Home Actualitate Controlul anemiei infecţioase ecvine

Controlul anemiei infecţioase ecvine

DISTRIBUIŢI

Autoritatea Naţională Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor (ANSVSA) desfăşoară acţiuni pentru controlul infecţiei cu virusul anemiei infecţioase ecvine (AIE).

Acestea se realizează în baza unor acte normative emise de preşedintele ANSVSA privind aprobarea programului de eradicare a anemiei infecţioase ecvine, prin care se asigură cadrul legal pentru supravegherea efectivelor receptive, depistarea, izolarea şi eliminarea ecvideelor infectate în termen de cel mult 30 zile de la primirea buletinului de analiză cu rezultat pozitiv.

Astfel, în acest an, în Monitorul Oficial, Partea I nr. 71 din 27 ianuarie 2023 a fost publicat Programul pentru supravegherea şi controlul anemiei infecţioase ecvine pe teritoriul României.

Obiectivul Programului este controlul infecţiei cu virusul anemiei infecţioase ecvine în scopul prevenirii difuzării acesteia pe teritoriul ţării sau pe teritoriul altor state membre sau ţări terţe şi asigurarea circulaţiei libere şi în condiţii de siguranţă din punctul de vedere al sănătăţii animale a ecvideelor din România.

Anemia infecţioasă ecvină este o afecţiune care generează pierderi economice importante prin reducerea efectivelor din cauza sacrificării sau morţii animalelor bolnave, prin costurile mari pentru supravegherea şi eradicarea bolii şi a restricţiilor privind mişcarea animalelor pe plan local, naţional şi internaţional.

Boala este răspândită pe tot globul, mai des în zonele endemice unde există ape stătătoare sau mlaştini şi unde principalii vectori şi, anume insectele hematofage, se dezvoltă în număr mare. Este o afecţiune la care sunt receptive toate ecvinele, indiferent de rasă, vârstă, sex (cai, măgari, catâri). Sursa principală de infecţie o reprezintă animalele bolnave cu sau fără semne clinice de boală.

Până în prezent, nu există tratament specific şi nici vaccin, protejarea animalelor de infecţia cu virusul AIE asigurându-se prin respectarea măsurilor generale de profilaxie care se realizează prin verificarea anuală a statusului de imunitate a cailor prin teste serologice efectuate în laborator, distrugerea vectorilor (insecte hematofage) din adăposturi şi din jurul acestora, efectuarea acţiunilor de curăţire mecanică şi dezinfecţia grajdurilor pentru animale, respectarea normelor privind circulaţia animalelor etc.

Această boală a evoluat endemic în România, pe tot teritoriul ţării aplicându-se un program de eradicare ce constă în testarea ecvideelor şi eliminarea celor cu rezultat pozitiv la testul pentru confirmarea anemiei infecţioase ecvine.

Programul pentru eradicarea anemiei infecţioase ecvine elaborat în baza prevederilor Decizia Comisiei 346/2010/UE a constituit şi constituie în continuare o prioritate pentru România, ANSVSA făcând eforturi logistice şi financiare semnificative pentru eradicarea bolii şi ridicarea restricţiilor impuse.

Ca urmare a progreselor obţinute în eradicarea bolii, în anul 2019, prin intermediul Deciziei de punere în aplicare (UE) 1886/2019 a Comisiei de modificare a Deciziei 2010/346/UE în ceea ce priveşte regionalizarea României pentru aplicarea măsurilor de protecţie cu privire la anemia infecţioasă ecvină, au fost ridicate restricţiile privind anemia infecţioasă ecvină pentru mai mult de jumătate din teritoriul României.

Conform prevederilor acestui act normativ au rămas sub restricţie judeţele Bihor, Satu-Mare, Maramureş, Bistriţa-Năsăud, Sălaj, Cluj, Mureş, Harghita, Alba, Sibiu, Braşov, Hunedoara, Caraş-Severin, Gorj, Vâlcea şi Tulcea.

