Acasă Actualitate Cum s-au rafinat traficanții de migranți

Cum s-au rafinat traficanții de migranți

DISTRIBUIȚI

La data de 19 aprilie, poliţiştii Direcţiei de Combatere a Criminalităţii Organizate, ai Brigăzii de Combatere a Criminalităţii Organizate Galaţi şi poliţiştii de frontieră din cadrul Inspectoratului General al Poliţiei de Frontieră, împreună cu procurorii D.I.I.C.O.T. – Serviciul Teritorial Galaţi şi ai Procuraturii pentru Combaterea Criminalităţii Organizate şi Cauze Speciale din Republica Moldova, au pus în aplicare 66 de mandate de percheziţii domiciliare şi ale autoturismelor utilizate de către membrii unei grupări infracţionale, în Chişinău şi zona de sud a Republicii Moldova.

Au fost puse în executare 16 mandate de aducere, pe teritoriul Republicii Moldova, persoanele bănuite fiind conduse la sediul Procuraturii pentru Combaterea Criminalităţii Organizate şi Cauze Speciale din Republica Moldova, în vederea audierii.

11 persoane au fost reţinute, pentru 72 de ore.

Din cercetări a reieşit că, din vara anului 2021 şi până în prezent, pe teritoriul Republicii Moldova, s-ar fi constituit o grupare infracţională transfrontalieră, formată din cetăţeni moldoveni, care ar fi efectuat activităţi de transfer şi transport de migranţi de origine asiatică, în scopul trecerii frauduloase a acestora peste frontiera de stat a României.

Gruparea infracţională ar fi acţionat pe teritoriul României, prin facilitarea trecerii frauduloase a frontierei României cu Ungaria şi Bulgaria, a grupurilor ilegale de migranţi, prin transportul acestora în autoutilitare modificate, cu compartimente special amenajate pentru disimularea lor, destinaţia fiind Austria şi Germania.

Migranţii ar fi fost traficaţi în grupuri mici, de 6 – 10 persoane, preţul pentru activitatea de traficare fiind de 5.000 – 8.000 de euro de persoană (în funcţie de distanţa parcursă şi segmentul de călătorie oferit).

Beneficiile materiale rezultate ar fi fost investite de membrii grupării infracţionale, pe teritoriul Republicii Moldova, în autoturisme de lux şi imobile.

Transporturile ilegale de migranţi ar fi fost efectuate cu sprijinul unor persoane, prezente în autoutilitare, care ar fi avut rolul de a induce în eroare organele de control, prin simularea unor transporturi normale de persoane şi marfă.

Totodată, aceste transporturi ar fi beneficiat de suportul unor autoturisme de mici dimensiuni, utilizate ca antemergător, în scopul protecţiei transporturilor, prin verificarea prezenţei în trafic a autorităţilor de aplicare a legii sau pentru evitarea unor controale amănunţite în punctele de trecere a frontierei de stat a României.

Pe teritoriul României, au fost documentate 16 transporturi, fiind depistaţi aproximativ 100 de migranţi, pe care grupul ar fi intenţionat să îi treacă fraudulos frontiera de stat, spre ţări din vestul Europei.

În urma percheziţiilor, au fost ridicate, în vederea indisponibilizării, 26 de autovehicule care ar fi fost utilizate la comiterea faptelor.

Investigaţiile au fost efectuate în cooperare judiciară constantă cu autorităţile de aplicare a legii din Ungaria, Austria şi Germania, în vederea documentării în ansamblu a activităţii infracţionale dezvoltată de grupul organizat, cu suportul EUROPOL, care a facilitat schimbul de informaţii, sprijinind autorităţile de aplicare a legii cu materiale analitice.

De asemenea, a fost încheiată o echipă comună de anchetă (Joint Investigation Team) cu autorităţile din Republica Moldova, cu sprijinul şi coordonarea EUROJUST.

Cu privire la 11 persoane bănuite, conduse la sediul Procuraturii pentru Combaterea Criminalităţii Organizate şi Cauze Speciale, a fost luată măsura reţinerii, pentru 72 de ore, potrivit legislaţiei Republicii Moldova, urmând a fi propuse pentru arestare preventivă.

Suportul de specialitate a fost asigurat de Direcţia Operaţiuni Speciale din cadrul Poliţiei Române.

Activităţile au fost desfăşurate cu sprijinul Inspectoratului General al Poliţiei de Frontieră (Direcţia de Prevenire şi Combatere a Migraţiei Ilegale şi a Infracţionalităţii Transfrontaliere) şi al Inspectoratului Naţional de Investigaţii al Republicii Moldova (Direcţia de Combatere a Criminalităţii Organizate).

Facem precizarea că, pe parcursul întregului proces penal, persoanele cercetate beneficiază de drepturile şi garanţiile procesuale prevăzute de Codul de procedură penală, precum şi de prezumţia de nevinovăţie.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi regulamentul.