Home Actualitate Doar doi ani de închisoare cu executare pentru Viorel Hrebenciuc

Doar doi ani de închisoare cu executare pentru Viorel Hrebenciuc

DISTRIBUIŢI

Fostul deputat PSD Viorel Hrebenciuc – 2 ani de inchisoare cu executare pentru trafic de influenta, ca urmare a denunturilor facute si a recunoasterii faptelor. Achitat pentru restul infractiunilor.

„Printul” Gheorghe Paltin-Sturdza – 3 ani de inchisoare cu executare pentru cumparare de influenta. Achitat pentru constituire de grup infractional organizat.

Andrei Hrebenciuc – 2 ani de inchisoare cu suspendare pentru complicitate la trafic de influenta, dupa ce condamnarea s-a redus cu o treime dupa ce a recunoscut fapta. Fiul lui Viorel Hrebenciuc a fost achitat pentru constituirea unui grup infractional organizat si instigare la spalarea banilor.

Fostul ministru al Justitiei Tudor Chiuariu – achitat pentru toate acuzatiile: constituirea unui grup infractional organizat, trafic de influenta si spalarea banilor.

Fostul deputat PSD Ioan Adam – 2 ani de inchisoare cu executare pentru cumparare de influenta, ca urmare a denunturilor facute si a recunoasterii infractiunilor. Achitat pentru instigare la abuz in serviciu. Achitat si pentru constituire de grup infractional organizat.

Judecatorul Lordand Ordog – trei ani de inchisoare cu executare pentru luare de mita. Achitat pentru abuz in serviciu.

Afaceristii Iosif Kadas si Dan Costin Bengescu – 2 ani si 6 luni de inchisoare cu executare pentru trafic de influenta. Achitati pentru infractiunea de constituirea unui grup infractional organizat.

Sorin Ion Iacob – 2 ani si 6 luni de inchisoare cu executare pentru cumparare de influenta. Achitat pentru constituirea unui grup infractional organizat.

Afaceristul Ioan Gheorghe Varga – achitat pentru toate infractiunile.

Afaceristul Ioan Matasel – 2 ani si 6 luni de inchisoare cu executare pentru cumparare de influenta.

Gabriela Rodica Sturdza (fosta Zaharia) – 2 ani de inchisoare cu suspendare pentru complicitate la trafic de influenta.

Judecatoarea Anca Roxana Adam – 2 ani de inchisoare cu suspendare pentru complicitate la trafic de influenta.

Iulian Durlan, primarul unei comune din Bacau, a fost achitat.

Fostul sef al Romsilva, Adam Craciunescu, a fost achitat pentru abuz in serviciu si constituirea unui grup infractional organizat.

 

Decizia nu e definitivă.

