Home Actualitate Decizie a judecătorilor în dosarul lui Lucian Duță pentru mita de peste...

Decizie a judecătorilor în dosarul lui Lucian Duță pentru mita de peste 5 milioane de EURO

DISTRIBUIŢI

Judecătorii Curții de Apel București au repus cauza pe rolul instanței în dosarul în care Lucian Duță, fostul șef al Casei Naționale de Sănătate primise la fond o pedeapsă de 6 ani de închisoare după ce a recunoscut că a primit o mită de 5,5 milioane de EURO de la companiile IT care digitalizau CNAS, după ce stabilise ca termen de pronunțare și redactare a hotărârii definitive. Mita a constat în 800.000 de euro cash primiți într-un garaj, într-o sală de la CNAS și într-un apartament precum și 5.500.000 de euro în conturile unor societăți.

„În temeiul art.395, alin.1, Cod de procedură penală, repune cauza pe rol, pentru a fi pusă în discuţie adresa din data de 3.II.2022 a Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie – Direcţia Naţională Anticorupţie, din Dosarul nr.444/P/2021. Dispune efectuarea de adresă către Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie – Direcţia Naţională Anticorupţie, pentru comunicarea ordonanţei procurorului-şef de secţie, emisă în Dosarul nr.21/II-1/2022. Acordă termen pe fondul apelurilor la data de 9.III.2022, ora 10,00, cu citarea părţilor. Acordă termen intermediar, pentru discutarea măsurii preventive a controlului judiciar pe cauţiune, la data de 10.II.2022, ora 12,00, sala P80, pentru când se citează apelantul-intimat-inculpat Duţă Nicolae-Lucian, la domiciliu, cu încunoştinţarea apărătorului ales. Pronunţată în şedinţa publică din data de 15.I.2020 (n.a. data apare pe portalul instanței).” au decis judecătorii.

În vara anului 2021, Duță s-a grăbit să-și aranjeze să execute pedeapsa la închisoarea VIP-urilor, Poarta Albă, așa că a anunțat instanța că și-a mutat domiciliul în Mangalia deși el profesează ca medic la Spitalul Universitar de Urgență București și este sub control judiciar.
Rechizitoriul întocmit de procurorii DNA a convins judecătorii. Procurorii au probat traseul banilor, au comparat veniturile și cheltuielile lui Duță și ale amantei acestuia Sofian Simona Maria, au cerut explicații neamurilor amantei despre proveniența banilor cu care cumpărau apartamente și Duță s-a văzut nevoit să recunoască mita de 5,5 milioane de Euro primită în cont.
După condamnarea de la fond, deși recunoscuse că a primit mita, Duță a anunțat că este nevinovat și că este o victimă a statului paralel.

L-am întrebat pe Duță dacă a recunoscut luarea de mită de ce se mai consideră nevinovat dar acesta a refuzat să răspundă.

Ce au reținut procurorii în rechizitoriu

„În perioada 2010-2013, inculpatul Duţă Nicolae Lucian, concubina acestuia, Sofian Simona Maria şi persoane din familia acesteia au făcut achiziţii în sumă totală de 575.799 euro şi 165.265 lei, în condiţiile în care veniturile legale de care au beneficiat se situează la un nivel modest, de natură a acoperi doar nevoile traiului zilnic (hrană, întreţinere, transport, utilităţi, etc):
– servicii turistice (..) în cuantum total de 138.299 euro şi 78.465 lei – aceste servicii au reprezentat cazare şi bilete de avion de care au beneficiat inculpatul şi concubina sa, fără a se putea cuantifica şi lua în calcul sumele cheltuite de cei doi în cadrul acestor deplasări;
– achiziţii imobile în cuantum total de 437.500 de euro, care reprezintă doar sumele achitate pentru cumpărarea apartamentelor, fără a putea fi cuantificate şi luate în calcul sumele plătite pentru mobilarea şi amenajarea acestora” de Sofian Maria (mama concubinei inculpatului), Sofian Nicoleta Carolina şi Sofian Alina, surorile concubinei inculpatului, Sofian Victor, fratele concubinei inculpatului și de Sofian Victor, tatăl concubinei inculpatului.

Procurorul a găsit și toate facturile biletelor de avion şi ale hotelurilor de 5 stele unde Duţă şi Simona Sofian au fost în vacanţe: hotel Intercontinental De La Ville Roma, Bauer Il Palazzo Veneţia, Avenida Palace Barcelona, Hotel de Crillon Paris etc.
„În anul 2011 în care Duţă Nicolae Lucian a realizat un venit total de 52.195 lei, iar concubina sa a realizat un venit total de 14 lei, cei doi achiziţionează servicii turistice totalizând 15.113 euro şi 56.473 lei, astfel: (…) cazare Aruba şi Curacao – preţul cazării 4.819,01 lei, plătiţi în numerar de Sofian Simona Maria la data de 17.07.2011 şi 4.458,68 lei plătiţi în numerar de Sofian Simona Maria la data de 12.08.2011 (…)”.
Excursii din mită au mai petrecut cei doi în Santa Cruz, Buenos Aires, Montevideo, Seychelles-Mauritius, Bangkok, Hong Kong, Krabi, Phuket (Thailanda), Macau, Kuala Lumpur, Maleazia, Havana, Cayman, etc.

