Acasă Actualitate Cosmina Dorobanțu, asistent universitar la Oxford, a demonstrat că soții Mang și-au...

Cosmina Dorobanțu, asistent universitar la Oxford, a demonstrat că soții Mang și-au însușit cu bună știință articolele plagiate

DISTRIBUIȚI

Dovedirea plagiatului în trei pași

Ioan Mang, actualul Ministru al Educației, a declarat public zilele trecute  că nu a luat la cunoștință publicarea articolelor plagiate cu semnătura domniei sale.
“Cineva care dorește neapărat să mă calomnieze a trimis lucrarea sau cineva care ar vrea să mă facă mai om de știință decât sunt,” a explicat dl. Mang.
Întrebat în continuare dacă lucrările plagiate apar pe CV-ul domniei sale, dl. Mang a spus că nu și-a însușit niciodată aceste lucrări. Cum nu avem un CV sau un raport de activitate de cercetare al cărui autor să fie domnul Mang, este dificil de stabilit veridicitatea cestei afirmații, însă nu imposibil.
Cosmina Dorobanțu, Tea­cher Assistant și PhD Candidate la Universitatea „Oxford“, a folosit una dintre cele mai bune metode de a dovedi și certifica infracțiunea de plagiat: a găsit originalul și a verificat apro­barea de preluare și publicare a informației. Rezultatul verifi­cărilor sale au fost postate pe contributors.ro

Primul pas în demonstrarea plagiatului: Identificarea originalului

Pe site-ul Universității din Oradea poate fi consultat raportul de activitate științifică a centrului de cercetare din cadrul aceleiași universități, din intervalul 2008-2011, centru de care aparțin și domnul și doamna Mang. Raportul este emis de Consiliului Facultății de Inginerie Electrică și Tehnologia Informației din Oradea. Urmând firul investigației logice realizate de doamna Dorobanțu, regăsim în acest raport la secțiunea „5.1. Lucrări publicate în reviste de specialitate fără cotație ISI“ o serie de lucrări semnate de doamna și domnul Mang, printre care și articolul “Determin Large Prime Numbers to Compute RSA System Parameters“-greșelile din titlu aparțin autorilor Erica Mang și I. Mang. Acest articol a fost publicat în “Proceedings of Renewable Sources And Environmental Electro-Techno­logies RSEE’08 / Analele Universității din Oradea, Fascicola Electrotehnică, Secțiu­nea Stiința Calcula­toarelor și Sisteme de Control, 1844-6043.“, ceea ce înseamnă că lucrarea a fost prezentată la conferința internațională Rene­wable Sources and Environ­men­tal Electro-Technologies (RSEE 2008), care a avut loc la Oradea, în perioada 29-30 Mai 2008. Același articol a mai apărut și în „Journal of Computer Science and Control Systems“.
Articolul merită atenția noastră nu numai pentru că, așa cum vom demonstra imediat este plagiat, dar mai este și greșit.
Lucrarea pe care doamna Dorobanțu a pus-o în discuție, are la bază originalul intitulat „Algorithm Engineering for Public Key Algorithms“ scris în anul 1989 de Thomas Beth și Dieter Gollmann și publicat în „IEEE Journal on Selected Areas in Communications“, volumul 7, numărul 4.

Verificare corectitudinii

Cosmina Dorobanțu a luat legătura cu autorii articolului original și a aflat că domnul Beth decedase în anul 2005 în urma luptei cu cancerul, dar profesorul Gollmann, care este încă în viață, poate confirma că articolul domnului și doamnei Mang este nimic mai mult decât “o copie verbatim a secțiunilor din lucrarea noastră, ocazional mutilate de greșeli de tipar, cu trei diagrame simplistice adăugate“.

