Acasă Actualitate CE ar putea interzice exploatarea minieră de la Roșia Montană

CE ar putea interzice exploatarea minieră de la Roșia Montană

DISTRIBUIȚI

Eurodeputații români fac presiuni la Bruxelles

Comisia Europeană ar putea cere autorităților romåne să interzică exploatarea minieră pe bază de cianuri la Roșia Montană în cazul în care declarația scrisă, inițiată de europarlamentarii Daciana Sårbu și Cătălin Ivan pe această temă, va fi semnată în termen de trei luni de cel puțin jumătate dintre membrii Parlamentului European (PE).
Cazul Roșia Montană revine în atenția Legislativului și a Executivului european după ce, în urmă cu cåteva săptămåni, compania Roșia Montană Gold Corporation (RMGC) a făcut lobby la Bruxelles, prin intermediul unui seminar organizat cu sprijinul europarlamentarului romån Adina Vălean, brusc interesată de exploatarea aurului.
Reamintim că europarlamentarilor români, în speță Renate Weber și Daciana Sârbu, organizatorii nu le-au permis o intervenție prin care să se prezinte și versiunea „neagră“ a ceea ce înseamnă extragerea minereurilor cu ajutorul cianurilor și impactul acestui procedeu depășit și chiar interzis în multe părți ale lumii asupra mediului înconjurător și a siturilor arheologice din perioada romană din această zonă. În acest sens, eurodeputații Daciana Sârbu și Cătălin Ivan au inițiat, la începutul acestei săptămâni, o declarație scrisă referitoare la amenințarea reprezentată de distrugerea patrimoniului național în cazul exploatării miniere prin intermediul cianurilor în zona Roșia Montană. Prin acest demers, cei doi europarlamentari români solicită intervenția Comisiei Europene în vederea opririi acestui tip de exploatare minieră care riscă să pericliteze o parte din  patrimoniul antropic și natural european, se precizează într-un comunicat al delegației social-democrate române din Parlamentul European. Această declarație scrisă este cu atât mai importantă cu cât ar putea deveni poziția oficială a Legislativului European în cazul în care va fi semnată, în termen de trei luni, de cel puțin jumătate din numărul total al europarlamentarilor (cel puțin 376 – n. red.). Odată devenită poziție oficială a PE, această declarație va reprezenta un element foarte important într-o viitoare decizie a Comisiei Europene vizavi de chestiunea Roșia Montană.

Lobby în PE

Daciana Sârbu a declarat pentru „Curentul“ că în perioada următoare va fi necesară o activitate de lobby pe lângă colegii europarlamentari pentru a le explica riscurile reprezentate de către exploatarea cu cianuri pe care RMGC dorește să o desfășoare la Roșia Montană. „Ca să treacă (declarația scrisă – n. red.), trebuie să aibă semnăturile a jumătate dintre colegii europarlamentari. Acest lucru trebuie să se întâmple în maxim trei luni. Ca să îți asiguri numărul de semnături, trebuie să vorbești cu colegii din PE și să le explici despre ce este vorba, mai ales că este o problemă internă și ei, de obicei, vor să știe cât mai multe detalii în astfel de cazuri“, ne-a precizat europarlamentarul român.
Turismul ca alternativă
Cei doi semnatari ai acestei declarații menționează în preambulul documentului „că importanța economică, socio-culturală și istorică a zonei Roșia Montană este una inestimabilă atât pentru România, cât și pentru Uniunea Europeană“. În același timp, se atrage atenția că „folosirea tehnologiilor pe bază de cianuri și exploatarea la suprafață pun în pericol mediul, sănătatea umană și vestigiile istorice“. De asemenea, se afirmă că „turismul poate fi o alternativă pentru valorificarea potențialului natural și antropic al zonei“, în contextul în care, în urma săpăturilor arheologice, „Roșia Montană se conturează a fi unul dintre cele mai mari centre miniere ale lumii romane“. Daciana Sârbu și Cătălin Ivan mai consideră că „beneficiile comunității din zonă, în cazul aprobării proiectului de exploatare cu cianuri, sunt nesigure, iar efectele în termeni sociali ar fi imposibil de contrabalansat în condițiile în care numărul șomerilor va crește masiv după finalizarea exploatării“.

Stop exploatărilor!

Eurodeputații români solicită, prin Declarația scrisă, intervenția Comisiei Europene „pentru a se opri, și nu doar suspenda, acest tip de exploatare minieră care ar putea periclita o parte din  patrimoniul antropic și natural european“. Prin acest demers, executivul comunitar este totodată îndemnat „să monitorizeze evoluțiile privind aprobarea proiectului Rosia Montana Gold Corporation și să verifice pertinența studiilor de impact“. Acest document urmează să fie trimis de către președintele PE, Jerzy Buzek, către toate parlamentele naționale ale statelor membre ale Uniunii Europene.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi regulamentul.