Home Actualitate Curtea de Conturi: Agenția Antidrog este ineficientă și nu are personal specializat....

Curtea de Conturi: Agenția Antidrog este ineficientă și nu are personal specializat. Incompetenții toacă peste 6 milioane de Euro anual

DISTRIBUIŢI

Agenția Națională Antidrog (ANA) este entitatea abilitată să asigure servicii integrate de asistență medicală, psihologică și socială consumatorilor de droguri, însă actuala formă de organizare și funcționare a acestei structuri aflate în subordinea Ministerului Afacerilor Interne nu permite asigurarea uniformă și constantă, la nivelul cererii, a serviciilor minime de asistență integrată pentru consumatorii de stupefiante. Capacitatea Agenției de a oferi servicii de asistență integrată este afectată semnificativ atât de lipsa resurselor umane specializate la nivelul centrelor de prevenire, evaluare și consiliere antidrog județene, cât și de resursele materiale avute la dispoziție. În consecință, Agenția Națională Antidrog trebuie să-și regândească rețeaua proprie pentru a putea să asigure servicii integrate eficiente, eficace și accesibile, semnalează un audit al performanței privind tratamentul consumatorilor de droguri.

În prezent, majoritatea beneficiarilor de servicii acordate de ANA sunt consumatori de droguri implicați în dosare penale, peste 90% dintre solicitările de evaluare adresate Agenției provenind din partea justiției. Potrivit auditului, în 41 din cele 47 de centre de prevenire, evaluare și consiliere antidrog (CPECA) aflate în componența ANA nu există echipă terapeutică completă care să asigure evaluările solicitate și serviciile minime de asistență integrată pentru consumatorii de droguri.

Datele ANA nu reflectă cu acuratețe, în timp real, numărul beneficiarilor de asistență integrată și serviciile oferite acestora. Din analiza comparativă a datelor privind numărul beneficiarilor de asistență integrată transmise atât de fiecare CPECA, cât și de serviciul Observatorul Român de Droguri și Toxicomanie, pe baza informațiilor din Sistemul Informatic pentru implementarea indicatorilor de monitorizare a consumului de droguri (SIDES), rezultă diferențe în ceea ce privește numărul total de beneficiari noi admiși. Din analiza bilanțurilor de activitate anuale ale fiecărui CPECA aferente anului 2021 a rezultat că datele raportate nu corespund în toate cazurile nici cu cele existente în SIDES, nici cu cele transmise Curții de Conturi.

Netransmiterea informațiilor cu privire la toate persoanele care au beneficiat de servicii de asistență integrată, sau transmiterea incompletă a acestora generează riscul ca datele raportate către Observatorul European al Drogurilor și Dependenței de Droguri și către instituțiile naționale cu atribuții în domeniu să nu reflecte cu exactitate numărul beneficiarilor de asistență integrată și serviciile oferite acestora.

În baza auditului efectuat, Curtea de Conturi recomandă Agenției Naționale Antidrog să reproiecteze, cu sprijinul conducerii Ministerului Afacerilor Interne (MAI), întregul sistem de acordare a asistenței integrate consumatorilor de droguri. În același timp, ANA va realiza o analiză de management a modului în care se asigură serviciile de asistență integrată prin rețeaua proprie actuală, ținând cont de echipa multidisciplinară necesară adaptată nevoii zonale identificate.

De asemenea, Agenția Națională Antidrog, cu sprijinul conducerii MAI și al altor factori decidenți, trebuie să ia măsurile necesare pentru a fi colectate corect și complet datele de la toate centrele de prevenire, evaluare și consiliere antidrog (CPECA) și alți furnizori de servicii, astfel încât să poată fi reflectată situația reală a fenomenului consumului de droguri la nivel național.

Raportul de audit al performanței poate fi accesat pe pagina de internet a instituției: www.curteadeconturi.ro (https://www.curteadeconturi.ro/rapoarte-misiuni-proprii/raport-de-audit-al-performantei-privind-tratamentul-consumatorilor-de-droguri/vizualizare/1747)

 

………………………………………………………………….

Auditul performanței la Agenția Națională Antidrog a fost efectuat în cadrul unei misiuni pilot, cu prilejul căreia a fost testată noua metodologie de audit al performanței. Perioada supusă auditării a fost 2018-2022, iar acțiunea de audit s-a desfășurat în intervalul noiembrie 2022 – mai 2023. În procesul de revizuire a manualului de audit al performanței și în testarea noii metodologii, Curtea de Conturi a României a beneficiat de sprijinul oferit de experții Centrului de Excelență în Audit al Oficiului de Responsabilitate Guvernamentală al Statelor Unite ale Americii (GAO). În cadrul misiunii pilot de la Agenția Națională Antidrog au fost parcurse toate etapele auditului performanței, conform noii metodologii, cât și noului regulament privind activitatea de audit public extern.

2 ARII

POSTAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi regulamentul.