt temperaturile pe care le-au indurat romanii in ultimele zile. Unii mai greu, altii mai usor. Serviciul de Ambulanta a fost solicitat non-stop, atat in Bucuresti, cat si in tara. Potrivit Ordonantei 99, angajatorii trebuie sa asigure, in aceasta perioada, conditii de munca adecvate. Din pacate, Legea nu se respecta.

Peste o mie de bucuresteni, loviti de canicula

Peste o mie de bucuresteni au avut probleme de sanatate in ultimele 48 de ore, din cauza temperaturilor extrem de ridicate, majoritatea celor care au solicitat ajutor medical suferind mari pierderi de calciu, stari de lesin sau scaderi ale tensiunii arteriale. In acelasi interval, numarul apelurilor la SAMB a crescut la peste o mie, cu peste 200 mai mult decat in zilele obisnuite. Cele mai multe apeluri au fost facute pentru cazuri de spasmofilie (50), lesinuri (40), iar pentru persoane cazute in strada au fost 30 de solicitari.

100 de solicitari in plus

Serviciul Judetean de Ambulanta Brasov primeste, de doua zile, aproximativ o suta de solicitari in plus fata de zilele normale, cele mai multe apeluri fiind date de persoane care sufera din cauza caldurii. Directorul Serviciului Judetean de Ambulanta Brasov, Nicolae Olteanu, a declarat, ieri, ca, in ultimele zile, apelurile inregistrate la Salvare in municipiul Brasov sunt in medie de 250-300 pe zi, la care se adauga destul de multe si din alte zone ale judetului. -Solicitarile provin, in general, de la persoanele in varsta, dar am avut si cazuri de lesinuri pe strada, mai ales in zonele aglomerate-, a adaugat Olteanu.

S-a sinucis din cauza caldurii

Dintre cele trei sute de apeluri inregistrate in ultimele 48 de ore la Serviciul Judetean de Ambulanta, peste cincizeci au venit din partea unor oameni carora caldura excesiva le-a creat probleme de sanatate. -Am avut sapte stopuri cardio-respiratorii, 12 accidente vasculare si hipertensive, 11 lipotimii si 12 dereglari cardiace. Am intervenit chiar si in cazul unei sinucideri. Este vorba de un tanar de 30 de ani care s-a spanzurat. Nu intamplator am trecut acest caz pe lista, chiar daca aparent el nu are legatura cu temperaturile ridicate. Caldura favorizeaza starile de depresie, iar atunci cand temperaturile ridicate sunt asociate cu consumul de alcool, efectele sunt devastatoare-, ne-a declarat medicul coordonator al Serviciului de Ambulanta, dr. Mihai Polinschi. (Camelia Pricope)

Trenurile au intarzieri

Unul dintre efectele caniculei a fost scaderea vitezei de trafic a trenurilor de marfa si de calatori, ceea ce a dus la producerea de intarzieri. In special in sudul tarii au fost impuse restrictii de viteza, motivate de temperaturile ridicate din sine, care au ajuns la peste 50 de grade, limita maxima peste care se impune micsorarea vitezei. De mentionat ca, la peste 80 de grade, sinele incep sa serpuiasca, iar riscul deraierilor este major. In plus, Administratia Drumurilor Publice nu exclude interzicerea temporara a circulatiei vehiculelor cu masa mai mare de 7,5 tone, in intervalul orar 10.00 si 22.00, cu exceptia transportului public de persoane. Restrictionarea traficului se aplica pentru protectia stratului asfaltic, pe care, din cauza caniculei, deja s-au produs deteriorari masive, care se agraveaza rapid. (O.P.)


Sifon non-stop

In ideea ca sanatatea cetateanului primeaza, cei de la Prefectura Vaslui au dat dispozitie, ieri, sa fie verificat modul in care patronii respecta asigurarea conditiilor de munca. -Vom initia o actiune de verificare a modului in care se respecta Ordonanta 99/2000 privind asigurarea conditiilor de munca a salariatilor si, mai ales, in industria usoara, unde lucreaza femei in hale-, a declarat subprefectul Eugen Neacsu. In unele societati s-au luat deja masuri.

-S-au decalat pauzele si, de asemenea, s-au marit de la 10 la 20 de minute. Se asigura salariatilor sifon non-stop, pentru ca avem instalatie de sifon cu apa de fantana si au posibilitatea sa faca dusuri. Iar ventilatia este tot timpul asigurata. Mai sunt care-s mai sensibile si lesina, dar asta se intampla si iarna, pentru ca, stiti cum e cu femeile-, ne-a declarat Dan Pamfil, lider de sindicat.

Lucian Ursulescu

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi regulamentul.