Home Actualitate Casta notarilor nu lasa ciolanul din gura

Casta notarilor nu lasa ciolanul din gura

DISTRIBUIŢI

Pentru Raluca Macovei, o tanara din Iasi, intrarea in casta notarilor a semanat cu o cursa de 50 de metri garduri. Tanara a vrut sa-si deschida un cabinet notarial, insa n-a stiut ca arbitrii sunt, totodata, si concurentii ei.

Raluca Macovei a luat un start excelent. A vrut sa-si deschida cabinetul chiar in sediul unei agentii imobiliare, ca sa aiba o clientela stabila si constanta. Dupa ce a vazut ca intruneste conditiile legale privind distanta (Legea spune ca n-ai voie sa-ti deschizi un cabinet notarial la o distanta mai mica de 50 de metri de alt cabinet), Raluca Macovei a vrut sa se apuce de treaba. Pe drum insa, a constatat ca pista de -alergare- se lungeste asemenea unui gume de mestecat. Enervati ca outsider-ul -alearga- mai bine, notarii cu vechime s-au intrunit peste noapte, intr-o sedinta-fulger, si au schimbat regulile concursului, chiar in timpul derularii lui. Ei au modificat Statutul Camerei Notarilor Publici din Iasi, hotarand ca distanta minima intre cabinete trebuie sa fie, acum, de 200 de metri, chiar daca aceasta prevedere intra in contradictie cu Statutul Notarilor Publici din Romania. Dar, cand e vorba de bani, de foarte multi bani, acest lucru pare sa nu conteze prea mult.

Notarii ieseni sunt mai presus de statutul aprobat la nivel national

In momentul in care Raluca Macovei a depus documentatia necesara pentru obtinerea avizului, in Statutul Notarilor si in cel al Camerei Notarilor Publici din Iasi era prevazut ca nu pot fi deschise doua birouri notariale la o distanta mai mica de 50 de metri unul de altul. Or, cel mai apropiat birou notarial de blocul -Tarom-, unde a vrut sa profeseze Raluca Macovei, se afla la mai bine de 100 de metri. Cum cobori spre gara, pe stanga, este biroul notarial Iulia Carmen Popa. Alt notariat, situat la o distanta apreciabila, este cel de peste drum de -Casa Modei-, apartinand Danielei Badarau, fiica fostului presedinte al Camerei Notarilor Publici Iasi, Stela Badarau. In aceste conditii, obtinerea avizului ar fi trebuit sa fie o simpla formalitate. Insa nu a fost asa. Motivul pentru care nu a fost eliberat avizul a fost ca viitorul notariat urma sa-si desfasoare activitatea chiar langa o agentie imobiliara. Astfel, toate contractele incheiate de respectiva agentie, cea mai mare din Iasi, ar fi fost autentificate la noul notariat. Silvia Frost, presedintele Camerei Notarilor Publici Iasi, spune ca -noi avem un cod deontologic, si nu puteam sa acceptam asa ceva-. Desi recunoaste ca in codul deontologic nu este precizat expres ca nu ai voie sa-ti deschizi un birou notarial langa sau in cadrul unei agentii imobiliare, Frost afirma ca -sunt norme scrise si nescrise. Era o concurenta neloiala pentru ceilalti notari, intrucat toate vanzarile s-ar fi directionat acolo.

Pana acum se putea, de acum nu se mai poate

Colegiul Director al Camerei, alcatuit din sapte notari, a luat hotararea de a mari distanta minima dintre doua cabinete notariale. -Camera este forul de conducere pe plan local, un fel de mic guvern. Asa cum se dau ordonante de urgenta, in cazuri extreme, asa si noi am hotarat sa dam o hotarare prin care sa marim distanta minima dintre doua birouri la 200-300 de metri, in functie de caz. In toamna, la Adunarea Notarilor, intentionam sa propunem un amendament in acest sens la Statutul Notarilor Publici, alaturi de altele-, spune Silvia Frost.

Presedintele Camerei Notarilor Publici Iasi a negat orice legatura intre aceasta hotarare si posibila pierdere a clintelei de catre Daniela Badarau, fiica Stelei Badarau: -In nici un caz nu a fost vorba de asa ceva-, a declarat Frost.

POSTAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi regulamentul.