Duţă a angajat toată familia amantei la instituţiile de stat pe care le-a condus

„Sofian Victor, fratele concubinei inculpatului, figurează angajat al CNAS în anii 2011-2012, perioadă în care inculpatul ocupa funcţia de preşedinte al Casei;

Stoian (fostă Sofian) Alina, una dintre surorile concubinei inculpatului, figurează angajată la Societatea Naţională a Sării începând cu anul 2009, când inculpatul ocupa funcţia de director general (…); referitor la această angajare, Sofian Alina a declarat:

<<Întrebare: dvs. v-aţi angajat la Compania Sării pe vremea dlui Duţă?

Răspuns: da, când era el director, am auzit că era un post liber acolo de la sora mea, eu am aplicat şi am obţinut postul. Am obţinut astfel postul de consilier al directorului general, adică al dlui Duţă>>

Ştefan (fostă Sofian) Nicoleta Carolina, cea de a doua soră a concubinei inculpatului, figurează angajată la Societatea Naţională a Sării tot începând cu anul 2009, când inculpatul ocupa funcţia de director general la Societatea Naţională a Sării SA, iar în perioada 2010-2011, când inculpatul ocupa funcţia de preşedinte al CNAS, figurează angajată şi a acestei instituţii (…)

Sofian Simona Maria, concubina inculpatului, figurează angajată a CNAS în anii 2010, 2012, când inculpatul era preşedintele instituţiei”, arată procuroarea Ana Dana în rechizitoriu.

Deși a recunoscut doar mita din cont, judecătorii de la Tribunalul București au stabilit că el a luat și cei 800.000 de Euro cash și au confiscat întreaga șpagă de 6,3 milioane de Euro de la Duță. Apartamentele și BMW-ul cumpărate pe numele familiei amantei sunt sechestrate, urmând a fi valorificate.

Sentința de la fond

„În baza art.289 alin.3C.p. in referire la art.112 alin.1 lit.e C.p. confiscă de la inculpatul Duta Nicolae Lucian suma de 6.300.000 euro, în echivalent lei la cursul oficial BNR, din ziua executării. In baza art.404 alin.4 lit.c C.p.p. dispune instituirea masurii sechestrului asigurator in limita sumei de 140.000 euro folosita la achizitionarea apartamentului nr.64 situat pe strada Octavian Goga, …, sector 3.
În baza art.404 alin.4 lit.c C.p.p. menţine sechestrul asigurător instituit prin ordonanţa nr.265/P/2015 din data de 18. 12.2018 a Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie – Direcţia Naţională Anticorupţie, cu privire la urmatoarele bunuri si sume de bani:
-suma de 2.183.820 euro existentă la data de 1 februarie 2018 în conturile din Elveția ale societății Eurotrust Invest Inc., plus dobânzile ulterioare;
-suma de 1.503.000 euro, primită de Euroinvest Development SRL și investită în terenul și construcția din București strada Jean Monnet nr. 22, sector 1, proprietatea Euroinvest Development SRL;
-suma de 137.500 de euro, primită de Sofian Victor și investită în apartamentul situat în București, strada Octavian Goga nr. 12, …, sector 3, proprietatea lui Sofian Victor;
-autoturismul marca BMW achiziționat cu suma de 86.800 lei pe numele lui Sofian Victor,
-suma de 37.464 lei primită de Sofian Nicoleta Carolina și investită în apartamentul nr. 11 din București, …, sector 3, proprietatea acesteia;
-suma de 68.680 lei primită de Sofian Alina și investită în apartamentul nr. 12 din București, …, sector 3, proprietatea acesteia, sumele de bani susmentionate urmand sa faca obiectul confiscarii speciale in temeiul art.289 alin.3C.p. in referire la art.112 alin.1 lit.e C.p..
In baza art.404 alin.4 lit.c C.p.p. dispune instituirea măsurii sechestrului asigurator asupra tuturor bunurilor inculpatului, prezente și viitoare in limita sumei de 2.294.187 euro ( având în vedere că suma totală primită cu titlul de mită de inculpat a fost de 6.300.000 de euro iar in limita sumei de 4.005.813 euro au fost identificate sumele de bani si bunurile imobile ce fac obiectul masurilor asiguratorii mai sus mentionate).”

POSTAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi regulamentul.