Nici nu s-au cicatrizat bine ranile pricinuite mai intai de Caritasul lui Stoica si mai apoi de SAFI-ul lui Catarama, ca romanii au fost luati iarasi cu asalt de un nou joc piramidal. Comisarii Garzii Financiare au descoperit, saptamana trecuta, ca Asociatia -Club Dynamic Elite-Casa de ajutor reciproc a salariatilor-, cu sediul central in Constanta, ducea pe teritoriul Romaniei, incepand cu prima jumatate a anului trecut, o campanie extrem de agresiva pentru recrutarea de noi membri si implicit de noi -investitori-. Garda a confiscat deja 64,4 miliarde de lei din sumele atrase de la participantii jocului. Sub paravanul unui regulament destul de dubios, care nici macar nu fusese conceput in momentul infiintarii, Club Dynamic Elite a atras pana in prezent, in toata tara, peste 5.300 de membri pe baza unor pseudoprincipii inaltatoare: sprijinirea activitatii de protectie sociala pe termen lung si mediu a membrilor, stoparea numarului de someri si a degradarii vietii acestora.
Inca de la inceputul existentei sale, organizatia a intrat in vizorul serviciilor de informatii, care au urmarit din umbra dezvoltarea sistemului. Potrivit surselor din anturajul serviciilor secrete, -tintele- presedintelui asociatiei, Gheorghe Dogaru, erau persoane din medii cat mai -sus-puse-. Astfel, erau urmariti oameni prosperi de afaceri sau cu functii importante in institutiile statului. Pornind chiar de la numele ei, principiul de recrutare era asemanator cu cel al masoneriei, creandu-se impresia ca toti membrii din asociatie alcatuiesc o adevarata elita, o entitate in care intri cu mari sacrificii. Surse bine avizate ne-au declarat ca, in timp, atrasi de castigurile rapide si consistente, in plasa racolarilor au picat si destul de multi ofiteri de informatii din cateva structuri importante de gen ale tarii. Potrivit serviciilor secrete, schema organizatorica a fost importata chiar din Germania si a fost gandita in favoarea exclusiva a adevaratelor -creiere-, presedintele si managerul structurii.
De fapt, totul era bazat pe o schema simpla. Fiecare membru nou racolat trebuia sa participe cu o suma fixa, in valoare de 1.700 de dolari, bani de care, potrivit regulamentelor, -investitorul- nici nu mai trebuia sa se intereseze, pentru ca latura spirituala generata de binefacerile sociale ale asociatiei era primordiala. In realitate, membrii nu erau decat simpli jucatori, pentru ca sistemul de impartire a banilor era piramidal. Suma depusa se impartea intre membrii asociatiei (1.000 de dolari), presedinte (100 de dolari), managerul asociatiei (200 de dolari) si directorul zonei unde se realiza recrutarea (100 de dolari). Potrivit schemelor, suma bagata in joc nu poate fi recuperata decat daca participantul mai atrage alti patru oameni, un profit putand fi obtinut numai daca numarul oamenilor adusi depaseste 10 persoane.
Jumatate de milion de dolari in contul presedintelui
Controlul a relevat faptul ca toate sumele intrate in asociatie au fost disimulate sub forma unor donatii, pentru a acoperi scopul real de joc piramidal si pentru obtinerea de castiguri neimpozabile. Potrivit proceselor-verbale intocmite, comisarii au constatat ca valoarea cheltuielilor inregistrate de asociatie in scopul realizarii obiectivului de intrajutorare a membrilor este de 4,7 miliarde de lei, din care 1,5 miliarde au fost folositi in cu totul alte destinatii decat ajutorul social: protocoale, sponsorizari… Datorita numarului mare de membri, presedintelui Club Dynamic Elite, Gheorghe Dogaru, i-au intrat, anul trecut, in buzunare peste jumatate de milion de dolari si 150 milioane de lei drept bonus pentru atragerea de noi membri.
Pentru a scapa de rigorile legii, boardul asociatiei a inaintat, potrivit conducerii Garzii Financiare, Directiei de jocuri de noroc din cadrul Finantelor o cerere pentru certificarea caracterului de intrajutorare si nu cel de joc de noroc. Solicitarea a fost refuzata de comisie, iar actul intocmit de reprezentantii Garzii Financiare a fost contestat.