Home Actualitate Comisia Europeană reacţionează la baronizarea banilor europeni pentru agricultură

Comisia Europeană reacţionează la baronizarea banilor europeni pentru agricultură

DISTRIBUIŢI

Ghinea: Partidul Ciocoilor nu finanţează micii fermieri din bani europeni. 

În condiţiile în care România are cel mai mare număr de ferme mici din Uniunea Europeană, ministerul Agriculturii, controlat din umbră de baronul PSD de Olt Paul Stănescu, favorizează fermele foarte mari în ceea ce priveşte subvenţiile prin Planul Naţional Strategic, un fel de PNRR pentru agricultură. USR solicită Ministerului Agriculturii să ţină cont de observaţiile Comisiei Europene şi să refacă sistemul de subvenţii astfel încât fermierii mici si mijlocii să beneficieze de fonduri semnificativ mai mari.

Comisia Europeană afirmă, în obiecţiile trimise la Bucureşti, că „(…) fermele mici şi mijlocii sunt excluse efectiv de la sprijin, (…) sprijinul vizează în principal unităţile comerciale mari (în unele cazuri sprijinul atingând un nivel extrem de ridicat, de exemplu 15 milioane EUR) (…).”

Este doar una din numeroasele obiecţii ridicate de Comisia Europeană la felul în care România intenţionează să aloce fonduri de 17 miliarde de euro pentru dezvoltarea agriculturii în următorii ani. Proiectul de Plan Strategic a fost trimis la Bruxelles de fostul ministru al Agriculturii Adrian Chesnoiu şi ar trebui finalizat de către actualul ministru, Petre Daea.

Practic, ministerul Agriculturii, controlat din umbră de baronul PSD de Olt Paul Stănescu, a ales cele mai mari categorii de subvenţii pentru fermele mari, subvenţii care ajung la 15 milioane de Euro, iar pentru fermele mici şi mijlocii a ales cele mai mici categorii de subvenţii cu putinţă.

Preferinţele de subvenţionare ale ministerului Agriculturii nu sunt chiar întâmplătoare – familia Stănescu are mii de hectare în judeţul Olt, fratele cel mare este numărul 2 din PSD, fratele cel mic tocmai a fost numit ilegal şef la Agenţia de Dezvoltare Regională, adică şef peste 1,2 miliarde euro din bani europeni. Familia Stănescu este cea care l-a numit pe fostul miliţian Adrian Chesnoiu mai întâi şef la agenţia care controlează subvenţiile europene, apoi deputat de Olt şi, apoi, ministrul Agriculturii care a trimis Planul Naţional Strategic la Bruxelles.

În public, miniştrii PSD plâng pe umerii micilor agricultori, dar când e să obţină bani europeni pentru ei, aleg să îşi subvenţioneze propriii clienţi politici.

România are cel mai mare număr de ferme mici din toată Uniunea Europeană: 2,5 milioane de ferme şi gospodării deţin până la 2 hectare, iar 660.000 de ferme deţin între 2 şi 5 hectare.

1 COMENTARIU

  1. Păi foarte corect le face „micilor” și „mijlociilor” de vreme ce aceia nu s-a auzit să fi protestat când (tot timpul) cei „foarte mici” (i.e. persoane fizice fără vreo organizare pfa, îi, srl, etc) sunt discriminați și sunt excluși din start de la finanțare prin programele ăstea(care chipurile preiau indicațiile UE-nici pomeneală).

POSTAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi regulamentul.