Concluzia

Erica și Ioan Mang nu doar că au copiat articolul „Algorithm Engineering for Public Key Algorithms“ scris de Thomas Beth și Dieter Gollmann fără acordul acestora (activitate definită ca plagiat), dar au și făcut modificări greșite în titlul și conținutul lucrării pe care, cu bună știință, și-au însușit-o.
În corespondența avută de Cosmina Dorobanțu cu domnul Gollmann, acesta a punctat clar și la obiect diferențele dintre lucrarea originală la care dumnealui este co-autor și lucrarea însușită de dl. și dna. Mang. Printre acestea, profesorul Gollmann a spus că multe dintre referințele originale ale articolului au fost modificate, inclusiv o referință care conținea numele său scris greșit (D. Gollomann). Greșelile nu sunt numai de natura referințelor, soții Mang modificând inclusiv ecuațiile din articol, ce au un rol esențial în logica subiectului cercetat. Acestea sunt însă scrise greșit, lipsind simboluri matematice ce dau sens formulelor. De asemenea, profesorul observă adăugarea unor figuri care nu sunt ulterior explicate în text. Două propoziții și două diagrame sunt contribuțiile aduse textului original, lipsite însă de relevanță științifică. Unde să mai adăugăm că titlul „Determin Large Prime Numbers to Compute RSA System Parameters“ este scris greșit, cuvântul „determin“ fiind inexistent în limba engleză dar putem ghici că verbul pe care încearcă fără succes să îl folosească autorii Mang, este „to determine“ care înseamnă „a determina“.     

Mang, de neclintit: Sunt și rămân în fruntea Ministerului Educației
 Ministrul Educației, Ioan Mang, a declarat, ie, că este și rămâne în fruntea ministerului, explicând că în cazul lui urmează să decidă Comisia Națională de Etică. Întrebat fiind despre propria demisie, el a declarat că aceasta este până la urmă o decizie politică, dar că el nu are nicio vină.
"Urmează să se decidă Comisia Națională de Etică. Am înțeles că s-a sesizat, și vedem", a explicat Ioan Mang. Întrebat când se va întruni comisia, ministrul a răspuns că până în 15 iunie.
"Eu am primit un termen astăzi de la ei. Până în 15 iunie", a spus Mang.
Declarațiile au fost făcute după ședința BPN al PSD, la care Ioan Mang a fost prezent.
PDL va depune, săptămâna viitoare, o moțiune simplă împotriva ministrului Educației, Ioan Mang, pe care îl acuză de plagiat, solicitând demisia acestuia. Anunțul a fost făcut de către președintele PDL, Emil Boc, după ședința BPN al partidului.

Ponta a sesizat Academia cu întârziere
Ionel Haiduc, președintele Academiei Române, a declarat ieri pentru HotNews.ro că a primit abia ieri  după-amiază un telefon de la cabinetul prim-ministrului prin care a fost anunțat că Academia Română va fi sesizată oficial mâine să analizeze acuzațiile de plagiat aduse ministrului Educației, Ioan Mang. "Am primit astăzi un telefon de la cabinetul prim-ministrului și am fost informat că în cursul dimineții de mâine vom primi o sesizare oficială pentru începerea analizei asupra acuzelor de plagiat la adresa lui Ioan Mang", a declarat Haiduc
Președintele Academiei Române  a precizat că a fost contactat de cineva din cabinetul premierului după ce a declarat presei, în cursul zilei de ieri, că Academia Română nu a început analiza documentelor acuzate de plagiat pentru că nu a fost sesizată oficial.
"E greu de stabilit cât va dura analiza, pentru că din ce am aflat din presă este vorba despre mai multe lucrări acuzate și nu știm în acest moment ce va cuprinde sesizarea", a mai declarat Haiduc.
Premierul Victor Ponta a anunțat încă de  joi seara că cere Academiei Române ca un grup de specialiști din cadrul instituției să verifice acuzațiile de plagiat aduse de Opoziție ministrului Educației, Ioan Mang, precizând că dacă acestea se confirmă, ministrul va trebui să părăsească funcția.

Irina Popescu

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi regulamentul.