Acasă Actualitate CEDO a condamnat România și Lituania pentru închisorile CIA

CEDO a condamnat România și Lituania pentru închisorile CIA

DISTRIBUIȚI

Curtea Europeană a Drepturilor Omului (CEDO) a condamnat, joi, România şi Lituania în cazul presupuselor centre de detenţie secrete ale CIA.

Instanţa europeană s-a pronunţat joi în cazul plângerii depuse contra României de cetăţeanul saudit Abd al Rahim al-Nashiri şi al plângerii lui Zayn al-Abidin Muhammad Husayn, alias Abu Zubaydah, contra Lituaniei, cu privire la predarea lor către presupuse centre de detenţie secrete ale CIA. România trebuie să-i plătească acum 100.000 de EURO lui al-Nashiri.

“O citire atentă a raportului a permis Curții să conchidă că centrul de detenție cunoscut sub numele de ”locația de detenție Black”, unul dintre locurile în care domnul Al Nashiri a fost ținut, a fost localizat în România. Pe baza întregului material, care a fost rezultatul muncii extinse și meticuloase a experților și a experților politicieni de cea mai înaltă integritate și competență, Curtea a concluzionat că a fost dovedită că un centru secret de detenție al CIA a operat în România din septembrie 2003 până în noiembrie 2005 și că domnul Al Nashiri a avut loc acolo din aprilie 2004 până la cel târziu noiembrie 2005. România cunoștea scopul activităților CIA pe teritoriul său și a cooperat. De asemenea, trebuie să fi fost clar că astfel de acțiuni au amenințat drepturile domnului Al Nashiri. În general, acuzațiile domnului All Nashiri au căzut sub jurisdicția României și ar putea fi răspunzătoare în cadrul Convenției. Ancheta parlamentară a fost limitată, fără a identifica sau a ține cont de oficialii români care ar fi fost posibil să participe la schema CIA, în ciuda faptului că ancheta Senatului României s-a suprapus cu anchete internaționale ale căror rezultate au indicat o suspiciune puternică că ” sit negru “a existat în România. Ancheta penală a eșuat, în mod similar, în ultimii cinci ani, pentru a identifica orice persoană responsabilă de implicarea României în schemă. În plus, Curtea a considerat că autoritățile de urmărire penală din România ar fi trebuit să deschidă imediat o anchetă penală în 2005 , după afirmațiile extrem de grave privind țara lor, fără a aștepta ca o victimă să depună o plângere. Întârzierea îndelungată – șapte ani – în deschiderea urmăririi penale înseamnă că dovezile nu au fost obținute în urma închiderii “site-ului negru” din România, iar dovezi importante precum datele de zbor au fost chiar șterse. Abd al Rahim al-Nashiri este un cetăţean saudit de origine yemenită, născut în 1965. Autorităţile americane îl suspectează pe Al-Nashiri că a participat, în octombrie 2000, la atentatul care a vizat nava americană USS Cole în portul yemenit Aden. De asemenea, se bănuieşte că sauditul a avut un rol în atacul contra petrolierului francez MV Limburg în Golful Aden, în octombrie 2002. Procedurile judiciare împotriva sa sunt în desfăşurare în SUA pentru presupusul lui rol în atacuri”.
România nu a recunoscut niciodată că a găzduit pe teritorul său locuri de detenţie ale CIA.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi regulamentul.