Acasă Actualitate MAE face angajări prin concurs, Aurescu reformează instituția înțesată de rubedenii

MAE face angajări prin concurs, Aurescu reformează instituția înțesată de rubedenii

DISTRIBUIȚI

Ministerul Afacerilor Externe lansează astăzi, 23 martie 2021, concursul pentru admiterea în Corpul Diplomatic şi Consular al României, respectiv concursul pentru ocuparea posturilor pentru funcţii de execuţie specifice MAE, conform anunţurilor publicate pe site-ul instituţiei: https://www.mae.ro/node/55175 şi https://www.mae.ro/node/55176.

Sunt scoase la concurs, în această etapă, 252 de posturi, dintre care 120 de posturi pentru funcţii diplomatice şi consulare, respectiv 132 de posturi pentru funcţii de execuţie specifice MAE.

Concursurile de admitere se vor desfăşura în baza Regulamentelor privind organizarea şi desfăşurarea concursurilor pentru admiterea în Corpul Diplomatic şi Consular al României, respectiv pentru ocuparea posturilor vacante prevăzute pentru funcţii de execuţie specifice MAE.

Regulamentele pentru fiecare categorie de posturi au fost publicate în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 290/23.03.2021, după ce anterior au fost afişate pe site-ul MAE în transparenţă decizională, conform procedurii stabilite prin Legea nr. 52/2003 privind transparenţa decizională în administraţia publică. Regulamentele complete pot fi consultate şi la https://www.mae.ro/sites/default/files/file/anul_2021/2021_concurs/om_732-733-2021_concursuri_admitere_cdcr_si_mae.pdf .

În ceea ce priveşte posturile cu profil diplomatic şi consular, dintre cele 120 de posturi, pentru profilul politic sunt scoase la concurs 70 posturi; pentru profilul consular – 15 posturi; respectiv pentru profilul juridic – 35 de posturi.

În ceea ce priveşte funcţiile de execuţie specifice MAE, prin cele 132 de posturi se vor acoperi 7 domenii, şi anume: secretariat, cancelarie şi protecţia informaţiilor clasificate; administrativ, achiziţii publice şi implementare proiecte; financiar, contabilitate şi audit; tehnologia informaţiei; comunicare şi relaţii interinstituţionale; drept intern, resurse umane şi consular, respectiv controlul exporturilor.

Probele de concurs prevăzute de Regulamente sunt: depunerea electronică a dosarelor şi selecţia acestora, susţinerea testului-grilă, susţinerea probei scrise, interviul, verificarea dosarelor (confruntarea documentelor în original, depuse în format fizic, cu cele depuse electronic), precum şi testarea medicală şi psihologică şi obţinerea avizului ORNISS pentru accesul la informaţiile clasificate. Informaţii complete sunt disponibile în Regulamentele de concurs.

Toate probele preconizate în cadrul concursurilor sunt prevăzute să se desfăşoare în condiţii de siguranţă, cu respectarea tuturor măsurilor de prevenţie şi protecţie specifice pandemiei de COVID-19.

În acest sens, un element de noutate în cadrul procesului de organizare a concursurilor îl reprezintă desfăşurarea unor etape ale acestuia exclusiv în format on-line, prin punerea la dispoziţia candidaţilor a unei platforme dedicate, adaptate la contextul special pandemic şi cu luarea măsurilor necesare în scopul evitării fraudării.

Acest concurs, care este primul organizat de MAE după anul 2017, reprezintă începutul unui proces pe termen mediu pentru acoperirea, în mod gradual, a necesarului de personal pentru MAE, printr-o serie de concursuri succesive, în corelare cu procesele interne de trimitere la post în Serviciul Exterior. Astfel, numărul de posturi scos la actualul concurs se raportează la schema de personal din Centrala MAE, întrucât admiterea în cadrul MAE se realizează, în conformitate cu Legea nr. 269/2003 privind Statutul Corpului Diplomatic şi Consular al României, exclusiv prin încadrarea în Centrală. Ulterior finalizării desfăşurării rotaţiei personalului MAE între Centrala MAE şi Serviciul Exterior în anul 2021, prin care se urmăreşte ocuparea cu personal propriu a posturilor din misiunile diplomatice şi oficiile consulare, vacante sau încadrate în prezent cu detaşaţi din mediul privat, vor putea fi demarate etapizat, în funcţie de posturile rămase vacante în Centrala MAE, noi concursuri de admitere.

