Acasă Actualitate Discriminarea bisericilor cultelor minoritare din Romania, sub lupa ONU

Discriminarea bisericilor cultelor minoritare din Romania, sub lupa ONU

DISTRIBUIȚI

Comisia pentru drepturile omului de pe langa Natiunile Unite va lua in discutie un raport intocmit de Societatea Independenta Romana pentru Drepturile Omului (SIRDO) in legatura cu discriminarea bisericilor cultelor minoritare din Romania. SIRDO cere ONU sa intervina pentru a determina Guvernul Romaniei sa adopte si sa respecte legile de restituire a bunurilor confiscate bisericilor minoritare de catre regimul comunist.

Raportul, aflat pe agenda Comisiei pentru drepturile omului de pe langa ONU, incepe cu evocarea memoriului semnat la sfarsitul anului trecut de inalti prelati ai bisericilor Romano-Catolica, Reformata, Unitariana, Evanghelica si Greco-Catolica. Acestea au cerut Parlamentului European si Comisiei Europene sa considere incetarea practicilor discriminatorii ale bisericilor minoritare si restituirea bunurilor confiscate acestora de regimul comunist drept conditii preliminare de aderare. Raportorii detaliaza nemultumirile invocate de respectivul memoriu vorbind, pe de o parte, de actele abuzive ale regimului comunist, dar si de discriminarile generate de lipsa unor legi reparatorii.

In opinia raportorilor, practica adoptarii unor acte normative care au incercat sa ofere solutii partiale sau incomplete pentru retrocedari este principala cauza a conflictelor repetate dintre Biserica Ortodoxa, care detine cea mai mare parte a bunurilor confiscate cultelor de regimul comunist, si bisericile minoritare, care cer sa le fie respectate dreptul de proprietate.

In fine, statul nu intervine nici acolo unde autoritatile refuza sa puna in practica sentinte judecatoresti definitive care vizeaza asemenea retrocedari, se mai mentioneaza in acelasi raport.

Un spatiu aparte este dedicat situatiei Bisericii Romane Greco-Catolice, scoasa in afara legii de regimul comunist, al carei patrimoniu a fost confiscat in 1948 in favoarea Bisericii Ortodoxe sau a statului si ai carei preoti au fost persecutati, ba chiar arestati, torturati sau ucisi.

Imediat dupa 1989, Bisericii Greco-Catolice i-a fost recunoscut dreptul de a functiona legal, dar statul nu s-a implicat in retrocedarea bunurilor confiscate acestei biserici.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi regulamentul.