Acasă Actualitate Culmea saraciei: un bloc s-a prabusit pentru ca locatarii au furat caramizile

Culmea saraciei: un bloc s-a prabusit pentru ca locatarii au furat caramizile

DISTRIBUIȚI

– Dupa ce au scormonit pamantul pentru a gasi fier vechi, saracii din Fagaras au ajuns sa demoleze blocurile abandonate, pentru a obtine banii necesari painii zilnice. Pentru fiecare caramida desprinsa din zid, acestia primeau 1.000 de lei.

– Cand cioplitorii erau la munca si ciocanele se auzeau sacadat, zidurile de la etajele superioare au cedat si s-au daramat. 40 de oameni riscau sa-si piarda viata.

– Cei care s-au imbogatit de pe urma saracilor, dispusi sa fure caramida din blocurile abandonate, sunt cercetati acum de Politie. Ironia este ca aceste blocuri ar fi putut fi transformate in locuinte sociale.

Vechiul cartier Combinat, unul dintre cele mai frumoase si mai noi ale municipiului Fagaras, a devenit o zona in care ti-ar fi imposibil sa locuiesti. Familiile numeroase care locuiesc aici, majoritatea fara venituri, incearca din rasputeri sa gaseasca surse pentru a supravietui. In urma cu ceva vreme, ei au scormonit pamantul pentru a gasi deseuri feroase pe care sa le valorifice, obtinand astfel banii necesari cumpararii painii zilnice pentru copii. Acum, ei au ajuns sa demoleze blocurile ramase de izbeliste, valorificand caramizile desprinse din zidurile imobilelor cu cate 1.000 de lei bucata.

Locatarii demoleaza blocurile pentru a castiga un ban

Locatarii din cartierul Combinat sunt receptivi la orice idee care le-ar putea aduce un venit oricat de mic. Astfel, ei s-au alaturat celor care s-au hotarat sa demoleze blocurile, candva locuite, desprinzand caramida cu caramida si pe care obtin cate 1.000 de lei pe bucata. Primul bloc din Strada Plopului care a cazut prada zilierilor din cartier – copii, adulti si batrani – a fost cel cu numarul 5, ce apartine SC Bravcof SA. Zi de zi puteai observa, in acest imobil, echipe de lucru formate din peste 40 de persoane, care munceau zi lumina pentru a castiga ceva bani. -In fiecare dimineata ne prezentam la bloc, unde, cu ciocanul, bateam in zid pentru a desprinde caramizi. Am inceput cu parterul si am ajuns pana la ultimul nivel. Am dezmembrat toti peretii interiori fara sa tinem cont de cei de sustinere. Ne interesa doar sa facem cat mai multe gramezi de caramida pe care sa le predam celor care ne plateau. Venea de trei ori pe zi un tip cu o Dacia Papuc si incarca toata caramida facuta de noi. O numara si ne platea cate 1.000 de lei pe bucata, pe loc. Eu castigam si 40.000 de lei pe zi-, spune un copil care a lucrat la caramizi. In cursul saptamanii trecute, inevitabilul s-a produs. Din cauza demolarii peretilor interiori, tavanele s-au prabusit.

-Fugi, ca se darama!-

Cand zilierii erau la munca si ciocanele se auzeau sacadat, un alt fel de zgomot le-a atras atentia la toti. Zidurile de la etajele superioare au cedat si dadeau semne ca se vor darama in curand. -Fugi, ca se darama!-, au inceput sa urle oamenii. La scurt timp dupa, tavanul de la etajul trei s-a prabusit, cazand langa un copil care abia apucase sa coboare in fuga pe scarile care mai ramasesera intregi. Alti 40 de copii si adulti reusisera sa iasa din zona acoperita imediat de moloz si praf. Din fericire, nimeni nu a fost ranit. Intrebati daca vor mai presta o astfel de munca, cei care participau la demolari au afirmat ca -nu-, indiferent cu cat vor fi platiti.

Dupa acest incident, a intervenit si Politia Fagaras

Multe dintre caramizile dobandite ilegal au fost descoperite la Cristian Agenor, care acum este cercetat penal. Politistii au mai constatat ca in afacerea cu caramizi mai erau implicati Arpad Comsa si Cristian Gulu, ultimul fiind cel care transporta caramizile cu masina-camioneta cu numarul de inmatriculare BV-04-NYL. Se pare ca de aceasta afacere mai beneficiaza si alti patroni fagaraseni, dar care nu au ajuns inca in atentia politistilor. Comandantul Politiei Fagaras, Nicolae Draghici, spune ca cercetarile sunt in plina desfasurare. -Am contactat conducerea Bravcof, dar aceasta nu pare interesata de bunurile pe care le detine la Fagaras. Vom actiona in aceasta zona pentru a evita accidentele nedorite. Am intocmit dosar penal, fiind vorba de furt-, a declarat comandantul Draghici. In urma cu ceva vreme, Primaria Fagaras a incercat sa achizitioneze aceste blocuri de la proprietar pentru locuinte sociale. Cu ceva investitii, la vremea aceea, administratia locala putea sa beneficieze de peste 100 de astfel de locuinte. Dar negocierile cu SC Bravcof SA nu au ajuns la un punct comun, astfel ca tranzactia nu a fost finalizata. Acum, blocurile respective au ajuns o ruina.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi regulamentul.