Home Actualitate Dosar penal pentru votul din Diaspora. Şefa ICCJ: legal, secţiile puteau fi...

Dosar penal pentru votul din Diaspora. Şefa ICCJ: legal, secţiile puteau fi suplimentate

DISTRIBUIŢI

La ambele tururi ale alegerilor prezidenţiale, românii din străinătate au ieşit la vot în număr record. În mai multe capitale europene, cozile au fost uriaşe, iar mii de oameni nu au mai putut vota.

Secţiile de votare din străinătatea puteau fi suplimentate printr-o ordonanţă de urgenţă a Guvernului, a declarat Livia Stanciu, preşedintele Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie. Totodată, Tiberiu Niţu, procurorul general al României, a afirmat că, imediat după primul tur al alegerilor, Parchetul general a început urmărirea penală privind votul din Diaspora.

Preşedintele Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie, Livia Stanciu, a declarat, joi, legat de problemele din diaspora de la scrutinul prezidenţial, că „strict pe lege“ se putea da o ordonanţă de urgenţă a Guvernului pentru înfiinţarea unor noi secţii de votare în turul al doilea. „Strict pe lege, sigur că se putea da o ordonanţă de urgenţă“, a spus Stanciu, înaintea şedinţei plenului Consiliului Superior al Magistraturii, transmite Mediafax.

Livia Stanciu a mai spus, din postura de „cetăţean“, că se impun verificări privind problemele apărute la votul din străinătate. „Ca cetăţean, mi se pare firesc ca pe orice problematică ce are impact, sigur trebuie să se efectueze verificări, cercetări, pentru a se transmite un răspuns care să satisfacă interesul pe care poporul l-a manifestat faţă de acest subiect“, a spus ea.

Procurorul general al României, Tiberiu Niţu, a anunţat, joi, că după turul 1 al alegerilor prezidenţiale a fost deschis un dosar în care a început urmărirea penală in rem, respectiv faţă de fapta de încălcare a dreptului la vot, ca urmare a problemelor la scrutinul din diaspora.

Niţu a precizat că dosarul este instrumentat de Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie (PICCJ) şi că, referitor la problemele de la votul din diaspora, au fost primite mai multe sesizări de români din diaspora.

Potrivit procurorului general, respective sesizări vizează miniştri şi alţi reprezentanţi ai autorităţilor implicate în organizarea alegerilor din diaspora.

POSTAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi regulamentul.