Home Actualitate DNA:Baronul PSD de Prahova, Mircea Cosma, împărțea șpaga cu partidul

DNA:Baronul PSD de Prahova, Mircea Cosma, împărțea șpaga cu partidul

DISTRIBUIŢI

 

Stenogramele din dosarul președintelui Consiliului Județean Prahova, Mircea Cosma, arată că 10 la sută din banii încasați din contractele pe care oficialul le atribuia cu dedicație ajungeau la el, dar și la PSD.

 

 

 

La dosar se află stenograme ale discuțiilor dintre mai mulți oameni de afaceri și funcționari de la Consiliul Județean Prahova. Potrivit digi24.ro, unul dintre oamenii de afaceri, despre care procurorii spun că era abonat la contractele cu statul, îi spune unui funcționar public că o altă persoană ar fi cerut de urgență mai multe utilaje de deszăpezire pentru o zonă serios afectată de ninsoare. Procurorii spun însă că în acea perioadă nu ningea și că în țară nu erau probleme, singurele zone afectate fiind cele montane.

 

În alte stenograme se face referire la faptul că banii din contracte ar fi fost ridicați cash de la bancă, aduși într-o sacoșă într-un birou, unde ar fi fost împărțiți între beneficiari.

 

Și Mircea Cosma avea partea lui din aceste contracte. Alți 10 % ajungeau la PSD, spun anchetatorii.

 

Potrivit acestora și fiul lui Mircea Cosma, Vlad Cosma primea o treime din câștiguri.

 

 

 

Procurorii susțin că organizatorul licitațiilor, Consiliul Județean Prahova, avea grijă ca toate criteriile din caietul de sarcini al licitației să se plieze pe profilul unei singure firme. Așa se făcea că la majoritatea licitațiilor, firma preferată nu avea concurent. Favorite la contractele cu bani publici din Prahova ar fi fost mai multe firme locale printre care Star T&D SRL, Coni SRL și CONTI. Cu cifre de afaceri totale de peste 25 de milioane de euro în 2012, pe teren, unele par neînsemnate.

 

Societatea Coni SRL se ocupă de asfaltări și deszăpeziri. Sediul pe care l-a dat la licitații este în comuna Mănești din Prahova. La adresa oferită pentru pagina de licitații nu este nimeni. Patronul, Nicolae Onea este arestat și ar fi unul dintre denunțători.

 

În localitatea Mănești, la numărul 238, ar trebui să fie sediul social al firmei care în ultimii ani a primit mai multe milioane de lei de la CJ Prahova. În realitate se află doar o casă bătrânească de câțiva metri pătrați, care de multă vreme pare să nu mai fie locuită.

 

O altă firmă, o altă surpriză. Anii trecuți, societatea CONTI S.A a încheiat cu autoritățile locale contracte puține, dar foarte bănoase. De exemplu, în mai 2011 a primit 16,6 milioane de lei pentru alimentarea cu apă a cinci comune din Prahova. La apartamentul în care ar trebui să funcționeze CONTI, locatarii spun că nu au auzit de firmă.

 

Star T&D ar fi o altă firmă norocoasă, care a câștigat cele mai multe dintre afacerile cu Consiliul Județean. Firma, urmărită penal, este controlată de Ion și Teodor Dumitru. Ea funcționează la adresa declarată, dar atunci când aud numele președintelui Consiliului Județean Prahova, patronii se fac nevăzuți.

 

Procurorii susțin că, pentru contractele primite de la stat, patronii dădeau o parte din bani înapoi șefilor județului. Mita era mascată sub forma unor contracte fantomă cu societatea Marconstruct Company SRL, care, oficial, era controlată de către Marcel Păvăleanu, fostul consilier în cadrul Secretariatului General al Guvernului. În fapt, procurorii susțin că firma era controlată de un apropiat al deputatului Vlad Cosma, fiul președintelui CJ Prahova.

 

Un alt personaj important în rețea ar fi Victoria Enică. Ea este în arest la domiciliu, iar procurorii DNA susțin că a avut un rol important în dosarul traficului de influență de la CJ Prahova. Mai precis, banii ajungeau la ea, iar femeia – prin intermediul unor contracte fantomă – se asigura că sumele vor ajunge în conturile firmelor controlate tot de familia Cosma.

 

Anchetatorii susțin că în doi ani, Victoria Enică a scos din bănci, cu sacoșa, peste 100 de milioane de lei. Anchetatorii mai spun că în rețeaua din Prahova au fost implicate peste 20 de firme locale, iar în urma anchetei au fost puse sub urmărire alte 100 de societăți care aveau relații comerciale cu firmele vizate. Unii dintre patronii implicați au fost arestați anul trecut și, spun surse judiciare, sunt denunțători în dosarul lui Mircea Cosma.

 

 

 

POSTAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi regulamentul.