Acasă Actualitate Declarații la MAI

Declarații la MAI

DISTRIBUIȚI

Astăzi, 26 decembrie a.c., purtătorul de cuvânt al MAI, comisar-şef de poliţie Monica Dajbog, a susţinut o declaraţie de presă, la sediul MAI.

Regăsiţi, mai jos, textul declaraţiei:

„Vă rog să îmi permiteţi să prezint rezultatele celor mai recente acţiuni desfăşurate de structurile Ministerului Afacerilor Interne pentru protejarea siguranţei şi a sănătăţii românilor prin limitarea răspândirii virusului SARS-CoV-2.

În Ajun şi în ziua de Crăciun, poliţiştii au intervenit la peste 6.200 de evenimente, pe parcursul celor două zile nefiind înregistrate însă situaţii de o gravitate majoră în planul ordinii publice.

În urma activităţilor de investigaţii, poliţiştii au prins în flagrant 237 de autori de infracţiuni şi 11 autori ai unor fapte penale în dosarele cu autor necunoscut. Totodată, au fost depistate 25 de persoane date în urmărire, dintre care 24 la nivel naţional şi una la nivel internaţional.

Au fost aplicate aproape 13.000 de sancţiuni contravenţionale în valoare totală de peste 4 milioane de lei şi au fost confiscate bunuri în valoare de aproximativ 200 de mii de lei.

În ultimele două zile, au fost reţinute 522 de permise de conducere şi 142 de certificate de înmatriculare.

Aş vrea să precizez că numărul de accidente rutiere grave înregistrate în perioada minivacanţei este în scădere faţă de anii anteriori. Astfel, numărul de accidente grave a scăzut faţă de 2018 cu 44%, iar faţă de 2019 cu 53%.

În ceea ce priveşte infracţiunile comise cu violenţă, şi ne referim aici la omor, tentativă de omor sau tâlhărie, se continuă trendul descendent al ultimilor ani. Faţă de anul 2018, se înregistrează o scădere cu 38%, iar faţă de 2019 cu 33%.

O altă misiune importantă a efectivelor MAI, în Ziua de Crăciun, a fost asigurarea protecţiei transportului dozelor de vaccin de la intrarea în ţară prin punctul de trecere a frontierei de la Nădlac şi până la Institutul Cantacuzino. Structurile MAI vor asigura şi protecţia următoarelor transporturi de doze de vaccin.

În ultimele 24 de ore, la nivel naţional, pentru verificarea modului în care au fost respectate măsurile de protecţie sanitară, au acţionat aproape 13.800 de poliţişti, jandarmi, poliţişti de frontieră, cadre ISU, poliţişti locali, reprezentanţi ai ANSVSA, ai Autorităţii Naţionale pentru Protecţia Consumatorului, precum şi angajaţi de la Ministerul Sănătăţii, Ministerul Muncii, Ministerul Transporturilor şi ai autorităţilor publice locale.

Au avut loc 1.200 de acţiuni punctuale, în cadrul cărora au fost verificaţi aproximativ 3.000 de operatori economici, 136 de operatori transport persoane, 7.800 de obiective de interes, dintre care 2.300 de unităţi de alimentaţie. În plus, au fost verificate 74.400 de persoane.

În urma acţiunilor de control din ultimele 24 de ore, au fost aplicate peste 3.800 de sancţiuni contravenţionale în valoare de aproape 800.000 de lei.

Aproximativ 2.800 de sancţiuni au fost aplicate pentru nepurtarea măştii de protecţie, 49 pentru nerespectarea distanţării fizice, iar 40 pentru încălcarea măsurii carantinei sau a izolării.

Alte 826 de sancţiuni contravenţionale au fost aplicate pentru nerespectarea restricţiilor privind libera circulaţie a persoanelor.

De asemenea, în cursul zilei de ieri, faţă de o persoană au început cercetările pentru zădărnicirea combaterii bolilor.

La linia telefonică TEL VERDE la care pot fi sesizate situaţii de nerespectare a măsurilor de protecţie sanitară, au fost primite 5 apeluri, fiind direcţionate pentru verificări la nivelul structurilor teritoriale.

Alte nouă sesizări însoţite de imagini foto/video, semnalau în special nereguli privind purtarea măştii de protecţie şi păstrarea distanţării fizice la nivelul municipiului Bucureşti.

Angajaţii Ministerului Afacerilor Interne şi ai celorlalte instituţii vor avea în continuare în atenţie zonele cu risc crescut de răspândire a virusului SARS-CoV-2, inclusiv obiectivele supuse restricţiilor.

Le mulţumim tuturor celor care au respectat măsurile dispuse de autorităţi, înţelegând că acestea au ca scop limitarea îmbolnăvirilor cu COVID-19 şi protejarea noastră a tuturor.”

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi regulamentul.