Acasă Actualitate Cooperarea transfrontalieră cu țările învecinate va avea un viitor dificil

Cooperarea transfrontalieră cu țările învecinate va avea un viitor dificil

DISTRIBUIȚI

În pofida anumitor deficiențe, programele transfrontaliere cu țările învecinate finanțate de UE au adus în general un sprijin relevant și valoros pentru regiunile de ambele părți ale frontierei externe a Uniunii, se afirmă într-un raport publicat astăzi de Curtea de Conturi Europeană. Cu toate acestea, contextul geopolitic actual determinat de invazia Rusiei în Ucraina va avea un impact semnificativ asupra a jumătate din programele propuse pentru următorii ani, avertizează auditorii.

Cooperarea transfrontalieră este un element-cheie al politicii de vecinătate a UE, care acoperă 16 țări situate de-a lungul frontierei externe a UE. Până de curând, aceasta era, de asemenea, unul dintre foarte puținele domenii rămase de dialog continuu cu Rusia. Pentru perioada 2014‑2020 au fost instituite 15 programe comune, cu o contribuție totală din partea UE de aproape 1 miliard de euro. Aceste programe sunt destinate să aducă beneficii atât statelor membre, cât și țărilor cu care acestea au o frontieră terestră sau maritimă directă.

Auditorii au constatat că programele UE au identificat priorități și au selectat obiective – de la patrimoniul cultural până la combaterea criminalității organizate – care erau în concordanță cu nevoile și provocările cărora trebuiau să le facă față regiunile de frontieră. Procesul de selecție instituit era în mare măsură transparent și a fost conceput pentru a selecta cele mai adecvate proiecte. Pe lângă aceasta, Curtea salută faptul că programele au fost dezvoltate într-un mod în general participativ, care s-a dovedit util pentru a încuraja asumarea la nivel local a acestora. În schimb, complementaritatea cu alte programe finanțate de UE era insuficientă, ceea ce ar putea însemna ocazii pierdute de a obține sinergii.

În pofida „acțiunilor pregătitoare”, programele din perioada 2014‑2020 au fost lansate cu întârzieri considerabile și nu au putut începe decât în al cincilea sau al șaselea an al perioadei de finanțare. Proiectele auditate erau pe calea cea bună pentru a obține realizările preconizate, dar unele dintre ele au avut dimensiuni transfrontaliere mai reduse decât altele. Cadrul juridic pentru perioada 2021‑2027 se bazează pe învățămintele desprinse. Acesta introduce modificări care simplifică gestionarea noilor programe și care au potențialul de a le facilita demararea. Modificările aduse comportă însă și riscuri suplimentare care evidențiază importanța unei monitorizări atente.

Programele transfrontaliere au adus un sprijin relevant și valoros la intensificarea cooperării teritoriale la granițele externe ale UE”, a afirmat doamna Bettina Jakobsen, membra Curții care a condus acest audit. „Invazia Rusiei în Ucraina pune însă serios în pericol unele dintre rezultatele obținute până în prezent.

Astfel, ca parte a unui răspuns mai larg la invazie, Comisia a suspendat acordurile de finanțare pentru programele cu Rusia și cu Belarus și a luat măsuri pentru a realoca finanțarea în sprijinul refugiaților ucraineni. Invazia a pus sub semnul întrebării și 9 dintre cele 17 programe noi care urmau să implice Rusia și Belarusul în perioada 2021‑2027. Aceste 9 programe reprezintă împreună aproape o treime din alocarea financiară totală preconizată. Pe de altă parte, în sud, numărul de proiecte comune între Israel și cele cinci țări arabe participante la programul pentru bazinul Mării Mediterane rămâne scăzut, chiar dacă însăși existența unor astfel de proiecte comune poate fi considerată un succes în sine, mai observă auditorii.

Cele 15 programe de cooperare transfrontalieră din perioada de finanțare 2014‑2020 sunt: „Bazinul Mării Mediterane”, „Italia-Tunisia”, „Bazinul Mării Negre”, „Polonia-Belarus-Ucraina”, „Polonia-Rusia”, „Estonia-Rusia”, „Letonia-Rusia”, „Lituania-Rusia”, „Letonia-Lituania-Belarus”, „Ungaria-Slovacia-România-Ucraina’, „România-Ucraina”, „România-Republica Moldova”, „Karelia”, „Kolarctic” și „Finlanda de Sud-Est/Rusia”. Aceste programe aveau trei obiective strategice:

  • promovarea dezvoltării economice și sociale în regiunile de o parte și de alta a frontierelor comune;
  • abordarea provocărilor comune în materie de mediu, sănătate publică, siguranță și securitate;
  • promovarea unor condiții și a unor modalități mai bune de asigurare a mobilității persoanelor, a bunurilor și a capitalului.

Raportul special nr. 27/2022, „Sprijinul UE pentru cooperarea transfrontalieră cu țările învecinate – Un sprijin valoros, dar punerea în aplicare a început foarte târziu și trebuie remediate problemele de coordonare”, este disponibil pe site-ul Curții (eca.europa.eu).

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi regulamentul.