Acasă Actualitate Cum se obtine o viza pe sub mana

Cum se obtine o viza pe sub mana

DISTRIBUIȚI

-Facilitez obtinere vize-, -Calauza Germania, drum sigur-, -Facilitez invitatii in spatiul Schengen- sunt doar cateva dintre anunturile sub care se ascunde o adevarata industrie subterana a vizelor. Aparuta timid dupa Revolutie, aceasta afacere s-a dezvoltat, rapid, in contextul dorintei romanilor de a pleca sa -faca bani- in strainatate sau, pur si simplu, sa viziteze Europa fara sa piarda zile intregi la cozile de pe la ambasade. In timp, afacerile au capatat chiar o poleiala de legalitate, evoluand de la calauzie pana la obtinerea de vize pe cai ocolite. Pentru cei -curati-, viza se obtine usor si rapid. Cei care au insa probleme, adica interdictii pentru spatiul Schengen pe pasaport, trebuie sa apeleze in continuare la calauze.

Primul pas: obtinerea invitatiei

In aceasta -ramura-, care ofera exclusiv servicii persoanelor -curate-, specializarea este maxima. Si discretia, la fel. Afaceristii din domeniu se feresc sa-si decline numele complet si stabilesc intalniri la colt de strada. Pentru a oferi insa credibilitate, nu cer bani in avans. Plata se face ulterior, cand -clientului- i se pune in brate propriul pasaport, impodobit cu o viza 100% autentica. Cum se procedeaza? Daca, de exemplu, doriti sa mergeti in Italia, dar nu aveti nici un prieten care sa va faca o invitatie, trebuie sa apelati la cineva care are contacte cu mai multe persoane din strainatate, de preferinta cu dubla cetatenie. Pretul este variabil, intre 120 si 750 de dolari. Cel care ofera serviciul garanteaza ca obtinerea vizei este sigura, in decurs de maximum patru saptamani. -Daca sunteti cu actele in regula, asigurarea de sanatate, pasaportul, cartea de munca, garantez ca va da sigur si repede viza la ambasada. O luna este termenul cel mai lung. Pretul este de 1.300 de marci-, a spus Mihai, ieseanul cu multi prieteni prin strainatate. In industria vizelor, el a ocupat doar aceasta nisa a facilitarii de invitatii. Alti afaceristi in ale vizelor ofera acest serviciu -la pachet-. Ei faciliteaza nu numai obtinerea invitatiei, ci si a vizei. -Totul costa 400 de dolari sau 800 de marci. Eu am cele mai mici preturi, mai putin de atat nu gasiti-, isi face reclama Vasile, care poate fi gasit la mica publicitate. -Din cei 400 de dolari, 120 de dolari merg la cel care face invitatia. Restul este pentru obtinerea vizei-, adauga Vasile.

Al doilea pas: extrasul de cont

O data rezolvat acest aspect, trebuie depasita urmatoarea piedica: extrasul de cont. Pentru a obtine viza, fiecare solicitant trebuie sa depuna intr-un cont o anumita suma de bani, cu ajutorul caruia el se poate intretine in strainatate. Suma pretinsa de ambasade este de aproximativ 50 de dolari pe zi. Daca nu aveti acesti bani, se rezolva tot la mica publicitate. Exista persoane care va asigura un extras de cont, pe numele dumneavoastra, la trei zile dupa ce i-ati apelat. Totul este sa dati cateva date sumare; in plus, sa achitati prestatorului de serviciu un mic comision, de 30 de dolari. -Eu am banii in cont si, dupa ce imi spuneti numele, codul numeric personal, seria si numarul de buletin, fac extrasul de cont in trei zile. De la unu la 2.500 de dolari, comisionul este de 30 de dolari, pentru sume mai mari, este mai mare-, ne-a spus un alt -afacerist- din industria vizelor.

Pasul decisiv: obtinerea vizei

Fiecare afacerist are propria filiera de obtinere a mult visatei vize pentru spatiul Schengen, dar toti au relatii de -afaceri- cu oameni-cheie din ambasade si consulate. Vasile, de exemplu, are intrare libera la cineva din Ambasada Germaniei. -Dupa ce va faceti dosarul, va duceti la interviu, care este doar o formalitate. Eu vorbesc inainte si ei va stiu dupa seria de la pasaport. De acolo, iesiti cu viza la sigur-, a mai spus Vasile, care a adaugat ca afacerea costa 280 de dolari. Mai exista insa si varianta vizei de afaceri. Pentru client, este cu mult mai comod. Nici macar nu trebuie sa mearga la ambasada pentru interviu si, in plus, devine peste noapte -business man-. In schimb, il costa mai mult: 1.000 de verzisori. -Este simplu. Veti trece ca asociat al unei firme din Bucuresti, care pleaca in strainatate cu interese de afaceri. Viza este pentru 7-21 de zile si plata se face dupa obtinerea ei-, a povestit Grig, un alt afacerist din lumea vizelor.

1.200 de marci – o calauza care sa te duca in Germania

Cei care au facut trasnai si au interdictii pe pasapoarte sau sunt certati cu legea romana si isi cauta scaparea in strainatate apeleaza la calauze. Riscurile acestei -afaceri- sunt insa foarte mari. Oferta in acest domeniu este proportionala cu preturile si cu riscurile. Exista deja retele intregi care pot asigura transportul a zeci si poate chiar sute de persoane pe zi. Cele mai multe oferte de calauze sunt pentru Grecia, Italia si Germania. Pe aceste trasee pretul este de 700 de marci germane. Dumitru, o calauza cu experienta din Timisoara, garanteaza reusita. -Ruta este prin Iugoslavia. Dupa ce se trece vama de la sarbi, se merge cu masina pana la granita cu grecii. Acolo, se trece fasia noaptea si dupa aceea se merge pe jos, pana va ia cineva din Grecia. Nu se merge cu trenul sau cu autobuzul, pentru ca in aceasta perioada sunt foarte multe razii-, a spus Dumitru, care a adaugat ca nu pleaca decat cu grupuri de cinci persoane, pentru ca riscul este mai mic. In cazul Italiei, ruta este prin Iugoslavia, iar in cazul Germaniei, prin Ucraina si Polonia.

Alina Titei

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi regulamentul.