Acasă Actualitate Dezamorsarea -bombei- de la Husi costa 5,5 miliarde de lei

Dezamorsarea -bombei- de la Husi costa 5,5 miliarde de lei

DISTRIBUIȚI

La Husi exista un depozit vechi, cu 92 tone de pesticide, care trebuie -anihilat-. Singura speranta pentru obtinerea banilor necesari este o hotarare de Guvern. Pana atunci exista pericolul unui accident ecologic fara precedent in judetul Vaslui.

De catva timp, locuitorii orasului Husi, si nu numai, traiesc cu spaima ca ar putea fi victimele unui dezastru ecologic. Din 1986, la marginea orasului, a fost construit, printr-un ordin al ministrului agriculturii, un depozit de substante interzise (pesticide). In cei 16 ani de -functionare- s-au adunat 92 tone de substante chimice expirate. Din cauza vechimii si a deteriorarii recipientelor, depozitul constituie un adevarat pericol pentru gospodariile din jur, deoarece exista primejdia ca substantele cu pricina sa se infiltreze in panza freatica sau sa fie furate si utilizate in diferite scopuri, cu urmari grave pentru ecosistem.

Pentru neutralizarea acestor substante trebuie aproximativ 5,5 miliarde de lei, suma care poate fi obtinuta numai printr-o hotarare de Guvern. Deocamdata, ca o prima masura de urgenta, Consiliul Judetean (CJ) Vaslui a solicitat ministrului agriculturii, alimentatiei si padurilor (MAAP) suma de 450 milioane de lei, pentru repararea depozitului.

In 1986, Ministerul Agriculturii si Alimentatie a luat decizia sa infiinteze trei depozite zonale de pesticide: la Husi, Zimnicea si Arad. Depozitului din Husi i-au fost arondate judetele Prahova, Buzau si cele din Moldova. In acest fel, foste IAS -uri, statiuni de cercetare si asociatii de stat, din judetele pomenite mai sus, si-au -depus- substantele nocive in Husi.

-La acea vreme, depozitul a fost construit departe de gospodarii-, a precizat Aurelian Rogozea, vicepresedintele CJ Vaslui, care are sarcina sa se ocupe direct de cazul depozitului de la Husi.

Dupa 1990 nu s-au mai primit substante din alte judete, insa cele de la -intern- au facut ca depozitul sa -posede- in acest moment aproximativ 92 tone de substante toxice interzise.

Preluarea de catre CJ Vaslui a respectivului depozit si trecerea acestuia in patrimoniul Centrului de Protectia Plantelor a prilejuit si un control amanuntit. Rezultatul acestuia a produs panica: exista cu adevarat riscul ca respectivele substante sa se infiltreze in panza freatica a municipiului Husi sau sa fie furate si raspandite in diverse locuri. Mai mult, dupa ?ò89, construirea locuintelor s-a extins pana la numai 50 de metri de depozit, fapt ce reprezinta un adevarat pericol.

-Primele masuri luate imediat de catre CJ Vaslui au fost asigurarea permanenta a pazei magaziilor si beciului in care se afla substantele, cu ajutorul gardienilor publici si expertizarea cladirii depozitului si stabilirea sumelor necesare securizarii acestuia-, a declarat Rogozea.

Specialistii judetului au venit cu propunerea construirii unui buncar acoperit cu placa, ce costa peste 1,5 miliarde de lei, insa solutia nu a fost agreata de conducerea CJ Vaslui, -deoarece oricand se poate sparge acoperisul-.

Pentru rezolvarea situatiei, Ion Manole, presedintele CJ Vaslui, a trimis un memoriu MAAP: -Ca o prima masura care sa inlature pericolul imediat pe care il reprezinta substantele toxice depozitate la Husi, va rog sa alocati fondurile necesare repararii depozitului, care se ridica la suma de 450 milioane de lei.-

Manole a insistat sa fie trimisi specialisti de la Bucuresti care sa vada la fata locului ce trebuie facut.

-Una dintre metodele de distrugere a acestor substante, propusa, contracost, de Institutul de Cercetare pentru Pesticide, costa doi dolari pentru fiecare kilogram de substanta, adica 5,5 miliarde de lei, cu tot cu cheltuielile suplimentare. Bani pe care noi nu-i avem-, a specificat presedintele CJ Vaslui. El a spus ca spera in emiterea unei hotarari de Guvern, prin care sa se obtina suma necesara neutralizarii substantelor toxice aflate in depozitul din Husi.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi regulamentul.