Home Actualitate Decizie judecătorească în sistemul sanitar: sporul trecut în act adițional la contract...

Decizie judecătorească în sistemul sanitar: sporul trecut în act adițional la contract nu poate fi modificat decât prin acordul părților

DISTRIBUIŢI

Agitația creată de o declarație neinspirată a Ralucăi Turcan pare să fie inutilă. Deși Turcan ar vrea reducerea sporurilor salariale, judecătorii Tribunalului București susțin într-o sentință dată într-un litigiu a angajaților cu Spitalul Colțea că „Atâta vreme cât sporul de 85% a fost trecut în actele adiționale la contractele individuale de muncă ale angajaților, acesta nu poate fi modificat decât cu respectarea dispozițiilor art.41 din Codul Muncii, în sensul că poate fi modificat numai prin acordul părților, întrucât este un element salarial, cu privire la care legiuitorul nu a prevăzut posibilitatea modificării unilaterale.”

Am întrebat-o pe consiliera juridică a Spitalului Colțea, fosta judecătoare Lavinia Coțofană, cum comentează micșorarea sporurilor pentru unii medici și asistenți din Spitalul Colțea prin decizie a angajatorului.
„Nu consider că veniturile din sistemul medical ar trebui să scadă ba chiar cred că veniturile personalului administrativ din spitale, lăsat în urmă de PSD, trebuie aduse la un nivel acceptabil. Personal cred că fiecare manager trebuie să aibă ca obiectiv maximizarea veniturilor întregului personal, atât medical cât și administrativ, toți fiind importanți. Fiecare verigă contează!
Nu doresc să comentez decizii judecătorești. Deși săptămâna trecută am câștigat definitiv un proces pentru Spitalul Clinic Colțea prin care a fost respinsă cererea de anulare a deciziei prin care sporurile unei Secții au fost reduse la minimul prevăzut de lege, în mod evident decizia de reducere nu mi-a aparținut. Eu am reprezentat spitalul conform mandatului acordat de manager, fiind juristul unității sanitare. Și dacă tot am acum ocazia vreau să mai lămuresc un zvon care circulă prin Spiatlul Colțea conform căruia, conducerea ar fi vrut de fapt să nu se mai reducă aceste sporuri. Dacă nu se dorea reducerea sporurilor mi s-ar fi acordat mandat în sensul achiesării la acțiunea reclamanților sau nu ar fi fost promovată cererea de apel (in fond câștigaseră colegii din Secția respectivă). Cred că fiecare trebuie să-și asume propriile decizii! Eu am făcut-o și o voi face mereu!” ne-a declarat Lavinia Coțofană.

E adevărat că în România nu funcționează precedentul judiciar decât între aceleași părți și privind aceeași cauză însă când în practica judiciară intervin soluții diametral opuse într-un număr semnificativ de cazuri, procurorul general al României poate cere Înaltei Curți să pronunțe un Recurs în Interesul Legii, obligatoriu pentru toate instanțele. Și cum medici și asistenți sunt cu zecile de mii ne imaginăm cu toții cam câte procese se vor iniția.

POSTAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi regulamentul.