În rechizitoriul întocmit procurorii au reținut următoarea stare de fapt:
La data de 17 aprilie 2012, în urma unei înțelegeri prealabile, la solicitarea inculpatului Adam Ioan, un complet de judecători de la Tribunalul Covasna, din care făcea parte și inculpatul Ordog Lorand Andras, a dispus admiterea unui recurs în materia fondului funciar și reconstituirea dreptului de proprietate pentru o mare suprafaţă de teren forestier și de teren agricol, situată pe raza judeţului Bacău, în favoarea inculpatului Sturdza Paltin-Gheorghe şi în defavoarea Regiei Naționale a Pădurilor ROMSILVA.
Anterior, în luna iunie 2010, inculpatul Ordog Lorand Andras, în calitate de judecător în cauza respectivă, a primit de la inculpatul Adam Ioan suma de 10.000 de euro, pentru a formula o soluție favorabilă clientului acestuia din urmă, inculpatul Paltin Gheorghe Sturdza. Banii au fost primiți chiar în biroul inculpatului din cadrul Tribunalului Covasna.
După ce a primit banii, inculpatul Ordog Lorand Andras, împreună cu membrii completului, a admis recursul împotriva unei sentințe pe care a casat-o și a trimis cauza spre rejudecare instanței care a pronunțat hotărârea atacată, respectiv Judecătoria Sfântu Gheorghe.
În luna martie 2012, pentru a-și îndeplini în mod necorespunzător atribuțiile de judecător în aceeași cauză, inculpatul Ordog Lorand Andras a solicitat de la inculpatul Adam Ioan suma de 50.000 de euro, pentru a-i da o soluție favorabilă clientului acestuia din urmă, inculpatul Paltin Gheorghe Sturdza.
Ulterior, după formularea deciziei (dispuse de judecătorul Ordog Lorand Andras, împreună cu membrii completului), inculpatul Adam Ioan i-a dat magistratului suma de 10.000 de euro, din banii promiși anterior.
Decizia judecătorească ar fi fost pronunțată în contradicție evidentă cu principiile de drept și cu starea de fapt reală, respectiv fără prezența vreunui înscris nou care să schimbe starea de fapt reținută de instanțele anterioare, fără a se efectua vreo expertiză în cauză, fără a clarifica cu probe cine a avut calitatea de proprietar deposedat în anul 1945.
Astfel, a fost creat un prejudiciu, în sarcina Regia Națională a Pădurilor Romsilva – Direcția Silvică Bacău, de 1.421.800.870,50 lei (echivalentul a 303.888.615 euro), reprezentând contravaloarea a 43.227 ha teren forestier.
Imediat după pronunţarea deciziei civile a Tribunalului Covasna, inculpatul Adam Ioan, împreună cu inculpații Paltin Gheorghe Sturdza, Călugăr Daniel-Constantin, Varga Ioan-Gheorghe, Bengescu Dan Costin, Hrebenciuc Viorel, a constituit și coordonat un grup, ce urmărea să obțină venituri prin cumpărare de influență sau folosirea nelegală a influenței (art. 13 din Legea nr. 78/2000) cu scopul de a urgenta punerea în posesie și eliberarea titlului de proprietate asupra terenurilor forestiere, precum și o cât mai rapidă vânzare a terenului forestier dobândit prin hotărârea judecătorească menționată.
La începutul anului 2013, inculpații Adam Ioan și Paltin Gheorghe Sturdza le-au promis celorlalți membri ai grupului, pentru „serviciile lor” bani sau alte foloase (achiziţionarea unei părţi din teren la un preţ foarte mic raportat la valoarea de piaţă).
În acest scop, membrii grupului urmăreau să intervină asupra funcţionarilor cu atribuţii la nivelul instituţiilor locale, astfel încât aceştia să urgenteze îndeplinirea actelor ce intră în atribuțiile lor de serviciu sau să îndeplinească acte contrare acestor îndatoriri ( de exemplu să nu se formuleze plângeri în instanță împotriva deciziilor Comisiei județene de fond funciar Bacău).
Ulterior, acestui grup infracțional i s-a alăturat și inculpatul Hrebenciuc Andrei care, pentru a ascunde adevărata natură a provenienţei bunurilor promise tatălui său de inculpaţii Adam Ioan și Paltin Sturdza, a determinat administratorul firmei Sc Reședința Vârstnicilor Srl să încheie un contract prin care această societate a dobândit calitatea de promitent cumpărător alături de Bengescu Dan Sorin pentru suprafața de 43.277 ha, dobândită prin decizia civilă nr. 231/R/2012 a Tribunalului Covasna, la prețul de 2500 de euro/ha.
În contextul demersurilor infracţionale depuse pentru retrocedarea suprafeţei de teren forestier către inculpatul Sturdza Paltin Gheorghe, în luna noiembrie 2012, inculpaţii Varga Ioan Gheorghe şi Călugăr Daniel Constantin i-au promis inculpatului Chiuariu Tudor suma de 2.500.000 de euro pentru ca acesta din urmă să intervină pe lângă funcţionarii publici ai Comisiei Judeţene de aplicare a legilor fondului funciar din cadrul Instituţiei Prefectului Judeţului Bacău, RNP Romsilva – Direcţiei Silvice Bacău şi OCPI Bacău, cu scopul de a-i determina pe aceştia fie să urgenteze, fie să să-şi îndeplinească în mod defectuos (ex. să nu exercite acţiuni în justiţie) atribuţiile de serviciu privind punerea în executare a deciziei Tribunalului Covasna.
