Acasă Actualitate Dinel Staicu va executa șapte ani de pușcărie în dosarul BIR

Dinel Staicu va executa șapte ani de pușcărie în dosarul BIR

DISTRIBUIȚI

Magistrații Curții de Apel București au decis ieri condamnarea la șapte ani de închisoare a lui Dinel Staicu, sentință dată pentru acuzațiile de complicitate la abuz în serviciu, în dosarul privind falimentarea Băncii Internaționale a Religiilor (BIR).
Instanța a admis recursurile celor patru persoane inculpate și a hotărât că omul de afaceri Dinel Staicu va executa șapte ani de închisoare pentru complicitate la abuz în serviciu.
Totodată, Ion Popescu, fostul director al BIR, a fost condamnat la șapte ani de închisoare cu executare pentru abuz în serviciu, iar fostul funcționar Radian Răceală a primit cinci ani de închisoare cu executare, în timp ce fosta funcționară Viorica Duțu a fost condamnată la patru ani de închisoare cu suspendare sub supraveghere pe un termen de încercare de nouă ani.
În decembrie, Staicu a fost condamnat la 12 ani de închisoare, în același dosar, sentința fiind atacată la Curtea de Apel.
Tot la 12 ani de închisoare a fost condamnat, atunci, și fostul președinte al Băncii Internaționale a Religiilor (BIR), Ion Popescu, la Judecătoria Sectorului 4, acesta primind o pedeapsă de patru ani de închisoare cu executare, în dosarul în care este acuzat de o fraudă de cinci milioane de euro. Alături de aceștia, au primit pedepse de câte șase ani de închisoare cu executare Radian Răceală și Viorica Duțu, Tribunalul București majorând astfel pedepsele de trei ani de închisoare cu suspendare aplicate de instanța de fond.
Directorul SIF Oltenia și fost patron al clubului Universitatea Craiova, Dinel Staicu, a fost trimis în judecată în 9 noiembrie 2006, de către procurorii anticorupție, alături de el fiind inculpați Ion Popescu, fostul președinte al Băncii Internaționale a Religiilor, Radian Răceală, fost director al Direcției de creditare din BIR, și Viorica Duțu, fost șef serviciu creditare la BIR, pentru o fraudă de peste cinci milioane de euro. Potrivit procurorilor anticorupție, din banii obținuți fraudulos de la BIR, Staicu a cumpărat acțiuni la SIF Oltenia, în valoare de peste un milion de euro, prin intermediul unor societăți pe care le controla. El a fost numit în conducerea SIF Oltenia în 2006, înlocuindu-l în funcția de președinte-director general pe Vasile Șalapa. Staicu a solicitat și a obținut încheierea unor convenții de cesiune de creanță și a unor contracte de credit, iar banii i-a utilizat în interesul altor societăți pe care le controla. În termenul de grație pentru efectuarea plății unor creanțe cesionate și înainte de expirarea perioadei de un an prevăzută pentru utilizarea unei linii de credit, Staicu a utilizat integral sumele de bani împrumutate de la bancă fără a achita ratele scadente creanțelor cesionate, a dispus reorganizarea prin absorbție a societăților cesionare și apoi le-a declarat falimentare. Ulterior, el a înstrăinat imobilele asupra cărora se constituiseră garanții, astfel că executarea garanțiilor nu s-a mai putut realiza, notau procurorii.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi regulamentul.