Home Actualitate Universitatea din Bucureşti, organizator principal al Olimpiadei de Chimie 2021

Universitatea din Bucureşti, organizator principal al Olimpiadei de Chimie 2021

DISTRIBUIŢI

Universitatea din Bucureşti, în calitate de organizator principal, anunţă ediţia din 2021 a Olimpiadei de Chimie. Iniţiativa comună a Universităţii din Bucureşti şi a comunităţii profesorilor de chimie din învăţământul preuniversitar şi universitar urmăreşte să dezvolte gândirea ştiinţifică şi să promoveze importanţa ştiinţelor în formarea gândirii critice la elevi.

Potrivit regulamentului competiţiei, disponibil aici – https://och2021.unibuc.ro/wp-content/uploads/2021/03/RegulamentOCh2021_final_image.pdf – , olimpiada este organizată pentru elevii claselor a VIII-a, a IX-a, a X­a, a XI-a şi a XII-a de la toate formele de învăţământ (zi, seral sau cu frecvenţă redusă), atât din învăţământul de stat, cât şi din şi cel particular.

Competiţia se va desfăşura în perioada 4-17 aprilie 2021 pe clase, în două etape în cadrul cărora elevii vor susţine, în sistem on-line, câte o probă teoretică, fiecare cu o durată de 3 ore.

Elevii vor avea posibilitatea să îşi verifice şi să aplice cunoştinţele de chimie, rezolvând subiectele elaborate de membrii Comisiei Olimpiadei de Chimie. Probele de concurs sunt alcătuite la nivel de clasă, au un punctaj maxim de 100 de puncte şi sunt unice la nivel naţional.

Profesorii care au elevi pasionaţi de chimie şi sunt interesaţi de participarea la Olimpiada de Chimie 2021 sunt rugaţi să completeze formularul şi declaraţia de accept a prelucrării datelor cu caracter personal disponibile aici – https://och2021.unibuc.ro/?page_id=25375 – , şi să le trimită la adresa de email och2021@chimie.unibuc.ro până duminică, 28 martie 2021.

Olimpiada este coordonată de acad. Marius Andruh, preşedinte al Comisiei Olimpiadei de Chimie 2021, alături de alte cadre didactice universitare de la Universitatea din Bucureşti, Universitatea „Babeş-Bolyai” din Cluj-Napoca, Universitatea Politehnica din Bucureşti şi Universitatea de Vest din Timişoara.

Iniţiativa vine să contribuie la întărirea educaţiei ştiinţifice în şcoală, la crearea şi consolidarea de punţi între mediul universitar şi cel preuniversitar şi vine ca urmare a suspendării, de către Ministerul Educaţiei Naţionale, a organizării olimpiadelor naţionale.

„Menţinerea la un nivel ridicat al interesului tinerilor pentru studierea şi aprofundarea ştiinţelor reprezintă una dintre cele mai mari provocări pe care educaţia, atât cea preuniversitară, cât şi cea academică, trebuie să le depăşească în acest moment. Aceasta, alături de întărirea relaţiilor cu mediul preuniversitar – cu şcolile, cu profesorii, cu elevii -, reprezintă o parte semnificativă a misiunii noastre asumate în societate”, a remarcat Marian Preda, Rectorul Universităţii din Bucureşti.

Finaliştii Olimpiadei de Chimie 2021 vor fi selectaţi, printr-o proba teoretică faţă în faţă cu durata de 5 ore, pentru participarea la lotul lărgit de chimie. Lotul lărgit va fi format dintr-un număr total de 20 de elevi, iar primii 6 elevi din acesta vor participa la Olimpiada Internaţională de Chimie „D. I. Mendeleev” care se va desfăşura în perioada 21-26 aprilie 2021.

În plus, potrivit. Art. 30 din Regulamentul Olimpiadei, „primii patru elevi din clasamentul final vor constitui echipa naţională a României care va participa la Olimpiada Internaţională de Chimie 2021 (IChO 2021)”.

„De mai bine de cincizeci de ani, Olimpiada de Chimie face parte din viaţa şcolii româneşti. Mii de elevi, în toţi aceşti ani, au găsit în olimpiade locul unde şi-au dezvoltat pasiunea pentru una din cele mai frumoase ştiinţe, au aprofundat şi extins cunoştinţele din manuale, au făcut în laborator experimente interesante, înţelegând, astfel, mai bine fenomenele descrise în tratate, s-au întrecut cu colegi din alte şcoli, judeţe sau ţări. () În luna martie 2020, pregătirile pentru etapa naţională a Olimpiadei de Chimie erau în stadiu avansat, dar carantina ne-a ţinut pe toţi acasă. Încercăm, acum, să facem o altfel de olimpiadă, adaptându-ne condiţiilor impuse de momentul greu pe care îl trece omenirea. Spiritul Olimpiadei de Chimie 2021 este însă acelaşi şi vă aşteptăm la un concurs care va fi la fel de pasionant.”, este mesajul transmis de acad. Marius Andruh, preşedinte al Comisiei Centrale a Olimpiadei Naţionale de Chimie.

Mai multe informaţii cu privire la ediţia din 2021 a Olimpiadei de Chimie pot fi accesate atât pe site-ul competiţiei, http://och2021.unibuc.ro, cât şi pe pagina de Facebook a acesteia.

1 COMENTARIU

  1. „Iniţiativa vine să contribuie la întărirea educaţiei ştiinţifice în şcoală”… Daaaaaa, dupa un an de chiul generalizat oficializat in invatamantul primar, ghimnazial, liceal si universitar, e bine ca folositi voi un limbaj elevat cu elevatorul multi-media… Mi-ar fi rusine in locul vostru! …da’ va salveaza marilenu’ si pretenu’ lui, coldea, de la astfel de sentimente puerile…

POSTAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi regulamentul.