Acasă Actualitate Cum îl ajută legea pe Dan Diaconescu să amâne plata pentru Oltchim

Cum îl ajută legea pe Dan Diaconescu să amâne plata pentru Oltchim

DISTRIBUIȚI

Dan Diaconescu nu este obligat, din punct de vedere legal, să încheie contractul de vânzare-cumpărare a Oltchim în termen de maxim 10 zile din momentul în care a fost declarat câștigător al licitației. Așa susțin avocații săi care invoca HG 577/2002, care se refera la aprobarea Normelor metodologice de aplicare a Ordonanței de urgență a Guvernului nr. 88/1997 privind privatizarea societăților comerciale, cu modificările și completările ulterioare, și a Legii nr. 137/2002 privind unele măsuri pentru accelerarea privatizării.  Conform actului normativ invocat, „în termen de 10 zile de la data întocmirii procesului-verbal comisia de negociere și ofertantul declarat câștigător vor putea definitiva și încheia contractul de vânzare-cumpărare de acțiuni“. Prin urmare, părțile implicate pot încheia contractul în 10 zile, dar nu sunt obligate de lege să respecte acest termen, care se poate prelungi.
În acest context, Dan Diaconescu a prezentat presei, după o întâlnire cu Daniel Chițoiu, ministrul economiei, fragmente din caietul de sarcini care arată că plata se poate face până pe 14 februarie 2013, cel târziu.
Mai trebuie precizat că în oferta sa, Dan Diaconescu a precizat că va face plata la momentul semnării contractului, însă nici în acest caz nu este precizat un termen pentru semnarea documentului. Altfel spus, Dan Diaconescu a promis doar verbal că va încheia contractul și va face plata în termen de 10 zile, lucru consemnat într-un proces verbal, acesta neavând însă valoare juridica. Imediat după ce a câștigat licitația, Diaconescu a spus ca va „trimite banii Guvernului în cel mult 10 zile, dacă nu intervine ceva“. ?ê?£i, după cum se vede , a intervenit ceva, din moment ce contractul nu a fost semnat, iar banii nu au fost virați.

Cu banii cash la minister

Chiar dacă nu a plătit până astăzi cele 45 de milioane de euro aferente acțiunilor de la Oltchim, Dan Diaconescu s-a prezentat ieri seară cu aproximativ 3 milioane de euro pentru salariile angajaților de la combinat, nefiind însă  lăsat să intre în parcarea instituției. Diaconescu a precizat că guvernul trebuie să găsească soluția legală pentru ca banii scoși din bancă să ajungă la muncitori sub formă de salarii. Potrivit specialiștilor, soluția juridică ar fi ca executivul să considere acești bani un avans plătit de Diaconescu în contul celor 45 de milioane pe care trebuie să le plătească pentru acțiunile Oltchim , urmând ca ulterior avansul să se scadă din suma ce trebuie plătită. Decizia aparține însă guvernului, având în vedere că în consiliul de administrație de la Oltchim ma­joritatea aparține executivului.
Dan Diaconescu a plecat  pentru a scoate banii de la bancă direct de la minister. El a precizat că de la bancă se va întoarce la sediul ministerului, pentru a arăta că dispune de banii pentru plata salariilor: "Arătăm banii de salarii până una alta și apoi vedem ce ne arată guvernanții, dacă avem un contract serios îl semnam. Am cerut o suma acoperitoare, câțiva saci", a comentat el.
"Ne întoarcem cu banii aici, trebuie să arătăm muncitorilor de la Oltchim că salariile lor sunt în mâna guvernului", a mai spus el, înainte de a se urca în mașina sa.

Diaconescu spune că va da statul în judecată dacă va fi eliminat din discuțiile privind Oltchim

Dan Diaconescu a declarat luni că până în prezent nu au avut loc "discuții reale" privind preluarea acțiunilor la Oltchim și că va acționa statul în judecată dacă va fi eliminat de la negocieri.
El a afirmat totuși că a avut loc "o schimbare de situație" și că ministrul Economiei, Daniel Chițoiu, și-a cerut scuze în numele Guvernului pentru acuzații aduse lui Diaconescu.
"Avem o răsturnare de situație. În ultima oră și jumătate am fost în biroul domnului Chițoiu, care ne-a primit cu maximă amabilitate. Noi am cerut această întâlnire, negocierile intraseră într-un oarecare impas", a afirmat Diaconescu.
El a câștigat săptămâna trecută licitația pentru preluarea a 54,8% din acțiunile Oltchim, după ce a oferit 203 milioane de lei (45 milioane de euro), cel mai mare preț, pentru titlurile deținute de stat.
Diaconescu a spus că Daniel Chițoiu i-a prezentat scuze în numele Guvernului pentru faptul că săptămâna trecută din partea Executivului au fost lansate o serie de acuzații.
"Domnul Chițoiu a prezentat scuze din partea sa, a Guvernului și a premierul Ponta pentru toate acuzațiile care mi-au fost lansate în ultimele săptămâni", a afirmat Diaconescu.

