Acasă Actualitate CNSAS a cerut instanței să constate colaborarea cu Securitatea a ambasadorului României...

CNSAS a cerut instanței să constate colaborarea cu Securitatea a ambasadorului României în Bulgaria

DISTRIBUIȚI

Consiliul Național de Studiere a Arhivelor Securității (CNSAS) a cerut instanței să constate calitatea de colaborator al fostei Securități a ambasadorului României în Bulgaria, Anton Păcurețu, dar și a fostului consilier al Ministerului Afacerilor de Externe (MAE), diplomatul Gabriel Arteni.
Procesul privind colaborarea cu Securitatea a lui Anton Păcurețu va începe în 26 ianuarie 2010, la Curtea de Apel București. CNSAS a făcut verificări în cazul său, din perioada în care Păcurețu avea calitatea de director în Ministerul Afacerilor Externe.
Potrivit actelor CNSAS, în arhivă s-au găsit rapoarte ale ofițerilor despre activitatea lui Păcurețu, însă nu s-au păstrat notele informative. Din dosarul său rezultă însă că el ar fi dat, în cinci note informative, informații despre colegii săi de facultate.
În arhiva CNSAS nu mai există mapa anexă, ci doar volumele care cuprind caracterizările informatorilor, Anton Păcurețu fiind descris ca un colaborator loial.
Anton Păcurețu este născut în 1966, este căsătorit și are un copil. Lucrează în MAE din 1994, când s-a angajat ca atașat, în prezent fiind ministru-consilier.
El a preluat postul de ambasador al României în Bulgaria în august anul acesta, anterior fiind consilier la Misiunea Permanentă a României la Geneva.
De asemenea, CNSAS a sesizat Curtea de Apel București și în cazul diplomatului Gabriel Arteni, procesul acestuia urmând să înceapă în 29 ianuarie 2010.
„Notele sale erau foarte elaborate, disprețuitoare la adresa colegilor, iar acesta susținea despre alți funcționari că nu erau în stare să reprezinte țara cum se cuvine. Despre românii care reprezentau firme străine, acesta declara Securității că înjurau regimul și îi compătimeau pe cei care rămăseseră în țară“, consemnează CNSAS.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi regulamentul.