Acasă Actualitate Denunțul lui Ciuvică împotriva lui Băsescu a fost întocmit de avocatul Piperea

Denunțul lui Ciuvică împotriva lui Băsescu a fost întocmit de avocatul Piperea

DISTRIBUIȚI

În anul 2012, procurorii Parchetului General au dispus neînceperea urmăririi penale împotriva lui Traian Băsescu sub aspectul săvârșirii infracțiunii de spălare a banilor la plângerea formulată de Mugur Ciuvică prin avocatul Gheorghe Piperea, cel care a reușit ieri blocarea candidaturii lui Piedone la Primăria Sectorului 4.

Solutia procuroarei Carmen Damian spunea la acel moment: „Constatand ca au fost respectate dispozitiile legale care garanteaza aflarea adevarului si ca actele premergatoare au dovedit inexistenta infractiunilor, in temeiul art. 228 lit. a) Cpp raportat la art. 10 lit. a) Cpp, dispun neinceperea urmaririi penale pentru savarsirea infractiunii de spalare a banilor, fapta prevazuta de art. 23 din Legea nr. 656/2002 (incriminata si prin art. 23 din Legea nr. 21/1999), fata de Traian Basescu. Cheltuielile judiciare raman in sarcina statului”.

Extras din rezolutie:

„In speta, sunt aplicabile dispozitiile art. 10 lit. a) Cpp, intrucat faptele nu exista.

Din verificarile efectuate de ONPCSB in cursul anului 2004, rezulta ca suma de bani obtinuta din vanzarea terenului din Aleea Privighetorilor a fost depusa in cele doua conturi (lei si USD) deschise la ABN Amro Bank pe numele lui Traian Basescu (anexele 3, 5, 7).

O suma totala de 8,529 miliarde de lei vechi aflata in contul de lei a fost schimbata in USD anterior si ulterior autentificarii contractului referitor la imobilul de pe Sos. Bucuresti-Ploiesti. Este evident ca aceasta suma este mai mare decat aceea depusa de Blaj Gabriela ca pret al terenului.

De asemenea, ONPCSB a constatat la acel moment, asa cum rezulta din inscrisurile depuse de denuntator, ca din contul in lei in contul in USD a fost transferata suma de 20.000 de euro.

ONPCSB nu a putut constata ca din contul de lei a fost transferata suma identificata in contul in USD.

Astfel, desi s-a efectuat plata pretului pentru imobilul compus din casa si teren, a fost posibil ca in contul in USD sa ramana cei 375.501 USD care au fost ulterior transferati in contul Ioanei Basescu (anexa nr. 5).

Interpretarea data de denuntator transferurilor din cele doua conturi deschise pe numele lui Traian Basescu nu tine seama de soldurile conturilor si de alte depuneri sau transferuri efectuate in perioada anterioara verificarii de catre ONPCSB.

Sub aspectul infractiunii de luare de mita, in raport cu aceeasi imprejurare de fapt privind sumele tranzactiilor terenului din Aleea Privighetorilor, afirmatia din denunt releva ca respectivele tranzactii ar fi simulat, in realitate, un raport juridic dintre Basescu Traian si Casuneanu Costel (anexa nr. 1, fila nr. 2 din denunt).

Datorita faptului ca aceste sustineri au fost formulate in continuarea alegatiilor intemeiate pe articole de presa, privind spalarea banilor in raport de aceleasi tranzactii referitoare la terenul din Aleea Privighetorilor si tinand cont de faptul ca au fost atribuite, chiar de autorii sesizarii in cauza, unor surse neidentificabile – exista informatii conform carora doamna Blaj Gabriela este persoana interpusa (fila nr. 3 din sesizare; anexa 1) – in sensul ca sunt informatii pe care nu le-au verificat, rezulta ca sustinerile sunt nereale deoarece au fost infirmate de inscrisurile administrate in faza actelor premergatoare”.

Fostul președinte Traian Băsescu a anunțat printr-o postare pe contul său de facebook că a fost informat printr-o adresă că e urmărit penal la reclamația lui Mugur Ciuvică.

„Printr-o adresă a ICCJ am fost informat că sunt suspect pentru spălare de bani în formă continuată legat de achiziţia unui teren şi a unei case în anii 2000 şi respectiv 2002, urmare a unei reclamaţii făcută de domnul Ciuvică.
Pentru corectă informare aduc la cunoştinţă că în acelaşi dosar, prin REZOLUŢIA din 25 iunie 2012 a PICCJ s-a dispus neînceperea urmăririi penale.
Acest dosar a fost redeschis în 2015 la solicitarea PICCJ .
Pentru moment nu am fost citat la PICCJ. Cu certitudine, imediat ce voi fi citat mă voi prezenta în faţa procurorului de caz.”, a scris Traian Băsescu pe rețeaua de socializare.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi regulamentul.