Acasă Actualitate Cozma ramane in puscarie 16 ani, iar locotenentii sai intre patru si...

Cozma ramane in puscarie 16 ani, iar locotenentii sai intre patru si cinci

DISTRIBUIȚI

– Miron Cozma a primit o pedeapsa de sapte ani de inchisoare, pentru instigare la nerespectarea unei hotarari judecatoresti

– Locotenentiii sai platesc si ei scump pentru faptele lor -sindicale-, primind pedepse intre patru si cinci ani si jumatate de inchisoare

– Romeo Beja – cinci ani si jumatate de inchisoare

– Sterian Casapu – cinci ani de inchisoare

– Dorin Lois – patru ani de inchisoare

– Cei trei au fost condamnati pentru favorizarea infractorului.

– Sentinta poate fi contestata cu apel in 10 zile, la Tribunalul Bucuresti.

-Vitejii- de ieri, puscariasii de azi

Capii mineriadei de trista amintire, de la Stoenesti-Olt, din februarie 1999, au fost condamnati de magistratii Judecatoriei sectorului 5 la pedepse cuprinse intre patru si sapte ani de inchisoare.

Astfel, Miron Cozma a primit o pedeapsa de sapte ani de inchisoare, pentru instigare la nerespectarea unei hotarari judecatoresti. In cazul lui, magistratii au contopit aceasta pedeapsa cu cea de 18 ani de inchisoare la care a fost condamnat, de Curtea Suprema de Justitie, pentru mineriada din 1991. In aceste conditii, Cozma urmeaza sa execute restul ramas din pedeapsa, de 16 ani si jumatate de detentie.

Romeo Beja a primit o pedeapsa de cinci ani si jumatate de inchisoare, Sterian Casapu – cinci ani de inchisoare, iar Dorin Lois – patru ani de inchisoare, toti trei fiind condamnati pentru favorizarea infractorului.

Cei patru inculpati in dosar au fost achitati pentru asociere in vederea comiterii de infractiuni. Pentru ultraj contra bunelor moravuri si tulburarea linistii publice, cei patru au fost condamnati la pedepse de patru si cinci ani de detentie. Totodata, fiecare inculpat trebuie sa plateasca statului, drept cheltuieli judiciare, cate 3,7 milioane de lei.

Sentinta poate fi contestata cu apel in 10 zile, la Tribunalul Bucuresti.

Miron Cozma a fost judecat, in stare de arest, pentru instigare la nerespectarea unei hotarari judecatoresti, asociere in vederea comiterii de infractiuni, ultraj contra bunelor moravuri si tulburarea linistii publice. Romeo Beja, Sterian Casapu si Dorin Lois au fost judecati in libertate, pentru asociere in vederea comiterii de infractiuni, favorizarea infractorului, ultraj contra bunelor moravuri si tulburarea linistii publice.

Rechizitoriul

Potrivit rechizitoriului, Miron Cozma, dupa ce a aflat ca a fost condamnat de Curtea Suprema de Justitie la 18 ani de detentie, pentru mineriada din septembrie 1991, a organizat, in calitate de presedinte al Ligii Sindicatelor Miniere din Valea Jiului, o actiune, astfel incat minerii sa-i impiedice pe politisti sa puna in executare mandatul de arestare emis pe numele liderului minerilor.

Concret, in 15 februarie 1999, data la care Curtea Suprema a dat sentinta in cazul privind mineriada din 1991, Cozma i-a contactat telefonic pe liderii de la exploatarile miniere, solicitandu-le sa-i opreasca pe minerii din schimbul trei sa intre in subteran, intrucat vrea sa le comunice ceva. Totodata, el le-a cerut liderilor sa-i aduca pe minerii din schimburile unu si doi in curtea Companiei Nationale a Huilei Petrosani.

-Inculpatii Cozma, Beja, Casapu si Lois erau constienti de faptul ca intreaga actiune care urma sa se desfasoare in cursul deplasarii minerilor la Bucuresti se situa in afara cadrului legal a conflictului de munca reglementat de Legea 15/1991 si, drept urmare, au prevazut interventia fortelor de ordine in vederea stoparii acestor manifestari si posibilele confruntari violente cu acestea-, se arata in rechizitoriu. Toti cei patru au coordonat si condus coloana de sustinatori ai lui Cozma, inlaturand obstacolele fortelor de ordine si actionand violent impotriva politistilor si jandarmilor.

Atac mineresc organizat

Tot in rechizitoriu se mentioneaza cum, in permanenta, Cozma a fost ascuns si protejat de un grup de mineri. El a fost cel care a stabilit traseul coloanei de masini cu mineri.

-Deplasarea organizata a unei mase de mineri compusa din aproximativ 2.500 de persoane si numeroase autovehicule, cu dese opriri in cursul carora minerii aflati in mare proportie sub influenta bauturilor alcoolice si intr-o stare de agitatie crescuta, s-au manifestat prin strigate si scandari, a produs o perturbare importanta a traficului rutier si a creat un sentiment de panica si nesiguranta in randurile populatiei din localitatile prin care au trecut. (…) Punctul culminant al acestor manifestari care au tulburat grav ordinea si linistea publica l-a constituit atacarea violenta a barajului organizat de catre fortele de ordine in localitatea Stoenesti-Olt-, se mai arata in rechizitoriu.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi regulamentul.