Acasă Actualitate Creditorii fac coada la usa lui Strungariu

Creditorii fac coada la usa lui Strungariu

DISTRIBUIȚI

Societatile care au avut proasta inspiratie de a intra in afaceri cu firmele celor doi -miliardari de carton- Strungariu si Vinca fac acum coada in fata usii patronului de la Cerealcom, ca sa-si recupereze banii. Este si cazul firmei Energo Montaj SRL din Buzau, care fost tepuita cu opt miliarde de lei. Petru Zaharia, patronul firmei buzoiene, este atat de indignat de ceea ce i-au facut -miliardarii-, incat spune ca daca va mai avea vreodata treaba in zona Moldovei, va ocoli Vasluiul si se va deplasa prin Bacau.

Motorina de aproape 10 miliarde de lei

In 2001, Petru Zaharia, patronul firmei Energo Montaj SRL Buzau, a aflat de existenta firmei Cerealcom la Vaslui si s-a gandit sa faca afaceri si in aceasta zona a tarii. O perioada afacerile au mers destul de bine. -In martie, au venit la mine sa le dau iar motorina. Le-am livrat combustibil, in valoare de 9,785 miliarde de lei. Plata trebuia sa se faca la 40 de zile de la o alta firma care avea relatii de afaceri cu Cerealcom. A venit termenul de plata si au inceput sa ma tot plimbe, de azi pe maine-, spune patronul buzoian. La termenul scadent, Petru Zaharia s-a dus la banca, dar Cerealcom intrase in incidenta de plata din 8 aprilie.

-Atunci, m-am dus inapoi la ei. Cred ca am facut peste 60 de drumuri numai la Cerealcom, sa ma rog sa-mi dea banii pe motorina. Daca am vazut ca o tot dau cotita, am sunat la firma de la Roman, care le-a emis cecurile, sa le bag in banca. Femeia (Elena Talmacel, administratorul SC Satem Impex SRL Roman – n.r.), ca sa nu intre la belea, intrucat avea de la ei un gaj fara deposedare, a decis sa rezolve situatia. De fapt, Cerealcom ii daduse cecuri pentru pesticide, iar ei le-au folosit pentru motorina. Ei mi-au dat aceste cecuri mie-, afirma pagubitul.

La doar trei zile de la termenul scadent al contractului dintre Energo Montaj si Cerealcom, in data de 18 iunie, firma de la Buzau incheie un contract de cesiune de creanta cu firma de la Roman, Satem Impex. Prin acest contract, se urmarea in fapt stingerea integrala a debitului.

Angajamente fara acoperire

Maharii de la Cerealcom n-au lasat insa lucrurile asa. Simtindu-se incoltita din toate partile, Maria Vinca a emis o adresa catre Energo Montaj, in care se angaja ca pana la data de 30 iunie sa achite datoria. Stratagema parea realizabila, iar buzoianul a mai fost pacalit o data, deoarece Cerealcom trebuia sa livreze catre Salco 160.000 tone de cereale, deci nici vorba de a avea de unde sa mai dea vreun ban la Energo Montaj. Ceea ce s-a si intamplat, firma intrand in -parohia- lui Salco Grain.

Zaharia a reusit sa recolteze grau de pe 740 de hectare, insa la scurt timp au inceput sa apara problemele. -Directorul zonal al Salco Grain a inceput sa recolteze si el, astfel ca am ajuns la judecata, la Murgeni-, spune Zaharia.

Litigii intre creditori

-Ne-am judecat la urgenta si am castigat eu. Au incercat sa obtina ordonanta prezidentiala pentru suspendarea executarii silite, dar nu le-a reusit. Atunci, au facut o cerere de suspendare de urgenta prin ordonanta prezidentiala, iar instanta le-a admis actiunea. Ei insa nu aveau hotarare definitiva si de aceea m-am prevalat de hotararea definitiva de la Murgeni, intrucat ei nu facusera recurs la acea hotarare. Am facut si eu recurs, care este pe rol-, spune Petre Zaharia.

Despre patronii de la Cerealcom, Zaharia spune ca -sunt doi golani, doi vagabonzi. Nu sunt numai eu pacalit… E si Satem-ul, cu 25 de miliarde, si un patron de la Onesti, cu 17 miliarde. In total, ei au datorii la furnizori si la servicii, in jur de 300 de miliarde. Plus, ce au cu astia, cu Salco…-.

Plimbari -cu pluta- de la Vaslui la Bucuresti

-Sa va spun cum eram eu plimbat. De exemplu, eu eram la Vaslui si Strungariu era la Bucuresti. Ma cheama de la Vaslui: <Vino in Bucuresti, sa-ti dau banii>. M-a plimbat vreo trei zile prin Bucuresti, nu mi-a dat nici un ban… Dupa aceea, de acolo, m-a chemat la Piatra Neamt. Mi-a dat bilete la ordin, pe care le-am introdus in banca si mi-au venit refuzate-, povesteste pabubitul.

Acum, firma din Buzau mai are de primit in jur de 14 miliarde, cu tot cu penalitati, cheltuieli de decontare sau de recoltare. Teama lui Petre Zaharia, justificata de altfel, este ca nu va mai avea ce recupera, stiut fiind ca Cerealcom este -bagata in corzi- de Salco, care i-a si blocat conturile peste tot si ii recolteaza toata productia de cereale.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi regulamentul.