Acasă Actualitate Ciorbea va ataca la CCR completele de 3 de la ÎCCJ iar...

Ciorbea va ataca la CCR completele de 3 de la ÎCCJ iar condamnările la fond ale lui Dragnea și Vâlcov vor fi anulate, între timp intervenind prescripția

DISTRIBUIȚI

Două condamnări ale lui Liviu Dragnea de doi ani și respectiv de 3 ani și jumătate și o condamnare de 8 ani pentru Darius Vâlcov vor putea fi anulate în scurt timp prin intervenția solicitată de Tudorel Toader la Antena 3 lui Victor Ciorbea, iar odată cu reluarea judecății de le zero intervenind prescripția răspunderii penale.

Tudorel Toader a declarat luni seara la Antena 3:

„Vis-a-vis de completele de cinci, avem decizia Curţii Constituţionale care a constatat acel conflict juridic de natură constituţională şi imperativ a arătat ce trebuie de făcut şi Înalta Curte a procedat la constiturea legală a completelor de cinci. Mă întrebaţi de cele de trei. Prin analogie, lucrurile sunt identice. Care-i deosebirea? Deosebirea faptului că nu avem o decizie a Curţii Constituţionale care să aibă în spate să bazeze pe nelegala constituire a completelor de trei şi analogia nu o putem pune în operă, dar oricând şi oricine, Avocatul Poporului poate sesiza Curtea Constituţională şi cei care mai sunt în curs de judecată, în căi de atac sau în contestaţie în anulare, dacă mai au termenul să nu fie expirat, pot ridica în faţa instanţei de judecată excepţia de neconstituţionalitate”, a spus Tudorel Toader luni seara, la Antena 3.

Toader a evidențiat și o deosebire: „vis-a-vis de completele de cinci Curtea s-a pronunţat în conflict juridic de natură constituţională, vizavi de completele de trei Curtea se poate pronunţa la sesizarea Avocatului Poporului, sau a cuiva ori la o excepţie ridicată de partea oricărui proces, parte judecată în complet de trei, complet la rândul lui nelegal constituit. Sunt remedii, dar sistemul ăsta, aşa cum îl descoperim noi în ultima perioadă de timp, s-a clădit, s-a format, a prins această carapace în mulţi ani de zile. Să nu credem că noi ne punem acum la masă şi scoatem un act normativ, o soluţie care face lucrurile perfecte peste noapte. În timp s-a clădit, cu mare efort şi cu multă răbdare şi cu multă pricepere putem reveni la normal.Eu înţeleg graba şi dorinţa unora de a reglementa şi de a rezolva cât mai repede, ceea ce şi eu îmi doresc, dar trebuie să avem grijă ca soluţiile pe care le promovăm să fie soluţii la rândul lor constituţionale”, a afirmat Tudorel Toader, întrebat despre ordonanţele anunţate în domeniul Justiţiei.

Referitor la deciziile date de completurile de cinci judecători de la ICCJ care au fost declarate neconstituţionale, ministrul Justiţiei a spus că o ordonanţă de urgenţă este soluţia, el precizând că nu a făcut primului ministru o propunere în acest sens, dar că va propune o astfel de ordonanţă „probabil în termen scurt”.

„La Ministerul Justiţiei nu se dau ordonanţe, la Ministerul Justiţiei se pot elabora proiecte, propuse primului ministru spre promovare. Unii invocă, pe bună dreptate, un principiu general: stabilitatea raporturilor juridice într-un stat de drept. Noi am parcurs patru ani de zile când statul de drept a fost pus sub semnul întrebării. Când spune CEDO, când spune Constituția că trebuie respectată stabilitatea raporturilor juridice, ne referim la raporturile juridice alea normale, constituționale.

Nimeni nu spune: respectă stabilitatea unui raport juridic nelegal soluționat sau de către un complet nelegal constituit. Există decizii ale CJUE, care spun că în numele statului și stabilității nu poți încălca drepturile fundamentale. Care este dreptul încălcat prin complete constituite în mod nelegal? Dreptul la un proces echitabil”, a spus Tudorel Toader.

8 COMENTARII

  1. Sila, lehamite, scarba, toate acestea ma incearca de vreo doi ani. Nu pot si nu vreau sa cred ca asemenea jigodii de oameni (nu doar acestia doi, ci toti cei care au ingenuncheat intreaga tara) au ajuns sa reprezinte poporul acesta atat de incercat in istorie. Dumnezeu sa ne ajute!

  2. Parerea mea despre conducatori Romaniei este ca astia au facut atatea ilegalitati pentru bani sau alte avantaje incat ei nici nu isi seama ca fura sau incalca legea pentru ei este cevan normal daca le spune cineva ceva ii raspund ce vrei ma sa spui daca tu erai in locul meu nu faceai la fel mai lasama cu frustarile tale.
    Oaneni cinstiti nu mai sunt in Romania nici in Biserica.

  3. Cei de la CEDO au argumentat foarte clar intr-o speta IDENTICA din Bulgaria! CEDO: Nu trebuie rejudecate procesele demnitarilor! „Chiar presupunând că desemnarea unui judecător, într-un complet de 5, nu a fost efectuată aleatoriu, nu rezultă încălcarea exigențelor art. 6 din Convenţie”

  4. CEDO: Nu trebuie rejudecate procesele demnitarilor! „Chiar presupunând că desemnarea unui judecător, într-un complet de 5, nu a fost efectuată aleatoriu, nu rezultă încălcarea exigențelor art. 6 din Convenţie”

  5. Asa se intampla cand stam in casa si ne multumim sa-i injuram pe facebook. Nu credeti ca ar fi mai eficient sa ne „mutam ” in strada?va e frica? Stati cuminti si…. comentati

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi regulamentul.