Acasă Actualitate Colonelul Cătălin Paraschiv minte: nu ne-am așteptat la violențe – eșarfa era...

Colonelul Cătălin Paraschiv minte: nu ne-am așteptat la violențe – eșarfa era de acasă pentru lacrimogene

DISTRIBUIȚI
Colonelul Cătălin Paraschiv, șeful Brigăzii Speciale a Jandarmeriei Române, a acordat un interviu lui Alexandru Căutiș de la revista Kamikaze . Chiar de la începutul interviului, Paraschiv ține să atace presa invocând Codul deontologic al jurnalistului care obligă la respectarea demnității și a vieții private. Desigur că despre deciziile CEDO care arată că presa e câinele de pază a democrației și limitele foarte largi ale libertății de exprimare permise în cazul funcționarilor guvernamentali, agresivul ăsta nu a auzit. Probabil speriat de perspectiva arestării sale pentru actele de violență asupra românilor pașnici făcute chiar de el sau doar coordonate de acesta, Paraschiv îl minte pe Alexandru Căutiș.
Colonelul explică prezența eșarfei de la gâtul său ca fiind adusă special pentru gazele lacrimogene după ce doar cu câteva minute înainte aproape se jurase că nimeni nu se așteptase la atacuri violente. „E vară, e cald, aşa am venit efectiv îmbrăcat de acasă. Aveam două posibilităţi. Eu, unul, am mizat că n-o să se întâmple nimic la acest miting, eu n-am venit că vezi Doamne se va tulbura ordinea publică, se va… Dacă aveam o astfel de informaţie sau măcar întrezăream o astfel de atitudine, cred că mă îmbrăcam altfel. Eu, unul, am mers până în ultima secundă că de fapt n-o să fie niciun fel de intervenţie. (…) Eşarfa – s-au folosit gazele lacrimogene, avem nevoie efectiv de o protecţie şi de un fel de batistă mai mare, că nu puteam să scot şerveţelele din 30 în 30 de secunde.” a spus Cătălin Paraschiv.
Asta deși conform site-ului oficial, prin lege organică, Brigada Specială de Intervenție ”Vlad Țepeș” a Jandarmeriei are atribuții în domeniul asigurării și restabilirii ordinii publice, combaterii actelor de terorism și a criminalității, iar SRI a anunțat că „toate datele și informațiile deținute de SRI au fost transmise operativ structurilor MAI, inclusiv Direcției Generale Management Operațional în cadrul căreia SRI are desemnat un reprezentant”.
Paraschiv a mai explicat că jandarmii au fost atât de agresivi în urma unei confuzii, a informațiilor eronate venite de la structurile de cercetare din Piață și de la dispecerat care au cerut intervenția Brigăzii Speciale susținând că doua detașamente de jandarmi, care fuseseră trimise anterior la fast-food-ul Springtime să ajute un echipaj de poliție, au fost atacate de protestatari, iar jandarmii sunt ”călcați în picioare și omorâți”, totul petrecându-se după ce s-a primit un apel la 112 că cineva vandaliza locația Springtime, iar echipajul de poliție trimis la fața locului a fost atacat. Colonelul evită în mod repetat să spună care a fost numărul de oameni trimiși.
Paraschiv povestește că cele două detașamente de jandarmi-care nu erau de la brigăzile speciale- au ajuns acolo, i-au ajutat pe colegii de la poliție și au ieșit împreună de acolo.
Pe momentul întoarcerii s-au primit două informații:
– una transmisă de structurile de cercetare din Piață care au transmis clar pe căile noastre de comunicații că jandarmii sunt atacați, sunt la pământ, sunt călcați în picioare, doi oameni sunt omorâți… Dar ei probabil se refereau… apoi am văzut și eu imaginile de la televizor.
– Simultan, din dispecerat ni s-a transmis că pe toate canalele de televiziune sunt imagini cu doi jandarmi trântiți la pământ care sunt călcați pe cap.
În acel moment, comandatul actiunii a luat decizia că efectivele brigăzii speciale să activeze pe direcția Springtime. Până atunci, brigăzile speciale nu au avut niciun fel de intervenție. Atunci s-a dat ordin clar că Brigada specială să intervină în sprijinul detașamentelor de jandarmi și să-i evacueze de acolo.

„Am ieșit pe poartă guvernului, piață era plină și aveam două posibilități:
– Fie să ies în cordon cu unitatea, dar asta însemna să ne facem drum, însemna contact direct cu oamenii, se ajungea la confruntări directe și nu avea rost.
– A două varianta era să procedăm la somații, pe lângă cele ale jandarmeriei care s-au auzit toată seară, s-au tras rachetele cu trei stele roșii după care, din ordinul meu, s-au tras primele două focuri cu lansatoare de calibru 38 sau 40… mă refer la gaze. Am lansat câte un cartuș, lumea se îndepărta, făceam breșă și mergeam mai departe. Am ajuns pe pasaj la Titulescu unde am făcut joncțiunea cu jandarmii trimiși acolo. prima mea întrebare a fost dacă au morți sau răniți. Mi-au spus că au răniți, le-am zis să se retragă ei și că rămânem noi pe poziții. Colonelul Cătălin Paraschiv mai declară pentru Kamikaze că cei care-i lovesc pe protestatari în față cu bastonul au procedat ilegal, dar afirmă că ”nu sunt oamenii mei”.

Paraschiv e filmat cum îl agresează personal pe un jurnalist al Hotnews.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi regulamentul.