Acasă Actualitate Din salariul de bugetari, sefii Agroindustriala Bucium si-au ...

Din salariul de bugetari, sefii Agroindustriala Bucium si-au tras vile de miliardari

DISTRIBUIȚI

Desi conduc o societate de stat care datoreaza acestuia peste 100 miliarde de lei, sefii de la Agroindustriala Bucium au reusit, prin metode numai de ei stiute, sa-si rotunjeasca veniturile si sa-si inalte niste casute nu tocmai modeste. Directorul Eugen Sandu a devenit, peste noapte, proprietarul unei locuinte de serviciu, care acum se mai inalta cu un etaj. El nu este insa multumit de aceasta proprietate si spune ca vrea sa cumpere si terenul aferent. Eugen Sandu detine deja 4.000 de metri patrati de teren, in valoare 12.000 de dolari. Si seful de ferma Sorin Iuroaia si-a construit o vila cu un etaj chiar pe drumul care il leaga de serviciu. El spune insa ca pentru a inalta casa a fost nevoit sa vanda apartamentul sotiei. Asa o fi, pentru ca leafa de bugetar nu i-ar permite un asemenea imobil. Iuroaia si-a construit vila pe un teren de 500 de metri patrati, achizitionat de la Theodor Zaharia, fost sef al IJP Iasi. Nici Vila Eugeniei Pieptu, director tehnic la -Agroindustriala Bucium-, nu este mai prejos. Situata la iesirea din Iasi, la capatul satului Valea-Adanca, vila domina, prin maretia ei, partea de comuna in care este construita. Constructia acestor vile este o adevarata performanta, tinand cont ca societatea la care este director tehnic are datorii de zeci de miliarde de lei.

Fara doar si poate, Romania este tara paradoxurilor. Desi in statistici, angajatii din sectorul de stat figureaza cu cele mai mici salari, unii bugetari reusesc performante demne de invidiat. Este si cazul directorilor de la Bucium, care si-au ridicat, din lefurile de bugetari, adevarate palate.

Cu eforturi supraomenesti, vilele celor din conducerea Combinatului Viticol Bucium au capatat incet-incet viata, si nu oriunde, ci chiar in zonele rezidentiale ale Iasiului.

Aceste performante, demne de invidiat, au fost posibile intr-o perioada nu tocmai roz pentru Agroindustriala Bucium.

Mediul economic neprielnic, dominat de o fiscalitate excesiva si de o piata neagra extrem de infloritoare, a facut ca datoriile combinatului fata de stat sa ajunga la 100 miliarde de lei. Cei care au muncit din greu la rezolvarea acestei probleme au fost Eugen Sandu, directorul general, Sorin Iuroaia, sef de ferma, si Eugenia Pieptu, director tehnic.

Cladirile administratiei au devenit locuinte de serviciu sau chiar proprietati

Directorul Eugen Sandu si-a cumparat o fosta cladire administrativa a societatii, pe care initial a inchiriat-o, folosind-o drept locuinta de serviciu. Aceasta se afla in Soseaua Bucium nr. 55, la inceputul acestui an fiind obtinuta o autorizatie de la Primarie pentru amenajarea interioara si mansardarea ei. -Eu stateam la socri si am facut o cerere pentru a primi locuinta de serviciu. Conform Legii nr. 85/1992, aveam dreptul s-o cumpar. Au fost vandute catre salariati 50 de astfel de locuinte de serviciu, toate cu aprobarea Adunarii Generale a Actionarilor. Societatea nu mai putea suporta cheltuielile de intretinere, iar acestea se degradau. Oricum, am cumparat doar casa. Sper sa pot cumpara si terenul, pentru ca altfel este posibil sa renunt la ea-, explica Eugen Sandu cum a ajuns din chirias proprietar. Acesta ne-a mai marturisit ca a achizitionat actiuni ale societatii de la fostii proprietari de terenuri, care s-au transformat ulterior in pamant, astfel incat acum detine 4.000 de metri patrati. Cum tranzactiile au avut loc in timp si au fost confidentiale, este greu de spus cat a platit directorul Sandu pe aceasta suprafata. Cert este ca la un pret mediu de trei dolari, cat valoreaza acum un metru patrat in zona Bucium, valoarea terenului ajunge la aproape 12.000 de dolari.

Vila cu banii sotiei?

Seful de ferma, Sorin Iuroaia, si-a construit o vila cu un etaj chiar pe drumul care duce spre ferma pe care o conduce. -Pentru a face parterul locuibil, a trebuit sa vand apartamentul sotiei. Etajul nici acum nu este gata-, ne-a declarat Iuroaia. El si-a construit vila pe un teren de 500 de metri patrati, achizitionat de la Theodor Zaharia, fost sef al IJP Iasi. Vila este situata pe dealurile Buciumului, departe de zgomotul orasului. De jur imprejur, aceasta este inconjurata doar de plantatii cu vie. Pe drumul de acces catre ea nu poate circula orice masina. Pe o placuta este specificat ca doar masinile apartinand SC -Agroindustriala Bucium- au acest drept.

Vila Eugeniei Pieptu le eclipseaza pe celelalte

Vila Eugeniei Pieptu, director tehnic la -Agroindustriala Bucium-, este situata la iesirea din Iasi, la capatul satului Valea Adanca. Prin maretia ei, vila domina partea de comuna in care este construita. Intreband un localnic care este casa doamnei Pieptu, acesta ne-a raspuns fara ezitare: -Vila aceea inalta, cu sindrila neagra-. Neavand prea multe elemente arhitectonice, constructia lasa impresia de masivitate. Din curtea din spatele vilei nu putea lipsi bineinteles plantatia de vita-de-vie. Nu am reusit sa luam legatura cu Eugenia Pieptu pentru a afla cum si-a ridicat mandretea de vila, o adevarata performanta, tinand cont ca societatea la care este director tehnic are datorii de zeci de miliarde de lei.

Fiscalitatea, bat-o vina

Referitor la debitele societatii, care se ridica la 50 miliarde de lei datorii si peste 55 miliarde de lei majorari si penalitati, directorul Sandu a afirmat: -Am ajuns aici din cauza fiscalitatii excesive din domeniu, care a incurajat proliferarea pietei negre. Din pretul unui litru de vin, 52% reprezinta taxele catre stat. Noi investim banii in vie, costul intretinerii unui hectar ajungand in acest an la 30 milioane de lei, iar din vanzarea vinului recuperam banii abia peste un an si jumatate. De altfel, cele mai multe combinate viticole din tara sunt in aceeasi situatie. Noi, desi avem aceste datorii, inregistram profit-. Statul incearca deja sa recupereze aceste debite, instituind sechestre pe o parte din activele societatii. Cum insa firma se afla in pragul privatizarii, procesul de recuperare a debitelor cam bate pasul pe loc. Sandu ne-a mai spus ca daca statul i-ar sterge majorarile si penalitatile si i-ar esalona datoria, plata acesteia nu ar mai fi o problema. -Avem stocuri de peste 100 miliarde de lei. Am avut o esalonare pana in luna noiembrie a anului trecut, dar nu am putut s-o respectam. Intre a plati datoria la stat si a intretine via, a trebuit sa aleg varianta din urma. Oricum, recent, a aparut un act normativ care reglementeaza obtinerea reesalonarilor. Speram s-o obtinem si s-o ducem pana la capat-, ne-a spus Sandu.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi regulamentul.