Acasă Actualitate Cazurile de hărţuire sexuală în școli, din ce în ce mai prezente...

Cazurile de hărţuire sexuală în școli, din ce în ce mai prezente în România

DISTRIBUIȚI

De curând, în spaţiul public au apărut informaţii potrivit cărora un profesor de 46 de ani, ce activează în cadrul Colegiului Tehnic „Simion Mehedinţi” Codlea, ar fi hărţuit sexual timp de patru ani (între anul 2018 şi anul 2022) mai multe eleve aflate în situaţii vulnerabile. Până la momentul la care cele întâmplate au ajuns în atenţia jurnaliştilor, conducerea liceului a preferat să ascundă cazul, pentru a proteja reputaţia şcolii, în detrimentul adoptării unor măsuri ce ar fi trebuit să asigure siguranţa elevilor. Odată ce subiectul a devenit de interes pentru reprezentanţii presei şi ai organelor de anchetă, profesorul în cauză ar fi fost silit să demisioneze.

Consiliul Naţional al Elevilor consideră inacceptabile astfel de atitudini venite din partea celor care ar trebui să fie garanţii respectării legislaţiei în vigoare şi a celor care ar trebui să se asigure că elevii se află în deplină siguranţă pe parcursul şcolarizării şi constată cu stupefacţie faptul că în ultima perioadă ies la iveală tot mai frecvent cazuri în care cadre didactice adoptă un comportament eronat în relaţia cu elevii.

În acest sens, reprezentanţii elevilor solicită autorităţilor, în contextul elaborării noului pachet legislativ pentru educaţie, deziderat prevăzut în proiectul „România Educată”, să elaboreze un set clar de proceduri menite să asigure intervenţia rapidă şi eficientă în cazurile de abuz sesizate la nivelul şcolii, astfel încât siguranţa elevilor şi a celorlalţi membri ai comunităţii şcolare să nu poată fi pusă în pericol sub nicio formă.

De asemenea, pentru a preveni astfel de cazuri de hărţuire sexuală, este necesar ca managerii şcolari să înţeleagă cât de răspândit şi nociv este acest fenomen, şi, ca atare, fiecare director să desfăşoare analize de nevoi ale unităţilor de învăţământ pe care le conduc, care să stea la baza implementării, alături de reprezentanţi ai elevilor, profesorilor, părinţilor, autorităţilor locale, serviciilor de protecţie a copilului şi a poliţiştilor responsabili de siguranţa şcolară a unor politici menite să prevină orice incident abuziv.

Situaţia din cadrul Colegiului Tehnic „Simion Mehedinţi” ne face să tragem un semnal de alarmă asupra unui alt aspect extrem de important, şi anume nevoia de sprijin psihoemoţional a elevilor care ajung, din ce în ce mai des, victime ale fenomenelor de violenţă, abuz şi bullying.

„Ceea ce s-a întâmplat în urmă cu nu foarte mult timp în Colegiul Tehnic „Simion Mehedinţi” Codlea este de netolerat. Profesorii sunt cei care ar trebui să reprezinte modele de etică, integritate şi comportament pentru elevi, cât şi să combată orice formă de abuz. Cerem autorităţilor competente să trateze cu maximă seriozitate şi responsabilitate acest caz şi să sancţioneze ca atare eventuale derapaje, acolo unde ele sunt sesizate şi probate corespunzător.”, a declarat Robert Avram, preşedintele Consiliului Naţional al Elevilor.

CONSILIUL NAŢIONAL AL ELEVILOR

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi regulamentul.