Ulterior, cumpărarea de influenţă a fost disimulată prin încheierea unui contract de asistenţă juridică încheiat cu inculpatul Chiuariu Tudor, potrivit căruia suma de 2.000.000 de euro urma a fi plătită cu titlu de onorariu fix şi suma de 500.000 de euro cu titlu de onorariu de succes la data predării titlurilor de proprietate.
În același context, la data de 12 aprilie 2013, a avut loc o întâlnire între inculpații Paltin Gheorghe Sturdza și Chiuariu Tudor Alexandru, ocazie cu care acesta din urmă l-a asigurat de influența pe care o avea asupra funcționarilor publici din județul Bacău, implicați în procedura de punere în executare a deciziei nr. 231/2012 a Tribunalului Covasna.
Totodată, inculpatul Chiuariu Tudor Alexandru i-a pretins acestuia suma de 3.000.000 de euro pentru a obține, cu ajutorul influenței sale asupra respectivilor funcționari, punerea în posesie a unui lot de aproximativ 6.000 de ha, din cele 43.227 ha teren forestier.
Prin cooptarea inculpatului Chiuariu Tudor în interiorul grupului infracţional organizat, acesta a dobândit şi asumat un rol esenţial, în sensul că, sub coordonarea inculpaţilor Adam Ioan şi Paltin Gheorghe Sturdza, şi-a folosit influenţa politică dată de calitatea de parlamentar şi fost ministru al justiţiei, pentru a interveni pe lângă funcţionarii publici din cadrul Instituţiei Prefectului Judeţului Bacău, OCPI Bacău, Direcţia Silvică Bacău, în scopul urgentării punerii în executare a deciziei Tribunalului Covasna.
În perioada 2013 – octombrie 2014, inculpaţii Mătășel Ioan, Kadas Iosif şi Iacob Sorin Ion, în scopul de a obține venituri prin ajutarea inculpatului Bengescu Dan Costin și a membrilor grupului său să-și atingă scopurile urmărite, i-au promis bani inculpatului Jănică Poenaru pentru ca acesta să intervină pe lângă directorul general al Romsilva în scopul urgentării punerii în posesie şi obţinerii titlului de proprietate în ceea ce priveşte suprafaţa de 43.227 ha.
În demersul lor infracţional, inculpaţii Sturdza Paltin Gheorghe și Adam Ioan au beneficiat şi de ajutorul inculpatelor Zaharia Gabriela Rodica şi Adam Anca Roxana, care i-au sprijinit moral pe aceştia pentru a cumpăra influenţa lui Hrebenciuc Viorel, al cărui rol era să intervină pe lângă directorul general al R.N.P. Romsilva, pentru a urgenta punerea în executare a deciziei civile nr. 231/17.04.2012 a Tribunalului Covasna și pentru a bloca eventualele acțiuni în justiție pe care RNP Romsilva sau Direcția Silvică Bacău le-ar fi putut introduce cu referire la respectiva decizie.
Grupul infracţional a beneficiat şi de sprijinul inculpatului Durlan Ion, care a menţinut legătura cu persoanele din cadrul Direcţiei Silvice Bacău şi l-a informat pe inculpatul Bengescu Dan Costin despre existenţa unei anchete DNA.
În context celor descrise mai sus, inculpatul Crăciunescu Adam, în calitate de director general al RNP Romsilva, în exercitarea atribuțiilor de serviciu, începând cu anul 2013, a răspuns solicitărilor nelegale formulate de către inculpatul Hrebenciuc Viorel, referitoare la modul în care RNP Romsilva trebuie să se comporte în legătură cu punerea în posesie, eliberarea titlului de proprietate și litigiile juridice aferente reconstituirii dreptului de proprietate asupra suprafeței de pădure de peste 40.000 de hectare.
În consecință, inculpatul Crăciunescu Adam a luat măsuri împotriva intereselor RNP Romsilva, în sensul că a șicanat efectuarea de acțiuni în justiție împotriva intereselor avute de grupul infracțional organizat format din inculpaţii Hrebenciuc Viorel, Adam Ioan şi alte persoane interesate în obţinerea terenurilor menţionate.
Spre exemplu, după ce jurista din cadrul Romsilva a semnat o acţiune civilă în favoarea intereselor Romsilva, de suspendare a judecăţii până la soluţionarea dosarului având ca obiect revizuirea deciziei luate la data de 17 aprilie 2012, strămutat de la Tribunalul Covasna la o altă instanţă(cerere admisă de ÎCCJ la data de 17 ianuarie 2014), în luna martie 2014, inculpatul Crăciunescu Adam a dispus în mod abuziv ca acestei juriste să-i fie preluată cauza respectivă și i-a interzis, indirect (folosind un pretext medical), să mai reprezinte RNP Romsilva la procesele ce aveau ca obiect decizia din anul 2012 a Tribunalului Covasna și punerea în aplicare a acestei decizii.

În cauză, procurorii au dispus luarea măsurii asigurătorii a sechestrului, asupra mai multor bunuri imobile ce aparțin inculpatului Ördög Lóránd – András.

POSTAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi regulamentul.