Acasă Actualitate Cel mai alarmist analist dă VEȘTI BUNE despre Valul Omicron

Cel mai alarmist analist dă VEȘTI BUNE despre Valul Omicron

DISTRIBUIȚI

Valul Omicron va fi mai scurt decât valul Delta și, cu puțin noroc, va urma o perioadă mai lungă de liniște decât după valul Alpha, iar cu mult noroc pandemia va fi controlată, este de părere medicul Octavian Jurma. Deși Omicron infectează cu mult mai mare ușurință decât Delta, riscul de spitalizare și deces este mai scăzut față de Delta pentru cei vaccinați sau trecuți prin boală, scrie Jurma pe Facebook. Potrivit acestuia, protecția mediată de celulele T este maximă la cei care au boosterul făcut și/sau imunitate hibridă (vaccinare + infectare).

Aceste date se adaugă la studiile de neutralizare care arată beneficii similare și în privința protecției prin anticorpi. „Așadar, dacă ai boosterul făcut sau/și te-ai vaccinat după cei ai trecut prin boală, Omicron nu este o amenințare la fel de mare pentru tine ca Delta și probabil chiar mai mică decât Alpha. Pentru cei nevaccinați, vestea bună este că și trecerea prin boală oferă o doză variabilă de protecție chiar dacă este inferioară celei oferită de booster sau de imunitatea hibridă (cea mai bună). Rețineți: infectare nu este egal cu îmbolnăvire”, afirmă medicul.

În plus, vaccinul în schemă simplă și-a pierdut capacitatea de a împiedica infectarea, dar nu și capacitatea de a împiedica formele grave de boală și deces: „boosterul reface și o mare parte din protecția neutralizantă (împotriva infectării și transmiterii)”.

Concluziile lui Jurma despre valul Omicron sunt următoarele:

– boosterul ne protejează și de infectare și de îmbolnăvire

– convalescența și vaccinul ne protejează și de infectare și de îmbolnăvire

– primele două doze ne protejează de îmbolnăvire

– convalescența ne protejează de îmbolnăvire (variabil).

„Orice om înțelept poate transforma ghinionul de a fi trecut prin boală în norocul de a putea dobândi imunitate hibridă sau chiar superimunitate prin vaccinare. Din fericire, pierderea capacității sistemului imun de ne proteja de infectare cu Omicron poate fi compensată de măsuri non-farmaceutice: masca FFP2/N95, distanțare fizică, igienă, aerisire/filtrare”, mai scrie Octavian Jurma.

Astfel, circulația virusului poate fi limitată prin testare (certificat verde), iar masca și vaccinul oferă o protecție foarte bună și în valul 5-Omicron: „cu ajutorul lor vom trece cu bine și de aceast val, care va fi mai scurt decât valul Delta. Cu puțin noroc, vom avea o perioadă mai lungă de liniște decât după valul 3-Alpha. Cu foarte mult noroc poate vom reuși să controlăm pandemia. Raportările din această perioadă au fost afectate peste tot în lume (nu doar în România) de sărbători. Abia de săptămâna viitoare vom avea o imagine mai corectă a valului Omicron și în România”.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi regulamentul.