Acasă Actualitate Celebrul dictionar -Larousse–2001 compatimeste minoritatea maghiara din Romania

Celebrul dictionar -Larousse–2001 compatimeste minoritatea maghiara din Romania

DISTRIBUIȚI

De 11 ani de zile, guvernantii romani au facut fel de fel de programe pentru imbunatatirea imaginii Romaniei in exterior. Rezultatul acestor programe a constat intr-o terfelire continua a imaginii Romaniei in lume de catre altii care, intr-adevar, stiu ce inseamna un program de promovare si, mai mult decat atat, stiu sa-si urmareasca interesele nationale, chiar si in detrimentul altora. Un semnal de alarma, vizavi de o noua imagine care se incearca mai nou sa ni se construiasca, cea de Romanie tiganeasca, a fost tras recent de ziarul nostru. In speranta ca pana la urma se va face ceva, vom prezenta un nou caz, extrem de relevant asupra modului ingenios, aproape diabolic, in care se duce azi batalia pentru imagine, pentru promovarea unor puncte de vedere sau atragerea simpatiei opiniei publice internationale. Analizand cu atentie acest caz, vom realiza si cat de depasite sunt autoritatile romane in acest domeniu.

O operatiune -Dictionarul-?

Una dintre cele mai mari edituri din Europa, si poate chiar din lume, este Larousse, celebra prin dictionarele sale. Atunci cand cineva vrea sa afle ceva, se duce si se uita in -Le petit Larousse-. Un cititor, stabilit in Franta, ne sesiza, recent, faptul ca a aflat, cu surprindere, din -Le petit Larousse-, ca Romania nu si-a rezolvat nici pana in ziua de azi problemele legate de minoritatea maghiara. Frapat, cititorul nostru afirma: -Nu era suficient sa citesc in presa doar articole negative despre Romania, mai trebuie sa citesc si prin dictionare-. In fapt, este vorba despre o informatie furnizata de celebrul dictionar, in spatiul dedicat prezentarii ca tara a Ungariei, unde, la un moment dat, se mentioneaza: -Recunoasterea drepturilor culturale si lingvistice, a comunitatilor maghiare din Romania si Slovacia reprezinta un subiect de tensiune-. Asta scrie negru pe alb dictionarul -Le petit Larousse-, in anul de gratie 2001. In ceea ce ne priveste, in primul rand trebuie sa remarcam ca aceasta mentiune apare in paginile unui dictionar enciclopedic cam la modul hodoronc-tronc. In al doilea rand, ne intrebam de ce la prezentarea Romaniei nu s-a abordat subiectul minoritatilor, astfel incat sa necesite o minima documentare si sa se afle ca Romania este prezentata de inalti demnitari euro-atlantici ca fiind un model pentru modul in care s-a rezolvat problema minoritatilor. Dar, poate ca ar trebui sa dam si noi dovada de superficialitate si sa interpretam aceasta -scapare- a editorilor celebrului dictionar ca fiind o -comanda speciala- de prezentare tendentioasa si favorabila Ungariei, in detrimentul Romaniei.

Surse de informare, ignorate de -Larousse-

Cel mai la indemana mijloc de informare, pentru oricine, ar fi putut fi presa. Astfel, s-ar fi aflat ca, inca din noiembrie 1996, chiar ambasadorul Ungariei la OSCE, Marton Kransznai, declara la Viena, in cadrul unei conferinte OSCE, ca Romania lanseaza, in ultimul timp, declaratii -mult mai pozitive- privind minoritatile, a afirmat. Citat de -Romaniai Magyar Szo-, diplomatul ungar a adaugat ca pentru partea romana, in contrast cu cea slovaca, devine din ce in ce mai evident ca o strategie corespunzatoare pentru minoritati constituie o importanta conditie de integrare in Uniunea Europeana si NATO. Or, asta se intampla in 1996. Sau ar fi putut citi, la 1 iulie 1999, in -Washington Times-, un articol care prezenta Romania drept exemplu pozitiv in zona pentru rezolvarea pasnica si democrata a problemei minoritatii nationale. Tot din presa s-ar fi putut afla si ca fostul presedinte al SUA, Bill Clinton, declara acelasi lucru. Si exemplele ar putea continua. Dar astfel de lucruri nu se pot prezenta intr-un dictionar Larousse… Si apoi, pentru intretinerea unor curente de opinie, astfel de aspecte chiar ca nu mai conteaza.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi regulamentul.