Scoaterea la concurs a unui număr substanţial de posturi diplomatice şi consulare, respectiv 120, reprezintă o premieră după anul 2010, la concursurile precedente fiind gestionate mult mai puţine locuri, respectiv: în 2014 – 30 de posturi; în 2016 – 90 de posturi; în 2017 – 52 de posturi. În ceea ce priveşte posturile prevăzute pentru funcţii de execuţie specifice MAE, şi anume 132, acest număr este de asemenea semnificativ raportat la situaţia din anii precedenţi: în perioada 2010 – 2015 nu au fost organizate concursuri pentru aceste categorii de posturi; în anul 2016 au fost organizate trei concursuri succesive pentru un număr total de 179 posturi; în 2017 – 40 posturi; în 2018 – 13 posturi pentru contract pe durată determinată în contextul exercitării de către România a Preşedinţiei Consiliului Uniunii Europene.

Referitor la iniţierea acestui concurs, ca parte a procesului de reformă de amploare a MAE, ministrul afacerilor externe Bogdan Aurescu a declarat:

„Avem şansa în acest an şi anul viitor să realizăm o înnoire profundă a Corpului Diplomatic şi Consular şi a posturilor privind funcţii de execuţie specifice Ministerului Afacerilor Externe. Aşa cum am anunţat încă de la preluarea mandatului, în noiembrie 2019, reformarea internă a MAE pe criterii de competenţă şi eficienţă, inclusiv prin profesionalizarea Corpului Diplomatic şi Consular al României, precum şi a personalului de specialitate din Ministerul Afacerilor Externe, constituie o prioritate absolută.

La rândul meu am dat un concurs de admitere în MAE pentru a deveni diplomat de carieră, iar acum, în calitate de ministru al afacerilor externe, promovez cu tărie politica de resurse umane conform căreia calitatea de membru al Corpului Diplomatic şi Consular al României trebuie să fie dobândită ca urmare a promovării unui concurs de admitere în profesie.

Vom asigura un proces de selecţie extrem de riguros şi exigent, pentru a putea selecta candidaţii cei mai adecvaţi pentru această profesie, care necesită cunoştinţe şi abilităţi specifice şi complexe.

Ne propunem să atragem în Ministerul Afacerilor Externe persoane care sunt foarte bine pregătite, care corespund din punct de vedere profesional, dar şi din punct de vedere al conduitei, precum şi al condiţiilor deosebite de muncă specifice activităţii diplomatice, concentrată pe îndeplinirea obiectivelor naţionale de politică externă şi, astfel, pe promovarea şi apărarea intereselor cetăţenilor români. Sper că ni se vor alătura şi mulţi tineri foarte bine pregătiţi.”

Informaţii suplimentare:
Urmare situaţiei generate de pandemia de COVID-19, respectiv declararea stării de alertă, în temeiul art. 27 alin. (3) din Legea nr. 55/2020, în instituţiile şi autorităţile publice, inclusiv în MAE, a fost suspendat orice tip de concurs pentru ocuparea posturilor sau funcţiilor vacante şi temporar vacante.

În prezent, art. II din Legea nr. 281/2020 privind aprobarea OUG nr. 100/2020 pentru prorogarea termenului prevăzut la art. III alin. (3) din OUG nr. 1/2020 privind unele măsuri fiscal-bugetare şi pentru modificarea şi completarea unor acte normativ prevede, ca urmare a unei amendări recent intrate în vigoare, posibilitatea organizării de către Ministerul Afacerilor Externe, pe durata stării de alertă, de concursuri pentru ocuparea posturilor vacante.

2 COMENTARII

  1. Deschideti o ambasada si la Davos?cine va fi ambasador acolo proxenetul din bordelul de la Monaco?Totul e putred pana in maduva oaselor mai bine desfiintati MAE(DIE-SIE) si infiintati altceva cu alt nume.>>sau asteptati pana dispare complet Romania dezmembrata in trei bucati-Transilvania o vor austriecii sa fure aurul,Dobrogea o vor turco-rusii ,si Moldova e deja 100%ruseasca

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi regulamentul.