Acasă Actualitate CEDO, șase luni pentru ca România să înceteze tratamentele inumane sau...

CEDO, șase luni pentru ca România să înceteze tratamentele inumane sau degradante ale deținuților

DISTRIBUIȚI

CEDO solicită României adoptarea unui plan de măsuri pentru suprapopularea și conditiile din penitenciare, care sunt contrare Convenţiei Europene a Drepturilor Omului şi relevă o disfuncţionalitate structurală, potrivit deciziei pilot, prezentată astăzi. CEDO dă un termen de șase luni țării noastre pentru a rezolva problema.

Condiţiile de detenţie din sistemul penitenciar din România sunt contrare Convenţiei Europene a Drepturilor Omului şi relevă o disfuncţionalitate structurală care necesită adoptarea de măsuri generale de către stat, a decis marţi Curtea Europeană a Drepturilor Omului (CEDO), în cazul ‘Rezmiveş şi alţii împotriva României’.

Prin această decizie-pilot, CEDO a stabilit că a fost încălcat Articolul 3 al Convenţiei, care interzice tratamentele inumane sau degradante, în acest caz care vizează condiţiile de detenţie din închisorile româneşti, precum şi din arestul poliţiei.

CEDO a decis că România trebuie să plătească, în total, 16.000 de euro despăgubiri morale şi 1.850 de euro cheltuieli de judecată, după ce instanţa europeană a fost sesizată de Daniel Arpad Rezmiveş, Laviniu Moşmonea, Marius Mavroian şi Iosif Gazsi în legătură cu condiţiile din închisorile din România.
Asyfel, Remiveş şi Gaszi vor primi despăgubiri în valoare de 3.000 de euro fiecare, iar Mavroian şi Moşmonea câte 5.000 de euro fiecare. În plus, Moşmonea va primi 1.850 de euro pentru cheltuieli de judecată.

Întrebată la ieșirea din sediul CSM dacă este suficient termenul de șase luni prevăzut în decizia CEDO, președinta ÎCCJ a răspuns: „Pentru prezentarea unui calendar, da, cred că este un termen suficient, dar având experiența și hotărârii pilot anterioare, (…) în care inițial se fixase un termen de 18 luni pentru soluționarea problemei retrocedărilor, în care de la acea dată Guvernul și Legislativul neputând adopta în termenul stabilit anumite măsuri s-a solicitat o amânare a acestui termen, o prelungire a acestui termen, lucru care s-a obținut în cele din urmă — deci, eu cred că da, într-adevăr, în șase luni se poate face un plan, dar sunt destul de sceptică în ceea ce privește rezolvarea finală a acestei probleme în termen legal. (…) Dacă prima condamnare a existat în anul 2003 și acum suntem în 2017 și nimic spectaculos nu s-a întâmplat, mi-e greu să cred că în șase luni se va putea schimba radical sistemul din penitenciare”.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi regulamentul.