Guvernul va plăti ajutoare de urgență la Oltchim doar dacă angajații nu iau salarii timp de 2-3 luni

Guvernul va plăti cei 1.400 lei reprezentând ajutor de urgență pentru angajații Oltchim doar dacă va interveni o "situație de criză" în care muncitorii să nu fi primit drepturi salariale timp de 2-3 luni, a declarat, luni, ministrul Muncii, Mariana Câmpeanu.
Câmpeanu a precizat că Ministerul Muncii va putea interveni doar în cazul în care privatizarea Oltchim nu va avea succes și societatea va intra, probabil, în administrare specială.
"Acel ajutor de urgență va fi acordat prin hotărâre de guvern atunci când intervine o situație de 2-3 luni în care nu se pot plăti salariile", a spus Câmpeanu.
Ministrul a precizat că nu e vorba de un ajutor "global", ci doar pentru angajații care sunt în situații de urgență.
Peste 500 de angajați ai combinatului Oltchim din Râmnicu Vâlcea au protestat ieri, pe platoul din fața pavilionului administrativ al unității, oamenii așteptând "un răspuns negativ sau pozitiv în ceea ce privește privatizarea".
Salariații solicită plata avansului pe luna august, fonduri pentru reluarea pro­ducției și demisia președintelui sindicatului.
Liderul protestatarilor, Cor­ne­liu Cernev, a declarat că oa­menii așteaptă un răspuns privind privatizarea, susținând că este nevoie de bani pentru repornirea instalațiilor.

Cabinetul Ponta s-a angajat la FMI că Oltchim intră în lichidare voluntară dacă privatizarea eșuează

Guvernul s-a angajat în fața Fondului Monetar Internațional, prin memorandumul anexat ultimei scrisori de intenție, că Oltchim (OLT) va fi trecută în lichidare voluntară dacă privatizarea eșuează, premierul Victor Ponta susținând ulterior că societatea va intra în acest caz în administrare specială.
Intrarea combinatului Oltchim în procedură de li­chi­dare voluntară a fost prevăzută distinct în memorandumul transmis către Fondul Monetar Internațional (FMI) la finalul misiunii de evaluare din luna august, fiind pentru prima dată când o astfel de obligație este inserată într-un document final al Guvernului trimis Fondului.
În memorandumul obținut de Mediafax sunt prevăzute etapele aferente privatizării, care au și fost îndeplinite, cu obligația suplimentară ca Oltchim să treacă în lichidare voluntară în cazul unui eșec al privatizării.
Documentul prevede astfel publicarea prospectului de privatizare până la jumătatea lunii august, cu intenția de­semnării unui câștigător al licitației până la jumătatea lunii septembrie.
"Dacă privatizarea eșuează, compania va fi trecută în lichidare voluntară", este anga­jamentul asumat supli­mentar de Guvern.
Ulterior trimiterii acestui document către FMI și pe fondul negocierilor cu Dan Diaconescu pentru privatizarea Oltchim, premierul Victor Ponta a declarat că societatea va fi trecută în administrare specială dacă prețul pe acțiuni nu va fi plătit până luni, 1 octombrie.
Contactat de Mediafax, președintele președintele Uniu­nii Naționale a Practi­cienilor în Reorganizare și Lichidare, Arin Stănescu, a amintit că lichidarea voluntară a unei companii de stat sau private impune numirea unui lichidator, nu a unui administrator special, de către Adunarea Generală a Acționarilor și presupune, în final, închiderea companiei respective.
Privatizarea Oltchim re­pre­zintă un angajament asumat de Guvern încă din primăvara anului trecut, ca răspuns la solicitarea FMI de a lichida societatea.
Dan Diaconescu a câștigat licitația pentru preluarea a 54,8% din acțiunile Oltchim, după ce a oferit 203 milioane de lei, cel mai mare preț, pentru titlurile deținute de stat.
Premierul Victor Ponta a declarat, marți, că Diaconescu are termen până luni, 1 octombrie, să plătească prețul pe acțiuni, caz în care acești bani ar putea fi acordați Oltchim pentru funcționarea combinatului, ca împrumut de salvgardare pentru maximum șase luni, până la transferul acțiunilor.
Premierul a precizat atunci că Guvernul este pregătit să numească un nou management la Oltchim și să dispună ad­mi­nistrarea specială a com­binatului dacă Dan Diaconescu nu achită până luni prețul pe acțiuni, iar în maximum șase luni va relua procesul de privatizare cu un investitor strategic.

Iulia Nueleanu

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi regulamentul.