În continuare, ca urmare a eforturilor depuse de ANSVSA în controlul bolii şi a rezultatelor favorabile ale programului de eradicare a acestei boli, precum şi a demersurilor repetate ale ANSVSA prin prezentarea situaţiei epidemiologice la nivelul Comisiei Europene şi a statelor membre ale Uniunii Europene, restricţiile impuse prin intermediul Deciziei CE 346/2010/UE au fost ridicate în luna mai a anului 2022, prin Decizia de punere în aplicare (UE) 2022/701 a Comisiei din 4 mai 2022 de abrogare a Deciziei 2010/346/UE referitoare la măsurile de protecţie cu privire la anemia infecţioasă ecvină în România.

Este important de reamintit că, responsabilitatea realizării programului de supraveghere şi asanare a focarelor de AIE revine în egală măsură serviciilor sanitare-veterinare, proprietarilor de cabaline şi a autorităţilor locale, care au obligaţia să respecte şi să aplice legislaţia specifică.

ANSVSA supraveghează boala prin activităţile specifice, iar proprietarii de ecvine au obligaţia să asigure: identificarea prin microcip, paşaport, cod de exploataţie şi înregistrarea în Baza Naţională de Date a tuturor ecvideelor existente în proprietate.

Toate acestea sunt obligatorii pentru obţinerea despăgubirilor pentru animalele afectate de boală, plata contravalorii animalelor eliminate din focar se face la preţul pieţei, prin costuri suportate de la bugetul de stat.

Un rol esenţial îl are şi colaborarea proprietarilor cu medicii veterinari la acţiunea de recoltare a probelor de sânge de la întregul efectiv de ecvideee (cu vârsta de peste 12 luni) existent pe raza judeţului, pentru supravegherea incidenţei AIE prin examene de laborator.

În acest context, ANSVSA a organizat, în data de 9 februarie, la sediul Prefecturii judeţului Tulcea o întâlnire cu reprezentanţii instituţiilor responsabile şi implicate în gestionarea cailor sălbatici din Rezervaţia Deltei Dunării: Instituţia Prefectului judeţului Tulcea, Administraţia Rezervaţiei Delta Dunării, Inspectoratul Judeţean de Poliţie Tulcea, Agenţia Naţională de Zootehnie din cadrul Ministerului Agriculturii şi Dezvoltării Rurale şi Garda Naţională de Mediu.

Pe acest subiect, conform domeniului de competenţă, vicepreşedintele ANSVSA, dr. Dănuţ Păle, alături de directorul Direcţiei Sanitare Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor Tulcea, au prezentat situaţia evoluţiei AIE şi acţiunile care sunt întreprinse de serviciile veterinare în acest sens: informarea proprietarilor asupra obligaţiilor care le revin, identificarea cabalinelor în vederea înregistrării lor în baza de date şi emiterea documentelor de identificare, depistarea anemiei infecţioase ecvine, eliminarea celor pozitive, demersuri pentru despăgubirea proprietarilor.

Menţionăm că, începând cu anul 2010 au fost diagnosticate şi eliminate mii de ecvidee cu anemie infecţioasă ecvină, situaţia epidemiologică îmbunătăţindu-se de la an la altul, în ultimii ani ajungând la o medie de 50-60 animale diagnosticate cu anemie infecţioasă ecvină la nivelul întregii ţări.

La nivelul judeţului Tulcea, conform raportărilor DSVSA Tulcea, în anul 2020 au fost diagnosticate 7 animale, în 2021, 10 animale şi în 2022, 18 ecvidee cu anemie infecţioasă ecvină.

Întâlnirea s-a finalizat cu întocmirea unui plan de măsuri, care prevede acţiuni ce vor fi implementate de către fiecare instutuţie, în conformitate cu domeniul de competenţă.

Facem precizarea că, pentru evitarea altor sancţiuni care ar putea fi aplicate României, procesul pentru controlul anemiei infecţioase ecvine pe teritoriul României trebuie să continue, alături de măsurile pentru respectarea prevederilor legislative privind circulaţia ecvideelor atât pe teritoriul României, cât şi pe cel al Uniunii Europene.

POSTAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi regulamentul.